HWSW

Google: egy tovább töredezett Androiddal mindenki veszít

Lapértesülések szerint gőzerővel győzködi a Google az Amerikai Egyesült Államok kormányát arról, hogy a májusban életbe léptetett, a Huawei Technologies felé irányuló exporttilalmi intézkedések a kívánthoz képest éppen ellentétest hatást érhetnek el. A kínai cég saját mobilos operációs rendszere lehet a valódi nemzetbiztonsági kockázat - vélik a Google-nél.

Amerikai lapértesülések [1] szerint teljes felmentést kért a Google a Huawei ellen május közepén életbe léptetett, majd 90 napra felfüggesztett exporttilalmi intézkedések alól. A cég arról igyekszik meggyőzni a Trump-adminisztrációt, hogy ha a kínai gyártó saját fejlesztésű mobilos operációs rendszert kezd használni, az valójában nagyobb nemzetbiztonsági kockázattal járhat, mintha változatlan formában az Androidot és vele együtt a licencelt Google szolgáltatásokat telepítené okostelefonjaira, tabletjeire.

Szándékkal ellentétes hatások

Május második felében bombaként robbant a hír, hogy mivel az Amerikai Egyesült Államok elnöki rendeletének hatálya kiterjed a Google-re is, mint amerikai technológiát előállító cégre, ezért a vállalatnak a vonatkozó törvények értelmében meg kell szakítania minden kapcsolatot a Huawei-jel. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a Google semmilyen támogatást nem nyújthat a kínai cég számára az Androidot illetően, illetve a jövőben megjelenő modellekre nem kerülhetnek fel a Google licencköteles szolgáltatásai, így elsősorban a Play Services és a Play Protect - míg előbbi több alkalmazás működésének elengedhetetlen kelléke, addig utóbbi a készülékre telepített applikációkat szkenneli annak érdekében, hogy ne kerülhessenek a végfelhasználói eszközre kártékony kódot tartalmazó szoftverek.

hongmeng

xA Google végül elérte, hogy az amerikai kormányzat 90 napig felmentést adjon az exporttilalmi korlátozások végrehajtása alól, több helyi lap ugyanakkor arról számolt be a héten, hogy a cég óriási erőket mozgat meg annak érdekében, hogy meggyőzze a döntéshozókat a permanens vagy legalább határozatlan idejű felmentésről. A Google érvelésének középpontjában állítólagosan éppen az a szempont, vagyis a (kiber)biztonság áll, melyre hivatkozva az elnök elrendelte a szankciókat - mondván a Huawei nemzetbiztonsági fenyegetést jelent az Egyesült Államok számára.

A Facebookot is érinti

A Reuters mai tudósítása [2] szerint a Facebook az exporttilalmi intézkedéseknek megfelelve a korábbi disztribúciós szerződésben foglaltakat felmondva határozatlan ideig nem kéri a Huawei-től, hogy a cég hivatalos androidos alkalmazásait (Facebook, WhatsApp és Instagram kliensek) a gyári szoftvercsomag részeként előre telepítse készülékeire. Mindez nem jelenti azt, hogy a telefonokra ne lehetne utólag, a Play Áruházból letölteni az alkalmazásokat, illetve - egyelőre - folyamatos minden app frissítése is a Huawei készülékeken.

A Google szerint ugyanakkor sokkal kockázatosabb lehet, ha az intézkedések hatására a Huawei saját operációs rendszerrel dobja piacra okostelefonjait, tabletjeit, még akkor is, ha ezek nem kerülnek forgalomba az Egyesül Államokban. Bár a Huawei kártyáiba egyelőre senki sem lát bele, több forrás szerint is valószínűsíthető, hogy a cég várhatóan már idén, de legkésőbb jövőre érkező HongMeng kódnevű operációs rendszerének alapja a Huawei által forkolt Android lesz. Az ezzel járó kockázat kettős lehet: egyrészt mivel ezen a rendszeren nem működik majd a Play Protect szolgáltatás, ezért nagyobb az esély rá, hogy a HongMengre telepített alkalmazások rosszindulatú kódot tartalmaznak, másrészt hiányozni fog a készülékekről a Google Play Áruház is, mely ma az egyik legjobban ellenőrzött okostelefonos alkalmazás-áruház az Apple-féle App Store mellett.

Nem csak a Google-nek lehet káros

Összességében a Google érvelése alapján bármilyen, forkolt android-hibridet futtató készülék eredendően sebezhetőbb lesz, mint egy licencelt Google szolgáltatásokat tartalmazó Android-kiadás. Ez pedig tekintve, hogy a saját operációs rendszerrel ellátott készülékeit a Huawei nyilvánvalóan a nyugati piacokon is forgalmazni kívánja, mind az USA szövetségeseire, azokon keresztül pedig magára az USA-ra nézve is kockázatokkal járhat.

A Google számára persze az exporttilalmi intézkedések anyagi vonzata sem mellékes, így a licencekből származó bevételek mellett a cég jelenleg felbecsülhetetlen nagyságú reklámbevételtől is eleshet, ha szolgáltatásait nem tudja többé olyan hatékonyan beágyazni a jövőben készülő Huawei okostelefonok operációs rendszerébe.

A cikkben hivatkozott linkek:
[1] https://www.bloomberg.com/news/articles/2019-06-07/google-warns-white-house-of-security-risks-from-huawei-ban-ft
[2] https://www.reuters.com/article/us-huawei-tech-usa-facebook-exclusive/exclusive-facebook-suspends-app-pre-installs-on-huawei-phones-idUSKCN1T80D7
A cikk adatai:
//www.hwsw.hu/hirek/60436/google-huawei-ban-exporttilalmi-intezkedesek-usa-targyalasok.html
Író: Koi Tamás (koi.tamas kukac hwsw.hu)
Dátum: 2019. június 07. 11:21
Rovat: eco@tech