Szerző: Asztalos Olivér

2019. március 20. 16:15

Csendet teremt a Firefox 66

Január után ismét új főverzióval jelentkezett a Firefox. A 66-os számozású kiadás több kényelmi és teljesítménybeli újítást is hoz.

A fejlesztéseknek hála a böngésző alapértelmezetten némítja a zajongó weboldalakat, óvva a felhasználót az esetleges kellemetlen meglepetésektől. Javult a beépített keresés, az arra alkalmas Maceknél pedig immár megoldott a Touch Bar használata. Az újítások és finomhangolások mellett a szoftver teljesítményéről sem feledkezett meg a Mozilla, amely tekert egyet a programfolyamatok beállításán, minek hála tovább javult a böngészési élmény.

A készítők első helyen említik az automatikus lejátszású tartalmak alapértelmezett blokkolását. Ez azt jelenti, hogy a weboldalakon szereplő audiovizuális kontentet a felhasználó jóváhagyásáig nem indítja el a Firefox, amivel megelőzhetőek az esetleges kellemetlen meglepetések. A funkció vitathatatlan létjogosultságát az adja, hogy az elmúlt években egyre több oldal tol kéretlenül a felhasználó képébe hang- vagy mozgóképanyagot. Egy felhangosított hangszórópár, vagy akár notebook mellett az ilyenek kellemetlen másodperceket szerezhetnek a szörföző felhasználónak, illetve annak közvetlen környezetének. Ahogy a korábban bemutatott beállítások, úgy ez is weboldalanként szabályozható, vagyis a számunkra megbízhatónak ítélt oldalaknál engedélyezhető az automatikus lejátszás.

ff66_autoplay

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Apró, de a soklapos felhasználást határozottan könnyítő újítás jelenthet, hogy a címsávban mostantól könnyen lehet keresni a megnyitott lapok között. A funkció rém egyszerűen működik, hisz mostantól a beírt címszavakra a megnyitott tabokat is találatokként hozza fel a Firefox, apró gomb(?) ikonnal jelölve azokat. A Touch Barral szerelt MacBook Pro felhasználók számára lehet örömhír, hogy mostantól akár a notebook billentyűzet feletti sávját már Firefox alatt is lehet webes navigációhoz használni. Ugyancsak hasznos, minden platformra kiterjedő újítás, hogy a böngésző már részletesebben, illetve közérthetőbben kifejti az esetleges tanúsítványhibákat, segítve a felhasználókat az azok kezeléséhez szükséges döntések meghozásánál.

Végül, de nem utolsó sorban még egyet lépet a Mozilla Project Electrolysis néven futó kezdeményezése, mely a Firefox böngésző process-ekre (folyamatokra) való lebontását célozza. A lassan 10 éves projekt lényege, hogy a monolitikus Firefoxot egymástól szeparált, protokollokon keresztül kommunikáló programfolyamatokra bontsa szét. A két és fél éve megjelent 48-as kiadásban az új architektúra csak nagyon alapszintű bontást engedett meg magának, az UI-ról választotta le a tartalmat (a weboldalakat), így lényegében két részre szedve a böngésző működését. Az 54-es verzióval a böngésző a UI mellett akár négy folyamatra bomlott, amely a friss, 66-os verzióval már a kiválasztható maximumra, azaz nyolc folyamatra nőtt. Ennek hála egy-egy erőforrásigényesebb weboldal nem fogja az összes többi lapot is lelassítani, illetve a modern számítógépek sokmagos processzorait is lényegesen jobban ki tudja használni a böngésző.

Mindezek mellett még több hibajavítást is elvégzett a Mozilla, illetve még számos kisebb módosítás is bekerült a Firefox 66-os verziójába, melynek részleteit a kiadási jegyzékben taglalja a Mozilla.

a címlapról