Szerző: Asztalos Olivér

2018. július 10. 13:20

Ismét megtéveszti a vásárlókat az Nvidia

Azonos elnevezés alatt dobott piacra fényévekkel gyengébb GeForce GT 1030 videokártyát a vállalat, miközben az árazás nem változott.

Ismét megpróbálja félrevezetni a vásárlókat az Nvidia, amely néhány héttel ezelőtt fű alatt dobott piacra egy lényegesen gyengébb GeForce GT 1030 variánst. A chiptervező a tavaly májusban bemutatott termékek egy részén egyszerűen GDDR5-ről DDR4 típusúra cserélte a memóriachipeket, amelynek hatására az elméleti maximális sávszélesség 65 százalékkal csökkent. A visszafejlesztés természetesen a belépőszintű videokártya teljesítményében élesen kiütközik, a DDR4-es variánsokkal ugyanis játéktól függően 40-50 százalékkal gyengébb tempót mutatnak a mérések, miközben árban gyakorlatilag nincs különbség a sokkal lassabb memóriával szerelt termékek javára.

A GDDR5-ös és a DDR4-es verziók közötti szakadék nem meglepő, hisz miközben előbbi chipekkel 48, addig utóbbiakkal csupán 16,80 GB/s-os sávszélességre képes az igencsak szűk, 64 bites busszal felszerelt GPU. Utóbbi érték rendkívül alacsony, még a jelenleg piacon lévő CPU-k is ennek jellemzően legalább duplájából gazdálkodhatnak. A tetemes különbség a memóriák eltérő órajeléből adódik, ugyanis miközben a kifejezetten videokártyákhoz fejlesztett GDDR5-ös chipek effektív 6008 MHz-en működnek, az Nvidia által kissé megtévesztően SDDR4-re keresztelt DDR4-es lapkák mindössze 2100 MHz-en üzemelnek. Ez, illetve a GPU nagyjából 6 százalékkal alacsonyabb (1468->1379 MHz) turbó órajele a kártya TDP értékében is megmutatkozik, a lassabb, DDR4-es chipekkel szállított modellek specifikációiban ugyanis 20 wattos maximális disszipáció szerepel, szemben a GDDR5-ösök 30 wattjával.

A két eltérő memóriatípus között van még egy fontos különbség, mégpedig az árazás. A sztenderd DDR4-es memóriamodulokon található chipek ugyanis számottevően olcsóbbak a kisebb volumenben gyártott GDDR5-os rokonaiknál. A pontos eltérés a gyártóktól megvásárolt darabszám függvényében változik, de a GDDR5-ös chipek a DDR4-esek árának akár duplájába is kerülhetnek. Előbbi szerződéses ára 2 gigabájt esetében ugyanis jelenleg 15-16 dollár körül mozog a memóriatőzsdén, GDDR5-ös chipekből pedig 30 dollár körül lehet kihozni ugyanezt a kapacitást, természetesen lényegesen nagyobb sávszélesség mellett.

gt_1030_ddr4

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Mindez ugyanakkor látszólag nem zavarja az Nvidiát, amely sem alacsonyabb árcédulával, sem pedig valamiféle differenciáló jelöléssel nem különbözteti meg a jelentősen eltérő megjelenítési tempóra képes kártyákat. A chiptervező inkább utóbbi eszközzel tudná eloszlatni a ködöt, hisz a GPU-k mellé társított memóriák beszerzése, illetve a kártyák végső árazásának megállapítása elsősorban a gyártópartnerek hatáskörébe tartozik. Az Nvidia tehát kötelezhetné a gyártókat a már korábban alkalmazott "LE", vagy egy ahhoz hasonló, gyengébb teljesítményre utaló jelzés használatára, ám e helyett mindössze honlapján ad némi információt a két GT 1030 közötti különbségekről a cég.

Utóbbiból azonban még nem derül ki, hogy az eltérő memóriák mekkora differenciát eredményeznek a gyakorlatban. A Hardware Unboxed tegnap publikált mérései alapján a különbség ég és föld, hisz míg a DDR4-es variáns Battlefield 1 alatt az éppen csak játszható, 28 fps-es megjelenítési sebességre képes, addig a GDDR5-ös GT 1030 ennek több mint dupláját, 60 fps-t nyújt. Az óriási eltérés más játékok alatt is megvan, Far Cry 5 alatt például 66 százalékos fölénnyel nyer a GDDR5-ös variáns. GeForce GT 1030 vásárlásakor tehát érdemes nagyon alaposan szemügyre venni a kinézett modellt, amely dobozán és/vagy a típusjelzésben lehet információmorzsát találni a GPU mellé szerelt memória típusáról.

A megtévesztő húzás egyébkén egyáltalán nem új keletű az Nvidia részéről, amely legutóbb pár hónapja a notebookokba szerelt GeForce MX150-nál játszott el hasonló trükköt. A Notebookcheck megfigyelése szerint a népszerű, ugyancsak belépőszintű grafikus adapterből piacra került egy lényegesen gyengébb verzió, amely a tavaly tavasszal megjelent első kiadásnál jelentősen, nagyjából 20-30 százalékkal gyengébb. Eközben sajnos a konkurens AMD sem riad vissza hasonló húzásoktól, amely legutóbb a Radeon RX 560-nal mutatott be hasonló visszafejlesztést. A chiptervező ugyanakkor utólag a gyártópartnerekre mutogatott a megtévesztő hadművelet miatt, amelyek nem különböztették meg egyértelműen az eltérő GPU-val szerelt termékeket.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról