Szerző: Asztalos Olivér

2017. december 7. 10:30

Visszafejlődik a Radeon RX 560 VGA

Egyet előre, egyet hátra: a típusjelölés nem változott, a termékek számítási teljesítménye viszont csökkent.

Fejlődés helyett visszafejlődik az AMD középkategória alsó házát célzó videokártyája, a Radeon RX 560. A cég gyártópartnerei a korábban leleplezett, előrelépést sugalló 560-as számozás alatt egy gyengébb terméket is piacra dobhatnak, amely inkább az előd RX 460-ra hasonlít. A problémát csak tetézi, hogy a szóban forgó RX 560 amúgy sem lett igazán acélos, a közvetlen ellenfélnek számító GeForce GTX 1050 Ti-n például nem tudott felülkerekedni. Értelemszerűen a mostani lépés ezen nem segít, körülbelül 10 százalékkal lehetnek majd lassabbak a csonkított modellek, amelyek bármiféle kötelező megkülönböztető jelzés nélkül kerülnek piacra. Az AMD szerint a partnerek feladata lesz, hogy felhívják a figyelmet a különbségekre, azonban a korábbi tapasztalatok alapján majd inkább némaságba burkolóznak gyártók.

A régi és új Radeon RX 560 között egyetlen fontos különbség van: az AMD az újabb GPU-knál letiltott két Compute Unit-ot, így a végrehajtóegységek száma 1024-ről 896-ra esett vissza. Ez papíron 12,5 százalékkal csökkenti a számítási kapacitást, amennyiben az órajelek nem változnak. Az AnandTech szerint utóbbi a helyzet, így csupán a gyártó jóindulatában lehet bízni, hogy az egyértelműen feltünteti a termék weboldalán és dobozán a forgalomban lévő modellek közti különbséget. Utóbbi sajnos korántsem magától érthető, sőt, ilyen esetekben jellemzően inkább elhallgatják az esetleges kedvezőbb árcímke mögött húzódó okokat. Ha már az árnál tartunk: még ez sem biztos, hogy mankót nyújt a vásárlók hóna alá, a számítási teljesítménnyel ellentétben ugyanis az árcímke nem változtatott, azaz maradt a 99 dolláros ajánlott összeg.

rx560_specs

Promptolsz-e már padawan?

Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Promptolsz-e már padawan? Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Mindezek tükrében aki még ezek után is Radeon RX 560 vásárlására adná a fejét, annak érdemes nagyon alaposan utánanéznie a kiszemelt kártya specifikációinak. Célszerű weben megrendelni a terméket, hisz amennyiben végül már csak beépítés után derülne ki a turpisság, úgy az ide vonatkozó EU-s jogszabály szerint 14 napon belül indoklás nélkül vissza lehet vinni/küldeni a bármi miatt csalódást okozott terméket.

Frissítés: Időközben az AMD reagált a média és a vásárlóközönség felhördülésére. A cég megerősítette, hogy a nyár folyamán valóban leporolták a Polaris 11 kódnevű GPU enyhén csonkított verzióját, hogy a piac számára egy további opciót kínálják. Az AMD szerint ugyanakkor meglepő volt, hogy a egyes gyártópartnerek és kereskedők nem különböztették meg egyértelműen az eltérő GPU-val szerelt termékeket, ezért a vállalat azonnali lépéseket tesz, hogy elkerülje a további zűrzavart. Ez jelenthet majd egy új számozást (pl. RX 555) vagy a típusjelzés végén egy betűt, a konkrét megoldásról egyelőre nem beszélt az AMD.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

MÁLNÁS

6

Tőzsdére megy a Raspberry Pi

2024. május 16. 14:00

Az elmúlt évek meghatározó áramköri lapkáit készítő technológiai cég papírjaival is lehet majd kereskedni a brit tőzsdén.