Szerző: Koi Tamás

2018. október 2. 16:02

Jogsértően korlátozott a Telekom, újból bírságolt a hatóság

Újból megbírságolta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság a Magyar Telekomot a nem fizető ügyfelek szolgáltatásainak jogsértő korlátozása és az ahhoz fűződő, nem megfelelő tájékoztatás miatt. A mostani büntetési tétel 61,5 millió forint, ezzel együtt már több mint 220 millió forint a jogsértésért kiszabott teljes bírságösszeg.

HIRDETÉS

Egy 2015-ös bírságoló határozat előírásait részben figyelmen kívül hagyva továbbra is jogsértően korlátozta a Magyar Telekom egyes, nem fizető ügyfelek szolgáltatását, illetve ezt megelőzően nem megfelelően tájékoztatta ezen előfizetőket a cég a hátralékról, ezért a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) újból megbírságolta a szolgáltatót - lényegében ugyanazért. A 2015-ös határozatban szereplő 160 milliós büntetési tételre ezúttal további 61,5 millió forint tevődik, ezzel a cég összesen több mint 220 milliós büntetést kapott a hatóságtól a jogsértés miatt.

A 2013-ban, hivatalból indított vizsgálattal kezdődött ügy lényege, hogy a Telekom a számlatartozást mutató ügyfeleknek szóló értesítéseit hagyományos postai levélben küldte ki, így nem tudta hitelt érdemlően bizonyítani, hogy a felszólítás ténylegesen megérkezett az ügyfélhez. Kifogásolta továbbá a hatóság, hogy az ügyfeleknek a felszólító levél keltezésétől számítva állt rendelkezésükre 30 nap a tartozás rendezésére, holott a hatályos törvények előírják, hogy a kézhez vétel dátuma lehet az induló időpont. Egy hagyományos postai küldemény esetén ez eleve nem igazolható, ráadásul a posta átfutási ideje akár egy hét is lehet, ez pedig lerövidítheti a tartozás rendezésére rendelkezésre álló időt.

Egészségbiztosítási program, külföldbiztos kódolás, átlátható drótváz (x)

A MediHelp költséghatékonyan, egyszerűen nyújt nemzetközi egészségbiztosítást.

Egészségbiztosítási program, külföldbiztos kódolás, átlátható drótváz (x) A MediHelp költséghatékonyan, egyszerűen nyújt nemzetközi egészségbiztosítást.

A Magyar Telekom a hatóság 2015-ös határozatában foglaltaknak csak részben tett eleget, így bár az elektronikus elérhetőségeket (mobiltelefonszám, e-mail cím) megadó ügyfelei számára a továbbiakban elektronikusan küldte ki a fizetési felszólítást, a teljes ügyfélkör fennmaradó része (mintegy hetede) továbbra is sima postai levélként kapta meg a felszólítást. A cég emellett a hatóság felszólítása ellenére nem készítette el a jogsértő helyzet megszüntetésére vonatkozó intézkedési tervet sem.

Az NMHH ezért a szeptember 10-én zárult utóellenőrzés lezárását követően további, összesen 61,5 millió forint bírság megfizetésére kötelezte a szolgáltatót, valamint annak új, nyáron kinevezett vezérigazgatóját, Rékasi Tibort (a 2015-ös bírságoló határozattal szintén előírták az akkori vezető tisztségviselő, Christopher Mattheisen büntetését). 

A szolgáltató által kiadott válaszközleményben szokatlan módon nincs szó fellebbezésről, a cég helyette leszögezi: "A felszólításban érintett ügyfelek kisebb hányada - éves szinten kb. 15% - kapja kizárólag postai úton az értesítéseket, az ő számuk is folyamatosan csökken. A szolgáltató tovább vizsgálja egy új, ügyfélbarát gyakorlat kialakításának lehetőségét az ő esetükben."

A Magyar Telekom nemrég az NMHH-val folytatott egyeztetés, valamint egy azzal párhuzamosan zajló per eredményeként ettől az ügytől függetlenül beleegyezett, hogy a fizetési felszólításokért kirótt díjat (általánosságban bruttó 750 forintot) jelentősen csökkenti. Így a szolgáltató november 1-jétől az SMS-ben kiküldött első fizetési felszólításért nem számít fel semmilyen pótdíjat.

Sokan szembesülnek a cloudos számlájuk elhízásával. Mint ahogyan a test számára is lehetséges egy jó étrend kialakítása a súlyfelesleg elkerülése érdekében, úgy egy kis tervezéssel a felhő költségei optimalizálhatók. Többek között ilyen témákkal foglalkozik a december 9-i HWSW meetup.

a címlapról

Hirdetés

FinOps: a fájdalommentes diéta titka a felhőben

2021. december 6. 21:16

Sokan szembesülnek a cloudos számlájuk elhízásával. Mint ahogyan a test számára is lehetséges egy jó étrend kialakítása a súlyfelesleg elkerülése érdekében, úgy egy kis tervezéssel a felhő költségei optimalizálhatók. Többek között ilyen témákkal foglalkozik a december 9-i HWSW meetup.