Szerző: Habók Lilla

2018. április 9. 17:18

Csúszik a fióktevékenységeket követő Twitter API frissítése

Elhalasztja a Twitter a korábbi streaming API kiváltását az új Account Activity API-val, de ennél nagyobb támogatást egyelőre még mindig nem adott a platformra építő appok fejlesztőinek. A változással egyelőre úgy tűnik, hogy megszűnnének a push értesítések és hírfolyam frissítés, így értelmüket vesztenék az alkalmazások.

Ismét csalódást okozott a Twitter a platformra fejlesztő appok tulajdonosainak a tervezett módosításokkal, és úgy általában a nem megfelelő tájékoztatással és korlátozott hozzáférés nyújtásával. Eredetileg a cég június 19-re tűzte ki a korábbi fiókaktivitást követő streaming API (pontosabban a Site Streams és User Streams) megszüntetését és helyettesítését az új fióktevékenységeket követő Account Activity API-val. Ennek segítségével képesek a különböző (harmadik féltől származó, például Talon, Tweetings, Twitterific) Twitter-appok az üzenetfolyamokat megjeleníteni, frissíteni, értesítéseket küldeni az üzenetekről a felhasználó mobiljára vagy desktop alkalmazására. A korábbi kapcsolat viszont az Account Activity API-tól kezdve megváltozna, mivel innentől a korábbi streaming megoldás helyett a fejlesztők webhookokon keresztül "iratkozhatnának fel" a valós idejű fióktevékenységekre.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A bejelentést ugyan már tavaly megtette a cég, de értékelhető mértékű hozzáférést azóta sem adott a jelenleg béta változatban lévő új API-hoz a Twitterre fejlesztőknek - a standard béta változatban ugyanis mindössze 35 fiók elérhető, miközben a fejlesztőknek több százezerre lenne szükségük, a nagyvállalati verzióról pedig egyelőre nincs hír, hogy mennyibe kerülne. Így a programozók hangot is adtak problémájuknak ezen az oldalon, hogy a fennmaradó két hónap alatt már nem fogják tudni beépíteni az időigényes átállást az API-k között, vagyis az értesítések nem érkeznének meg és az idővonalak nem frissülnének automatikusan, ha a korábbi streaming API-t valóban lekapcsolná a vállalat június közepén.

A Twitter végül egy üzenetben közölte, hogy elhalasztja a streaming API kiváltását az új Account Activity API-val. Még nagyobb bizonytalanságot teremt, hogy a vállalat nem határozott meg új időpontot, és nem is közölte hogyan próbálja meg a közeljövőben a fejlesztőket segíteni a gördülékenyebb átállásban. A vállalat képviselője a Twitter Dev csatornán mindössze annyit ígér, hogy a váltás előtt legalább 90 nappal tájékoztatni fogják az új határidőről az érintetteket. A cég hozzátette, hogy a fejlesztők itt találhatják meg hogyan migrálják a Site Streams és User Streams elérést az Account Activity API-hoz, továbbá itt lehet a standard bétához hozzáférést igényelni.

twitter_account_activity_api

A 2017 decemberében bejelentett változtatások

A fejlesztők szerint viszont a hozzáférés korlátozásánál mélyebb gyökerei vannak a problémának az új webhookos megoldás miatt. Ezt a problémát pedig a határidő elhalasztása önmagában nem fogja megoldani. A változások minden olyan felhasználót érintenének, aki nem a Twitter natív alkalmazását használja, ami nem tetszik neki vagy akár egyáltalán nem áll rendelkezésre az eszközén, például a Twitter for Mac megszüntetése óta. A fejlesztők félelmei szerint a magyarázatot a cég egy másik funkció kapcsán adja meg, mely szerint az új API a kliens app alapú fejlesztések helyett inkább az adat alapú funkciókra és a hozzáférés biztosítására fókuszálna. Márpedig az értesítések küldése és az automatikus idővonal frissítés inkább a kliens appok funkciói közé tartozik, ami a jelenlegi állás szerint megszűnne a teljes Account Activity API átállással, és így legfőképp az androidos és iOS-es appok használói számára vesztenék értelmüket az értesítéseket már nem küldő Twitter-appok.

Úgy látszik, hogy az átalakuló API-startégiával a Twitter továbbra sem a platformra fejlesztő appoknak szeretne kedvezni, amelyek tulajdonképpen népszerűvé tették a szolgáltatást, hanem inkább a többet fizető nagyvállalatokat részesítené előnyben. A felhasználók egy része viszont valószínűleg a ráépülő appok miatt használja a szolgáltatást, de a jelenlegi állás szerint ezeknek fennmaradása még mindig kétséges.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról