Szerző: Hlács Ferenc

2018. szeptember 5. 11:46

Új külsővel érkezik a tizedik születésnapján a Google Chrome

A Google tizedik születésnapját ünneplő böngészője a Material Design mellett izmosabb jelszókezelőt is kapott.

Tizedik születésnapját ünnepli a Google 2008-ban debütált Chrome böngészője, a jeles alaklomra pedig a Google egy alapos dizájnfrissítéssel és új funkciókkal is készült. A Chrome 69-cel érkező új külső mindenesetre nem nagy meglepetés, a Material Design ráncfelvarrás a böngésző fejlesztői verzióiban már egy ideje kipróbálható.

Az átalakítás legjobban talán a lapfüleken érhető tetten, a megszokott trapézformák a vállalattól Androidon is megismert Material Design vonalaihoz jobban illeszkedő, lekerekített sarkú téglalapokra váltanak a weboldalak neve-logója mögött. Itt a böngésző ráadásul már csak az aktív fül körvonalait rajzolja meg, a többi a háttérbe olvad és egy diszkrét függőleges elválasztóvonalat kap. Utóbbi kialakításnak a "laphalmozó" felhasználók különösen örülhetnek, a megnyitott tabseregek ugyanis a leegyszerűsített megjelenéssel jobban áttekinthetővé válnak. Emellett az URL sáv szélei is lekerekednek.

c6901

Ha a formaterv ismerős, nem véletlen, a Firefox előző, Australis néven ismert interfésze ugyanis nagyon hasonlított a Chorme frissen megjelent verziójára. Az új külső természetesen nem csak az asztali Chrome-ban bukkan fel, az irányvonalat az Andorid és az iOS kliensek is követik. Az Apple platformján ráadásul a fejlesztők a Chrome menüsávját a kijelző aljára költöztették az egyszerűbb kezelés végett.

c6903

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

De a születésnapi frissítés nem csak a külcsínen faragott, a Chrome jelszókezelője is okosabb lett, az új regisztrációknál igény szerint erős, egyedi jelszavakat generál a felhasználóknak, illetve természetesen el is menti azokat. A megoldás persze csak a böngészőn belül használható, ha például külső appokhoz akarjuk tárolni jelszavainkat, jobb lesz a dedikált jelszókezelőknél maradni, mint a LastPass. Mindezeken túl, a Google pontosabb automatikus mezőkitöltést is ígér a böngészőben tárolt adatok alapján, legyen szó jelszavakról, lakcímekről vagy fizetési adatokról.

s6902

A lekerekedett szélű URL sávot is felturbózza a cég, az Omnibox névre keresztelt egyesített URL, és keresődobozba bizonyos keresési kifejezéseket bepötyögve a Chrome már a legördülő menüben megjelenő ajánlások között is feldob találatokat, új lap megnyitása nélkül. Ez utóbbi jól jöhet ha például egy-egy híres személy nevét kezdjük beírni, netán adott eseményekre, vagy épp a várható időjárásra keresnénk rá. A böngésző mindezek mellett azt is felismeri, ha olyan weboldalra navigálnánk, amely már meg van nyitva egy másik fülön - ilyen esetben felajánlja az adott tab megnyitását. Az új lapok testreszabása is egyszerűbbé válik, azokon lehetőség van a kedvenc weboldalakra vezető parancsikonok manuális beállítására.

A kiadás szokás szerint egy sor biztonsági frissítést is tartalmaz, ezúttal a Google mintegy 40 javítást eszközölt a szoftveren, melyek közül hét volt "magas" veszélyességi fokozatú. A Chrome 69-et a Google szokás szerint több lépcsőben szórja ki a különböző régiókban, a frissítés a napokban várhatóan minden felhasználóhoz eljut.

a címlapról