Szerző: Koi Tamás

2019. június 17. 12:40

Amerikaiak lobbiznak a Huawei-szankciók enyhítéséért

Nem jelent Amerika számára valós nemzetbiztonsági kockázatot a Huawei Technologies bizonyos részlegeinek tevékenysége, véli több helyi chipgyártó, ezért a májusban bevezetett exporttilalmi korlátozások részleges enyhítését próbálják kilobbizni az illetékes minisztériumnál.

A színfalak mögött az amerikai chipgyártó-ipar legnagyobb szereplői, így az Intel, a Qualcomm és a Xilinx is azért lobbizik az illetékes minisztériumnál, hogy a kínai Huawei Technologies-szel szemben május végén hozott kereskedelmi szankciókat legalább részben enyhítse az amerikai kormányzat. Mindeközben a Huawei lényegesen kevesebbet költ lobbitevékenységre az Egyesült Államokban, mint egy évvel korábban az ominózus szankciók kapcsán pedig semmilyen tárgyalást nem kezdeményezett az amerikai féllel - a kínai cég helyette a bíróságon próbál érvényt szerezni igazának.

Csendes lobbi

A Reuters beszámolója szerint az elmúlt egy hónapban (a Trump-adminisztráció éppen egy hónapja, május 16-án hozta az exporttilalmi intézkedéseket) a Félvezetőipari Gyártók Szövetsége (SIA) több alkalommal is megbeszéléseket kezdeményezett amerikai kormányzati körökkel. A megbeszélések központi témája lapértesülések szerint a Huawei-t sújtó szankciók amerikai cégekre (így elsősorban chipgyártókra) gyakorolt hatása volt.

huawei_intel
Huawei MateBook 13, Intel processzorral

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

A SIA álláspontja szerint a Huawei bizonyos üzletágai által előállított termékek nem jelentenek valós nemzetbiztonsági kockázatot sem az Egyesült Államok sem szövetségesei számára. A kereskedelmi szövetség szerint ezek az üzletágak az elsősorban okostelefonokat fejlesztő és gyártó fogyasztói üzletág, valamint a szervereket és tárolókat gyártó vállalati üzletág - ezek történetesen éppen az amerikai chipgyártók legnagyobb globális vevői közé is tartoznak egyben.

Hogy az amerikai gyártóknak mekkora veszíteni valójuk van, azt jól jelzi, hogy a Huawei tavaly mintegy 70 milliárd dollár értékben vásárolt különböző komponenseket az általa forgalmazott berendezésekhez, készülékekhez, ebből 11 milliárd dollár amerikai cégek bankszámláin landolt. Az egyik amerikai chipgyártó, a lobbitevékenységből egyébként kimaradó Broadcom a minap közölte, idei éves árbevételét az előrejelzések szerint máris 2 milliárd dollárral megrövidítette, illetve meg fogja rövidíteni a szankciók bevezetése.

Borotvaélen táncolnak

Az amerikai beszállítók lobbitevékenysége PR-szempontból számos kockázatot rejt magában, így elsősorban félő, hogy a gyártók negatív fényben tűnhetnek fel azért, mert látszólag egy a kormányzat által kémkedéssel, lopással és nemzetközi törvények megszegésével vádolt, lényegében Amerika ellenségeként megbélyegzett vállalat mellé állnak. Bennfentek ezért kiemelik, hogy az illetékes kormányszervekkel folytatott megbeszélések során a cégek igyekeznek hangsúlyozni, hogy nem a Huawei helyzetét próbálják megkönnyíteni, csakis az amerikai cégek érdekeit tartják szem előtt.

Lényegében ezt visszhangozza a Huawei hivatalos állásfoglalása is: A kínai cég egyik illetékese egy múlt heti interjúban hangsúlyozta, senkit nem kértek arra, hogy az érdekeikben közbejárjanak az amerikai kormánynál. Azok a cégek, melyek a szankciók enyhítéséért lobbiznak, azért teszik ezt, mert legtöbbjük esetében a Huawei egyike a legnagyobb partnereknek - egy ilyen partner elvesztése pedig "katasztrofális következményekkel" járhat.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.