Szerző: Asztalos Olivér

2019. március 28. 13:18

Már Magyarországon is használható EKG-mérésre az Apple Watch

Már Magyarországon is használható EKG-mérésre az Apple Watch, ugyanis a cupterinói vállalat termékei megkapták az ehhez szükséges engedélyt.

Már az Európai Gazdasági Közösségben (rövidítve EGK) is elérhető az Apple Watch Series 4 EKG-mérés funkciója. Az Apple tegnapi bejelentésének értelmében 19 európai országban, köztük Magyarországon is használható az okosóra elektrokardiogram opciója a legújabb, watchOS 5.2 rendszer telepítését követően. A funkció elérhetősége annak köszönhetően bővült, hogy a tavaly szeptemberben bejelentett fejlesztés megkapta a CE (Conformité Européenne, avagy európai megfelelőség) plecsnit, miszerint az megfelel a közösség vonatkozó követelményeinek.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az Apple (és nyilván a Series 4 tulajdonosok is) természetesen örömmel konstatálta a fejleményt. A cupertinóiak szerint az elektrokardiogram készítéséhez fejlesztett ECG alkalmazásuk már bizonyított az USA-ban, ahol a tulajdonosok december eleje óta használhatják azt. Jeff Williams, az Apple operatív igazgatója szerint az elmúlt közel négy hónap során az ECG app már bizonyított, ami jó referenciát nyújtott az európai (és hongkongi) kiterjesztéshez.

apple_watch_ecg

Az elmúlt hónapok során több olyan hír is felröppent, mely szerint egyes felhasználóknál az Apple fejlesztése hozta felszínre a szívbetegséget. Már közvetlenül a funkció decemberi rajta után bekerült a hírekbe az a 46 éves férfi, akinél az okosóra sikeresen diagnosztizált pitvarfibrillációt (A-Fib), amit később a részletes orvosi vizsgálatok is alátámasztottak. Bár a mérés természetesen nem kórházi pontosságú, az óra hasán található optikai szenzornál sokkal pontosabb eredményeket produkál.

Az Apple weboldalán található leírás alapján a szív működésének többféle zavarát képes felismerni okosórája. Ezek közül egy a szóban forgó pitvarfibrilláció (vagy pitvarremegés), mely a felnőttek körében a leggyakoribb fajta szívritmuszavar. Ennek során a szív nem ritmusosan húzódik össze, hanem aritmiás pulzációt lehet érezni, ami a szívteljesítmény 10-15 százalékos csökkenése mellett akár súlyos szövődményekhez is vezethet (pl. stroke). Egy másik, ugyancsak viszonylag széles körben előforduló zavar a hosszan tartó, túlságosan magas vagy túlságosan alacsony pulzus. Mindkét tünet többféle betegségről árulkodhat. Rövid közleményében a cupertinói cég megjegyezte, hogy 400 000 résztvevőt tartalmazó Apple Heart Study kutatásában 2000 főnél regisztrált ritmuszavart.

Az Apple ugyanakkor hangsúlyozza, terméke nem váltja ki a laborban végzett szakvizsgálatokat. Az Apple Watch Series 4 olyan, sajnos igen gyakori keringési megbetegedéseket nem képes felismerni, mint a szívroham, a vérrögképződés, vagy a magas vérnyomás.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról