Szerző: HIRDETÉS

2018. április 9. 09:30

Az MKB Bank a fintech versenyben is győzelemre áll

A Hewlett Packard Enterprise-zal közös projektjével az MKB Bank megmutatja, miként lehet hatékonyan együttműködni a gyorsan lavírozó fintech startupokkal.

Nagyobb teljesítmény kedvezőbb áron

Egyetlen piaci szereplő sem vonhatja ki magát a fintech jelenség hatásai alól. A hagyományos pénzintézetek gyakran hátrányból indulnak, mivel nehezebben reagálnak ezekre a piaci trendekre. A gyors változások lekövetéséhez ugyanis rugalmas informatikai infrastruktúrára van szükség, amellyel a bankok nagyrésze nem rendelkezik.

Az alapoktól kezdve - a Hewlett Packard Enterprise szoros együttműködésével - gondolta újra saját IT-rendszerét a Magyar Külkereskedelmi Bank (MKB Bank). Az egymással régi partneri kapcsolatban álló két vállalat közös munkájának köszönhetően nyílt lehetőség az MKB Bank informatikai üzemeltetési és szolgáltatási területének megújítására. Mindezt úgy, hogy az MKB Bank a felmerülő igényeknek megfelelően, havonta fizet a szolgáltatásért, fogyasztási alapon. A Hewlett Packard Enterprise által kialakított konstrukcióban az MKB Banknak szükség esetén azonnal rendelkezésére áll még extra kapacitás.

mkb_logo

A több száz szerver modernizációja újgenerációs blade HPE Synergy kiszolgálókkal gyarapította az MKB Bank adatközpontjait. A projekt eredményeként a jelentős teljesítmény növekedés mellett a negyedére csökkentek a terméktámogatási, valamint az energiafelhasználási kiadások, így alacsonyabb költségszinten is üzemeltethető a helytakarékos rendszer. A technológia-frissítést is magában foglaló szerződés kiterjedt az MKB Bank IT infrastruktúrájának rendszeres modernizációjára is.

Rugalmas használatot követő elszámolás

„Nem csupán eszközszállításra került sor, az infrastruktúra hatékonyságát javító szoftverfejlesztésekről és –üzembehelyezésről is megállapodtunk” – mondta az MKB Bank adatközpont transzformációt vezető Vértes Dávid, a HPE pénzügyi szolgáltatási iparágának értékesítési vezetője. „Továbbá részét képezte egy Cloud szoftver, melynek online kapacitás-menedzsment funkciójával kiküszöbölhető a hagyományos IT-rendszerek nehéz és lassú szervezhetősége.”

hpe

A hazai viszonylatban jelenleg egyedülálló módon a kiszolgálók a HPE tulajdonában maradtak, mivel az MKB Bank - mint üzemeltető - nem IT, hanem pénzügyi szolgáltatásként veszi igénybe a rendszert. A valós használatot lekövető fizetési modell mellett nem kell felesleges teljesítmény-kapacitásokat finanszírozni, emellett 20 százalékos helyi redundanciával - a tervezéskor előre nem látott – gyors igénynövekedés is kiszolgálható.

A kapacitások bővítése, a HPE Flexible Capacity szolgáltatás miatti szoros partneri együttműködésének köszönhetően az MKB Banknál jelentősen rövidebb idő alatt zajlott le, mint a hagyományos IT-rendszerek esetében. A kialakított IT infrastruktúra rugalmasságát és a belső kapacitás tervezését precíz elszámolást biztosító intelligens mérőeszközök segítik.

IT mint szolgáltatás

„Fontos célként tűztük ki egy belső elszámolási rendszer létrehozását. A modernizációval szemben támasztott kulcskövetelmény volt ugyanis, hogy az egyes - IT-erőforrásokat igénybe vevő - projektjeink viselhessék azok informatikai költségeit és a pontos elszámolás biztosítva legyen. Ezzel tehermentesíthető az informatikai részleg büdzséje és átláthatóvá válnak az egyes projektekre vonatkozó költségek” – emelte ki Bán Krisztián, az MKB Bank informatikai üzemeltetési és telekommunikációs igazgatója. A pénzintézet a HPE-vel folytatott modernizációs fejlesztésével belső szolgáltatóvá alakíthatta át saját IT-részlegét.

mkb_szekhaz

Az egy éve tartó projekt jelenlegi fázisában az MKB Bank üzemeltetési részlegének képzését követően, a rendszer szintű kapacitás-menedzsment bevezetés projekt zajlik. A tervezet teljes bevezetését követően - az eddig konzervatívabb megközelítést alkalmazó - bank képessé válik privát felhős megoldások kialakítására is. A HPE szerződés megnyitotta a pénzintézet előtt a rugalmas projekttámogatás és -kiszolgálás lehetőségét a kapacitások vonatkozásában.

Ennek egyik első eleme a magyar fejlesztésű, valós idejű döntéstámogatói motor kiszolgálása, amely adattárházra épülő online kiértékelési rendszerrel fogalmaz meg ajánlásokat.

A HPE Flexible Capacity szolgáltatásával a fintech vállalatok rugalmasságát és a hagyományos bankok megbízhatóságát, szakértelmét ötvözve a jövőben még több - a gyorsan változó fogyasztói igényeket kiszolgáló - fejlesztést vezethet be a Magyar Külkereskedelmi Bank.

További információk: http://hpeblog.hu/Ugyfelsztorik

[A HPE megbízásából készített anyag]

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról