Szerző: Koi Tamás

2019. június 17. 12:40:00

Amerikaiak lobbiznak a Huawei-szankciók enyhítéséért

Nem jelent Amerika számára valós nemzetbiztonsági kockázatot a Huawei Technologies bizonyos részlegeinek tevékenysége, véli több helyi chipgyártó, ezért a májusban bevezetett exporttilalmi korlátozások részleges enyhítését próbálják kilobbizni az illetékes minisztériumnál.

A színfalak mögött az amerikai chipgyártó-ipar legnagyobb szereplői, így az Intel, a Qualcomm és a Xilinx is azért lobbizik az illetékes minisztériumnál, hogy a kínai Huawei Technologies-szel szemben május végén hozott kereskedelmi szankciókat legalább részben enyhítse az amerikai kormányzat. Mindeközben a Huawei lényegesen kevesebbet költ lobbitevékenységre az Egyesült Államokban, mint egy évvel korábban az ominózus szankciók kapcsán pedig semmilyen tárgyalást nem kezdeményezett az amerikai féllel - a kínai cég helyette a bíróságon próbál érvényt szerezni igazának.

Csendes lobbi

A Reuters beszámolója szerint az elmúlt egy hónapban (a Trump-adminisztráció éppen egy hónapja, május 16-án hozta az exporttilalmi intézkedéseket) a Félvezetőipari Gyártók Szövetsége (SIA) több alkalommal is megbeszéléseket kezdeményezett amerikai kormányzati körökkel. A megbeszélések központi témája lapértesülések szerint a Huawei-t sújtó szankciók amerikai cégekre (így elsősorban chipgyártókra) gyakorolt hatása volt.

huawei_intel
Huawei MateBook 13, Intel processzorral

ONLINE Scrum és gépi tanulás meetupjaink indulnak! Jelentkezik az ingyenes HWSW free!, immár online formátumban.

A SIA álláspontja szerint a Huawei bizonyos üzletágai által előállított termékek nem jelentenek valós nemzetbiztonsági kockázatot sem az Egyesült Államok sem szövetségesei számára. A kereskedelmi szövetség szerint ezek az üzletágak az elsősorban okostelefonokat fejlesztő és gyártó fogyasztói üzletág, valamint a szervereket és tárolókat gyártó vállalati üzletág - ezek történetesen éppen az amerikai chipgyártók legnagyobb globális vevői közé is tartoznak egyben.

Hogy az amerikai gyártóknak mekkora veszíteni valójuk van, azt jól jelzi, hogy a Huawei tavaly mintegy 70 milliárd dollár értékben vásárolt különböző komponenseket az általa forgalmazott berendezésekhez, készülékekhez, ebből 11 milliárd dollár amerikai cégek bankszámláin landolt. Az egyik amerikai chipgyártó, a lobbitevékenységből egyébként kimaradó Broadcom a minap közölte, idei éves árbevételét az előrejelzések szerint máris 2 milliárd dollárral megrövidítette, illetve meg fogja rövidíteni a szankciók bevezetése.

Borotvaélen táncolnak

Az amerikai beszállítók lobbitevékenysége PR-szempontból számos kockázatot rejt magában, így elsősorban félő, hogy a gyártók negatív fényben tűnhetnek fel azért, mert látszólag egy a kormányzat által kémkedéssel, lopással és nemzetközi törvények megszegésével vádolt, lényegében Amerika ellenségeként megbélyegzett vállalat mellé állnak. Bennfentek ezért kiemelik, hogy az illetékes kormányszervekkel folytatott megbeszélések során a cégek igyekeznek hangsúlyozni, hogy nem a Huawei helyzetét próbálják megkönnyíteni, csakis az amerikai cégek érdekeit tartják szem előtt.

Lényegében ezt visszhangozza a Huawei hivatalos állásfoglalása is: A kínai cég egyik illetékese egy múlt heti interjúban hangsúlyozta, senkit nem kértek arra, hogy az érdekeikben közbejárjanak az amerikai kormánynál. Azok a cégek, melyek a szankciók enyhítéséért lobbiznak, azért teszik ezt, mert legtöbbjük esetében a Huawei egyike a legnagyobb partnereknek - egy ilyen partner elvesztése pedig "katasztrofális következményekkel" járhat.

a címlapról