Szerző: Hlács Ferenc

2019. május 24. 09:39

Szponzorációs lehetőséggel bővít a GitHub

Az egyelőre béta verzióban elérhető GitHub Sponsors program a nyílt forrású projektek fejlesztőinek támogatását célozza.

Új funkcióval segítene a fejlesztők válla alá nyúlni a GitHub: a Microsoft tulajdonában lévő cég bejelentette béta zászló alatt rajtoló GitHub Sponsors megoldását, amelyen keresztül a felhasználóknak lehetőségük nyílik anyagilag is támogatni az általuk arra érdemesnek ítélt nyílt forrású szoftverek készítőit. A vállalat ráadásul nem áll meg ennyinél, a projekthez csatlakozó fejlesztőket egy éven keresztül maga is ugyanakkora összeggel támogatja, mint amekkorát a közösség összekalapolt - ötezer dolláros maximumig.

Az új, globálisan elérhető támogatási opció kapcsán a vállalat siet hangsúlyozni, hogy a felajánlott összegből egyáltalán nem csíp le magának, illetve semmilyen platformdíjat nem számol fel, ráadásul ígérete szerint egy éven keresztül a fizetésfeldolgozás költségeit is állja. A cég továbbá minden hozzájárulást enged honorálni, nem csak a szó szoros értelmében vett kódot: aki részt vett egy adott nyílt forrású projektben, legyen szó a dokumentáció elkészítéséről, vezetői vagy mentori feladatokról, dizájnról vagy bármilyen egyéb segítségről, részesülhet a GitHub Sponsors programból.

githubspons

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A támogatási lehetőséget a vállalat a GitHub felületének több részébe is integrálta, az elérhető az adott fejlesztő profiljára navigálva, de akár a kiszemelt projektet megnyitva, az egeret a felhasználónév fölé húzva megjelenő információs buborékból közvetlenül is hozzáférhető a szponzorációs opció. Mindezek mellett a cég egy új, Community Contributors kártyát is beépít felületére, ahol részletesen követhető, hogy az adott projektet, illetve a hozzá tartozó függőségeket kik rakták össze. Ez alapján a felhasználók szabadon eldönthetik, hogy annak mely részeit, illetve azok alkotóit tartják érdemesnek a szponzorációra.

A nyílt forrású projekteknek továbbá lehetőségük van támogatási modelljeiket is megjeleníteni GitHub oldalukon, akár a hozzájáruló fejlesztők szponzorációs profiljainak közvetlen kiírásával, vagy bármilyen egyéb, külső platformra való hivatkozással, mint a Patreon, az Open Collective, a Community Bridge vagy a Ko-fi. A GitHub Sponsors egyelőre béta verzióban érhető el, az érdeklődők - akár a szponzorra váró, nyílt forrású projektek, akár a potenciális támogatók oldalán - feliratkozhatnak a megoldás várólistájára, amelyről a vállalat több lépcsőben vonja be a bétába a jelentkezőket. A cég a visszajelzések alapján folyamatosan csiszolja az új funkciót, noha arról egyelőre nem beszélt, az éles rajtra pontosan mikor számíthatunk.

a címlapról

VISION

0

Olcsóbb Vision Pro-ra fekszik rá az Apple

2024. június 19. 13:00

A második generációs eszköz fejlesztése helyett egy alacsonyabb árkategóriára lövő hardverre összpontosít az almás cég, ami 2025-ben jelenhet meg.