Szerző: Hlács Ferenc

2018. október 9. 12:06

A Facebook is okoskijelzővel hódítaná meg a nappalikat

A Portal és Portal+ is céleszköz, elsősorban a messengeres videochatre fókuszál, de Alexa is jutott rájuk.

A Facebook is saját hardvert dob piacra, a közösségi óriás mindjárt két okoskijelzővel is célba veszi a nappalikat, ezek a Portal és Portal+. A két készüléket a vállalat elsősorban a Messengeren keresztül folytatott videochatre szánja, ugyanakkor az eszközökön az Amazon Alexa virtuális asszisztense is helyet kapott.

Az okoskijelzők egyértelműen az Amazon Echo Show modellek ellen sorakoznak fel - még ha egyazon virtuális segéd is fut rajtuk. A mezei Portalra egy 10 hüvelykes, 1280x800 pixel felbontású kijelző jutott, amelynek alján húzódik a hangszóróknak otthont adó sáv - dizájn erősen hajaz az első generációs Echo Show-ra, lekerekített sarkokkal. A Portal+ már egy jóval nagyobb, 15,6 hüvelykes modell, 1920x1080-as felbontással, amelynek kijelzője elforgatható, így függőleges és vízszintes módban is használható. Ennek megfelelően a kamera itt nem a kijelzőn, hanem afölött a készülékház tetején kapott helyet.

Az eszközökkel a Facebook elsősorban a videotelefonálásra fókuszál, amelyhez egy sor extra funkciót is mellékel az okostelefonon megismert Messenger-élményhez képest. Az eszköz például a vállalat szerint képes kiszűrni a háttérzajokat és kiemelni a beszélő hangját, akár a szobában való mozgás közben. A Portal modellek kamerái is követik az eseményeket, az adott helységben sétáló felhasználót az eszközök folyamatosan a képben tartják, ha pedig egy újabb személy is csatlakozik a beszélgetéshez, a kamera automatikusan növeli a látószöget, hogy mindenki benne legyen a videochatben. Egyelőre nem világos, hogy a kamerás trükköket a szenzorok tényleges mozgatásával, vagy a kamerakép kivágásával végzik el az eszközök, első pillantásra ugyanakkor ez utóbbi tűnik valószínűbbnek.

fbportals

Az elmúlt időszakban a Facebook nem volt mentes a biztonsági botrányoktól, így nem csoda, ha a felhasználók védelme a bejelentésben is középpontba került: a vállalat ígérete szerint nem hallgat vagy néz bele a beszélgetésekbe, továbbá a mikrofon és kamera egy gombnyomással kikapcsolható az okoskijelzőkön. Akárcsak más hasonló eszközök esetében, a Portal eszközök csak a "varázsszót" hallva továbbítják a hangparancsokat a Facebook szervereinek, esetükben ez a "Hey Portal". Ezen felül az automatizált kamerafunkciók mögött dolgozó gépi tanulási algoritmusok is helyben futnak, nem a Facebook szerverein. A cég szerint a hangelőzmények törlésére is lehetőség van a közösségi oldal beállításai között. Mindezek mellett a vállalat biztos ami biztos egy fizikai fedőlapot is mellékel a termékek kamerái fölé - így a felhasználóknak nem kell azokat ragasztószalaggal eltakarni, mint Mark Zuckerbergnek saját notebookján.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam?

Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam? Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

Az eszköz igazán nagy ütőkártyája, az Alexa-támogatás kapcsán a Facebook egyelőre nem ment bele a részletekbe, így nem tudni pontosan, milyen mélységben lesz majd használható a Portal készülékekkel az Amazon asszisztense. Mindenesetre utóbbi már a rajtkor hatalmas hangalapú app-, vagy skill-ökoszisztéma előtt nyithatja meg az eszköz kapuit, arról nem is beszélve, hogy azon felhasználók számára is vonzóvá teheti a terméket, akik mondjuk egy okoshangszóróval már elköteleződtek az Amazon platformja mellett. A Facebook mindenesetre további partnerségekkel is igyekszik felturbózni a készülékeket, azokon egyebek mellett a Spotify, a Pandora és az iHeart Radio is elréhető lesz, a lista pedig a vállalat szerint hamarosan tovább bővül.

A kisebb Portalt a vállalat nettó 199 dollárért dobja piacra, két darab vásárlása esetén azonban nettó 298 dollárra nyesi vissza az árat. A masszívabb Portal+ nettó 349 dolláros árcédulával lesz kapható. Az eszközök rajtjára novemberben számíthatunk, a cég így még időben felkészül az ünnepi vásárlási rohamra - noha annak lendületét jó eséllyel megtöri majd a vállalat bő egy hete kirobbant biztonsági botránya.

a címlapról