Szerző: Asztalos Olivér

2018. március 26. 12:14

Visszafejlődik a GeForce MX150

Fű alatt került piacra egy gyengébb verzió a notebookokba szánt videokártyából.

Fű alatt kapott fogyókúrát az Nvidia notebookokba szánt belépőszintű videokártyája - közli a Notebookcheck. A magazin friss megfigyelése szerint a népszerű MX150 grafikus adapterből piacra került egy lényegesen gyengébb verzió, amely a tavaly tavasszal megjelent első kiadásnál jelentősen, nagyjából 20-30 százalékkal gyengébb. A potenciális vásárlók, illetve a felhasználók számára szomorú hír, hogy előzetesen nehéz behatárolni a notebookba épített újabb variánst, ugyanis sem a gyártók, sem pedig az Nvidia nem alkalmaz beazonosítást segítő jelölést.

A Notebookcheck adatai szerint a két MX150 verzió alapórajel között 36 százalékos különbség van, hisz míg a korábbi kiadás esetében 1496 MHz, add az új verziónál már csak 937 MHz az érték. Hasonló mértékben nyesték meg a turbót is, amelynek legmagasabb frekvenciája 31 százalékkal kisebb. Emellett a memória sem úszta meg a mérséklést, a GDDR5-ös chipek 1502 helyett már csak 1253 MHz-en üzemelnek (48,1->40,1 GB/s). A végrehajtóegységek számához szerencsére nem nyúlt az Nvidia, így maradt az alapvetően szerény, 384 darab shader. A nyers számítási teljesítmény összességében így is jelentősen csökkent, az elméleti csúcsérték nagyjából 36 százalékkal lett alacsonyabb.

gpu_z_nvidia

forrás: Notebookcheck

Az említett magazin szerint a két variáns közti beazonosításához minden esetben szoftver szükséges, például a GPU-k tulajdonságainak listázó ingyenes GPU-Z. Ezt futtatva már könnyen nyakon csíphető a gyengébb MX150, amely eltérő ID-vel rendelkezik: a teljes értékű variáns 1D10, az új, alacsonyabb órajelű verzió pedig 1D12 azonosítóval kerül piacra. A mobil videokártya TDP értékéről nincs információ, ám a célpiac alapján jó eséllyel kisebb fogyasztással rendelkezik a lassabbik verzió, amely így szerényebb hűtéssel is beérheti. Ezt támaszthatja alá, hogy a kifejezetten könnyű és vékony ThinkPad T480s-be is a gyengébb a megoldás kerül.

Hogyan forgathatja fel az AI a fejlesztői munkát?

Avagy előbb lesz autocoding mint önvezetés? Folytatódik a HWSW IT-karrierre fókuszáló kraftie! rendezvénysorozata.

Hogyan forgathatja fel az AI a fejlesztői munkát? Avagy előbb lesz autocoding mint önvezetés? Folytatódik a HWSW IT-karrierre fókuszáló kraftie! rendezvénysorozata.

Mindez ugyanakkor valószínűleg nem vigasztalja azokat a vásárlókat, akik utólag szembesülnek a viszonylag nagy különbséggel, illetve vélhetően az jelent megnyugvást, hogy már nem ez az első ilyen eset. Legutóbb a konkurens AMD fejlesztette rossz irányba középkategóriás termékét, a Radeon RX 560-at. Az AMD az újabb kiadásnál letiltott két Compute Unit-ot, így a végrehajtóegységek száma 1024-ről 896-ra esett vissza, amely papíron 12,5 százalékkal csökkentette a számítási kapacitást.

A 6 alkalmas, 18 órás, online képzés május 2-án indul. Az élő képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról