Szerző: Habók Lilla

2018. december 11. 12:00

Hangalapú üzenetküldési lehetőséggel frissült az Instagram

Az Instagram már régóta nem csak egy fotómegosztó alkalmazás, többek közt annak üzenetküldő Direct felülete is népszerű a felhasználók körében. Idén a beépített chates szolgáltatás több funkcióval frissült, legutóbb éppen a walkie-talkie üzenetküldési lehetőséggel.

Megjelent Instagramon a direkt üzenetküldés során hangüzenetek közzétételét is lehetővé tevő walkie-talkie funkció - jelentette be a cég Twitteren. A hangalapú üzenetek az új megoldással küldhetők egy-egy személynek vagy pedig egy csoportnak is a Direct felületen belül, a chatablak mellett megjelenő mikrofongomb lenyomva tartásával. A funkcióval legfeljebb egy perces üzeneteket lehet küldeni, és ezek nem tűnnek el a meghallgatást vagy egy adott időintervallumot követően, hanem később is akármikor meghallgathatók - ellentétben néhány konkurens megoldással.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Más alkalmazásokban ez a fajta üzenetküldési lehetőség már rég elérhető, mint például iMessage-en, Snapchaten, sőt évek óta jelen van a Facebook saját másik alkalmazásaiban is, azaz Facebook Messengeren és WhatsAppon. A walkie-talkie-szerű hangos üzenetküldés eléggé kedvelt a többi szolgáltatásban is, hiszen útközben sokszor egyszerűbben küldhetők hangalapú megjegyzések a szövegeshez képest, és kevésbé terhelik meg a mobilos adatkapcsolatot mint a videóhívások. Ráadásul néhány országban a bonyolultabb karakterek válogatása helyett is egyszerűbb az audio-változat - mutat rá a TechCrunch. Úgyhogy érthető, hogy az Instagram Direct miért frissült a más alkalmazásokban már régóta jelenlévő audio üzenetküldéssel.

Az Instagram walkie-talkie funkciója ugyan a hasonló alkalmazásokhoz képest későn érkezett, de látszik, hogy a fejlesztők folyamatosan bővítik a felhasználók közötti direkt üzenetküldési lehetőségeket a szolgáltatáson belül. Ebben az évben jelentek meg (Snapchat-szerűen) az elküldött fotók és videók kapcsán a beállítási lehetőségek, melyekkel azok egy megtekintés után megsemmisíthetők, néhányszor újra lejátszhatók vagy pedig megtarthatók, továbbá ettől az évtől lehet kérdéseket is hozzáadni a felvételekhez. Szintén 2018-tól láthatják a felhasználók, hogy az ismerőseik éppen jelen vannak-e online a felületen, és júniustól már videochatet is kezdeményezhetnek az ismerőseikkel. Összességében az Instagram már sokkal több egy egyszerű fotómegosztó alkalmazásnál, mint ahogy eredetileg indult, és ezen belül is rengeteg funkcióval bővült idén a Direct felülete.

instagram_walkietalkie_uzenet

Nem mellesleg, a Facebook a hangalapú üzenetküldés területén ezzel a lépéssel tovább bővíti portfólióját. Bár a vállalat már öt éve elkezdett próbálkozni a hangalapú lehetőségekkel, de csak idén jelent meg a messengeres videochatre fókuszáló, hangalapú parancsokat is teljesítő Portal okoskijelzőivel. A TechCrunch feltételezése szerint elképzelhető, hogy a Portal a jövőben az Instagramhoz kapcsolódó funkciókkal is bővülni fog. Egyelőre viszont még csak az Instagram Direct felületén jelent meg az új walkie-talkie funkció, amely globálisan minden felhasználó számára megjelenik a napokban iOS-en és Androidon egyaránt.

a címlapról