Szerző: Asztalos Olivér

2019. február 20. 16:03

Közel 15 év késéssel érkezik az első 4 GHz-es Pentium

Érkezik a Pentium Gold G5620 processzor, melynek érdekessége, hogy a legendás márkanévhez először párosul 4 GHz-es frekvencia.

Közel 15 éves késéssel dobta piacra első 4 GHz-es Pentium processzorát az Intel. A G5620 a chipgyártó első olyan Pentium márkájú processzora, amely eléri a szóban forgó órajelet. Az Intel eredetileg 2004-2005 környékén szerette volna kiadni első 4 GHz-es asztali processzorát, ám gyártástechnológiai kihívások, illetve az időközben elkaszált Netburst vonal miatt inkább törölte útitervéből a terméket. A döntés végül kifizetődött, a vakvágánynak bizonyult termékvonalat leváltó Core processzorok piaci sikere pedig mindmáig kitart.

A Pentium Gold G5620 is ennek az ágnak a leszármazottja, a processzor a Coffee Lake család tagja. A termék két processzormagot, illetve az aktív Hyper-Threadingnek hála négy végrehajtószálat kínál. A harmadszintű gyorsítótár mérete 3 megabájt, az integrált grafikus vezérlő szerepét pedig az UHD 630 típusú egység tölti be. A CPU TDP-értéke 65 watt. Ezzel a termék a középmezőnybe tartozik, ennél csak a "T" jelölésű, kifejezetten alacsony disszipációra tervezett modellek érik be kevesebbel, ezek hőkerete csupán 35 watt.

pentium_gold

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Nem csak utóbbi, de a 65 wattos érték is kifejezetten kedvezőnek számít a 15 évvel ezelőtti Pentiumok TDP-jéhez képest. A hírhedt Prescott család nem tudott 84 watt alá menni, az erősebb modellek értéke pedig 115 wattig kúszott fel. Végül azonban még az akkor rendkívül magasnak számító értékkel (ma már 200-250 wattos PC-s processzorok is vannak) sem sikerült elérni az áhított 4 GHz-et. Mind a Pentium 4 HT 580, mind pedig a Pentium 4 HT 4.00 kiadását lefújta az Intel, így a 3,8 GHz-es Pentium 4 HT 571 és HT 672 maradt a kínálat csúcsa.

Ennél azonban nagyobb érvágás volt, hogy a komplett Netburst család zsákutcának bizonyult. A 2000-es évek legelején az Intel még arra apellált, hogy merőben új mikroarchitektúrájával sikerül elérni a 10 GHz-es határt. Pár évvel később nyilvánvalóvá vált, hogy az ambiciózus cél még nagyon sokáig álom marad a gyártástechnológia szigorú határai miatt. A chipgyártó ezt látva visszanyúlt a Pentium Próval bemutatott P6-ig, amely a mindmáig uralkodó Core család távoli elődjének tekinthető. Ezzel, illetve az órajel skálázódásának határai miatt bevezetett többmagos dizájnokkal mostanára 5 GHz-es órajelig jutott az Intel, lényegesen magasabb IPC mellett.

a címlapról