Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Gépi látásos barkácspakk érkezik Raspberry Pi-hez

Hlács Ferenc, 2017. december 05. 18:00

Akár a vendégek hangulatát is nyomon követi a megfelelően betanított AIY Vision Kit. A gépi látásra kihegyezett, Raspberry Pi-re támaszkodó fejlesztői csomag még decemberben elérhető lesz.

Új fejlesztői csomag érkezik a Raspberry Pi-hez, amellyel az otthoni barkácsolók különböző gépi látásos feladatokhoz hajthatják igába az apró számítógépet. A pakk a Google AIY programját bővíti, amely a gépi tanulással, mesterséges intelligenciával való ismerkedést könnyíti meg a bütykölni vágyók számára - innen került ki a beszédfelismerési feladatokra szánt Speech Commands Dataset, illetve a Voice Kit is.

A frissen bejelentett hardverpakk Vision Kit névre hallgat, azzal a vállalat jó szokásához híven kartonpapír házba csomagolja a projekthez szükséges hardvert, noha annak csak egy részét biztosítja a tőle vásárolható csomagban. A barkácsolóknak külön kell beszerezniük ugyanis a Raspberry Pi Zero W lapkát, a Raspberry Pi kameramodult, az adattárolásra használt SD kártyát, illetve a tápellátásról is nekik kell gondoskodni. A csomagban megtalálható viszont a VisionBonnet fejlesztői lapka, egy RGB LED-del megspékelt nyomógomb, egy piezohangszóró, egy széles látószögű, illetve egy makró lencse, egy sor kábel, valamint egy a tripodok felszereléséhez használható foglalat is - no és persze maga a karton készülékház.

aiyviskit

A pakk legfontosabb eleme nem meglepő módon a VisionBonnet lapka. Utóbbin egy alacsony fogyasztású, Movidius MA2450 VPU (Vision Processing Unit) egységet találunk, amellyel helyben, magán az eszközön futtathatók a különböző képfelismerési és egyéb feladatokhoz szükséges neurális háló modellek. Utóbbiakból a Google mindjárt hármat is biztosít a gyors induláshoz, természetesen TensorFlow alapokon. Az első ilyen a nyílt forrású MobileNets modellekre támaszkodik, azzal mintegy ezer gyakori tárgy ismerhető fel, a második arc- és arckifejezés-felismerésre vethető be, míg a harmadik modell az emberek, macskák és kutyák között tesz különbséget. De lehetőség van a modellek tanítására vagy akár újraképzésére is, ehhez a vállalat egy külön szoftvert is mellékel, amellyel az otthoni munkaállomáson vagy egy kiválasztott felhős környezeten is összeállíthatók modellek a Vision Kithez. Az RGB gomb színei, illetve a hangszóró csipogása és a GPIO tűk egy Python API-n keresztül érhetők el, illetve módosíthatók.

A Google több lehetséges felhasználási módot is felvázol, a különböző növények és állatok felismerésétől kezdve a ház körül ólálkodó kutya nyakon csípésén és a kocsibeálló forgalmának nyomon követésén át egészen a vendégek hangulatának megfigyeléséig és elemzéséig. A vállalat a tervek szerint még december első felében elérhetővé teszi az AIY Vision Kitet több kereskedőpartnerénél, az előrendelések pedig már elrajtoltak.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.