Szerző: Asztalos Olivér

2018. július 10. 13:20

Ismét megtéveszti a vásárlókat az Nvidia

Azonos elnevezés alatt dobott piacra fényévekkel gyengébb GeForce GT 1030 videokártyát a vállalat, miközben az árazás nem változott.

Ismét megpróbálja félrevezetni a vásárlókat az Nvidia, amely néhány héttel ezelőtt fű alatt dobott piacra egy lényegesen gyengébb GeForce GT 1030 variánst. A chiptervező a tavaly májusban bemutatott termékek egy részén egyszerűen GDDR5-ről DDR4 típusúra cserélte a memóriachipeket, amelynek hatására az elméleti maximális sávszélesség 65 százalékkal csökkent. A visszafejlesztés természetesen a belépőszintű videokártya teljesítményében élesen kiütközik, a DDR4-es variánsokkal ugyanis játéktól függően 40-50 százalékkal gyengébb tempót mutatnak a mérések, miközben árban gyakorlatilag nincs különbség a sokkal lassabb memóriával szerelt termékek javára.

A GDDR5-ös és a DDR4-es verziók közötti szakadék nem meglepő, hisz miközben előbbi chipekkel 48, addig utóbbiakkal csupán 16,80 GB/s-os sávszélességre képes az igencsak szűk, 64 bites busszal felszerelt GPU. Utóbbi érték rendkívül alacsony, még a jelenleg piacon lévő CPU-k is ennek jellemzően legalább duplájából gazdálkodhatnak. A tetemes különbség a memóriák eltérő órajeléből adódik, ugyanis miközben a kifejezetten videokártyákhoz fejlesztett GDDR5-ös chipek effektív 6008 MHz-en működnek, az Nvidia által kissé megtévesztően SDDR4-re keresztelt DDR4-es lapkák mindössze 2100 MHz-en üzemelnek. Ez, illetve a GPU nagyjából 6 százalékkal alacsonyabb (1468->1379 MHz) turbó órajele a kártya TDP értékében is megmutatkozik, a lassabb, DDR4-es chipekkel szállított modellek specifikációiban ugyanis 20 wattos maximális disszipáció szerepel, szemben a GDDR5-ösök 30 wattjával.

A két eltérő memóriatípus között van még egy fontos különbség, mégpedig az árazás. A sztenderd DDR4-es memóriamodulokon található chipek ugyanis számottevően olcsóbbak a kisebb volumenben gyártott GDDR5-os rokonaiknál. A pontos eltérés a gyártóktól megvásárolt darabszám függvényében változik, de a GDDR5-ös chipek a DDR4-esek árának akár duplájába is kerülhetnek. Előbbi szerződéses ára 2 gigabájt esetében ugyanis jelenleg 15-16 dollár körül mozog a memóriatőzsdén, GDDR5-ös chipekből pedig 30 dollár körül lehet kihozni ugyanezt a kapacitást, természetesen lényegesen nagyobb sávszélesség mellett.

gt_1030_ddr4

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Mindez ugyanakkor látszólag nem zavarja az Nvidiát, amely sem alacsonyabb árcédulával, sem pedig valamiféle differenciáló jelöléssel nem különbözteti meg a jelentősen eltérő megjelenítési tempóra képes kártyákat. A chiptervező inkább utóbbi eszközzel tudná eloszlatni a ködöt, hisz a GPU-k mellé társított memóriák beszerzése, illetve a kártyák végső árazásának megállapítása elsősorban a gyártópartnerek hatáskörébe tartozik. Az Nvidia tehát kötelezhetné a gyártókat a már korábban alkalmazott "LE", vagy egy ahhoz hasonló, gyengébb teljesítményre utaló jelzés használatára, ám e helyett mindössze honlapján ad némi információt a két GT 1030 közötti különbségekről a cég.

Utóbbiból azonban még nem derül ki, hogy az eltérő memóriák mekkora differenciát eredményeznek a gyakorlatban. A Hardware Unboxed tegnap publikált mérései alapján a különbség ég és föld, hisz míg a DDR4-es variáns Battlefield 1 alatt az éppen csak játszható, 28 fps-es megjelenítési sebességre képes, addig a GDDR5-ös GT 1030 ennek több mint dupláját, 60 fps-t nyújt. Az óriási eltérés más játékok alatt is megvan, Far Cry 5 alatt például 66 százalékos fölénnyel nyer a GDDR5-ös variáns. GeForce GT 1030 vásárlásakor tehát érdemes nagyon alaposan szemügyre venni a kinézett modellt, amely dobozán és/vagy a típusjelzésben lehet információmorzsát találni a GPU mellé szerelt memória típusáról.

A megtévesztő húzás egyébkén egyáltalán nem új keletű az Nvidia részéről, amely legutóbb pár hónapja a notebookokba szerelt GeForce MX150-nál játszott el hasonló trükköt. A Notebookcheck megfigyelése szerint a népszerű, ugyancsak belépőszintű grafikus adapterből piacra került egy lényegesen gyengébb verzió, amely a tavaly tavasszal megjelent első kiadásnál jelentősen, nagyjából 20-30 százalékkal gyengébb. Eközben sajnos a konkurens AMD sem riad vissza hasonló húzásoktól, amely legutóbb a Radeon RX 560-nal mutatott be hasonló visszafejlesztést. A chiptervező ugyanakkor utólag a gyártópartnerekre mutogatott a megtévesztő hadművelet miatt, amelyek nem különböztették meg egyértelműen az eltérő GPU-val szerelt termékeket.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.