Szerző: Asztalos Olivér

2019. március 20. 16:15

Csendet teremt a Firefox 66

Január után ismét új főverzióval jelentkezett a Firefox. A 66-os számozású kiadás több kényelmi és teljesítménybeli újítást is hoz.

A fejlesztéseknek hála a böngésző alapértelmezetten némítja a zajongó weboldalakat, óvva a felhasználót az esetleges kellemetlen meglepetésektől. Javult a beépített keresés, az arra alkalmas Maceknél pedig immár megoldott a Touch Bar használata. Az újítások és finomhangolások mellett a szoftver teljesítményéről sem feledkezett meg a Mozilla, amely tekert egyet a programfolyamatok beállításán, minek hála tovább javult a böngészési élmény.

A készítők első helyen említik az automatikus lejátszású tartalmak alapértelmezett blokkolását. Ez azt jelenti, hogy a weboldalakon szereplő audiovizuális kontentet a felhasználó jóváhagyásáig nem indítja el a Firefox, amivel megelőzhetőek az esetleges kellemetlen meglepetések. A funkció vitathatatlan létjogosultságát az adja, hogy az elmúlt években egyre több oldal tol kéretlenül a felhasználó képébe hang- vagy mozgóképanyagot. Egy felhangosított hangszórópár, vagy akár notebook mellett az ilyenek kellemetlen másodperceket szerezhetnek a szörföző felhasználónak, illetve annak közvetlen környezetének. Ahogy a korábban bemutatott beállítások, úgy ez is weboldalanként szabályozható, vagyis a számunkra megbízhatónak ítélt oldalaknál engedélyezhető az automatikus lejátszás.

ff66_autoplay

Elindult a heti kraftie hírlevél!

Rapid IT karrier tippek és trendek szerdánként az inboxodban.

Elindult a heti kraftie hírlevél! Rapid IT karrier tippek és trendek szerdánként az inboxodban.

Apró, de a soklapos felhasználást határozottan könnyítő újítás jelenthet, hogy a címsávban mostantól könnyen lehet keresni a megnyitott lapok között. A funkció rém egyszerűen működik, hisz mostantól a beírt címszavakra a megnyitott tabokat is találatokként hozza fel a Firefox, apró gomb(?) ikonnal jelölve azokat. A Touch Barral szerelt MacBook Pro felhasználók számára lehet örömhír, hogy mostantól akár a notebook billentyűzet feletti sávját már Firefox alatt is lehet webes navigációhoz használni. Ugyancsak hasznos, minden platformra kiterjedő újítás, hogy a böngésző már részletesebben, illetve közérthetőbben kifejti az esetleges tanúsítványhibákat, segítve a felhasználókat az azok kezeléséhez szükséges döntések meghozásánál.

Végül, de nem utolsó sorban még egyet lépet a Mozilla Project Electrolysis néven futó kezdeményezése, mely a Firefox böngésző process-ekre (folyamatokra) való lebontását célozza. A lassan 10 éves projekt lényege, hogy a monolitikus Firefoxot egymástól szeparált, protokollokon keresztül kommunikáló programfolyamatokra bontsa szét. A két és fél éve megjelent 48-as kiadásban az új architektúra csak nagyon alapszintű bontást engedett meg magának, az UI-ról választotta le a tartalmat (a weboldalakat), így lényegében két részre szedve a böngésző működését. Az 54-es verzióval a böngésző a UI mellett akár négy folyamatra bomlott, amely a friss, 66-os verzióval már a kiválasztható maximumra, azaz nyolc folyamatra nőtt. Ennek hála egy-egy erőforrásigényesebb weboldal nem fogja az összes többi lapot is lelassítani, illetve a modern számítógépek sokmagos processzorait is lényegesen jobban ki tudja használni a böngésző.

Mindezek mellett még több hibajavítást is elvégzett a Mozilla, illetve még számos kisebb módosítás is bekerült a Firefox 66-os verziójába, melynek részleteit a kiadási jegyzékben taglalja a Mozilla.

Mik azok a sötét mintázatok, vagy ahogy az angol nevezi őket, dark patternek? Miért találkozunk egyre többször velük és mit tehetünk, hogy ne kerüljünk a csapdájukba?

a címlapról