Szerző: Habók Lilla

2017. november 24. 16:42:00

Így tekint az SAP az IoT-fejlesztésekre

2020-ig kétmilliárd eurót fektet a vállalat az IoT-ba, de eddig keveset lehetett hallani a fejlesztésekről, pedig a partnercégekkel közösen indult már projekt Németországban, Oroszországban és Olaszországban is.

Néhány hónappal ezelőtt mutatta be az SAP a Leonardo platformját, amely egyesíteni próbálja a cég különböző IoT, Big Data, gépi tanulás, analitika és blockchain megoldásait. A vonatkozó szolgáltatások már eddig is léteztek a kínálatban, mégis a legtöbb vásárlónak inkább az ERP rendszerek jutnak eszébe. A Leonardótól a cég azt várja, hogy a vásárlók számára könnyebben kommunikálhatóak lesznek az SAP innovatív megoldásai, és az egyes modulok közötti együttműködésre is több példa lesz. A platform részeként már korábban írtunk, az SAP blockchain és gépi tanulási modulokról. Ezeken kívül viszont az SAP IoT-s törekvéseiről sem lehetett eddig túl sokat hallani, pedig a cég tavaly jelentette be, hogy 2020-ig 2 milliárd eurót fog költeni IoT beruházásra és felvásárlásokra.

"Az IoT nem egy különálló elem, hanem olyan, ami minden mást jobbá tehet. A LEGO-nál is egymásra lehet építeni különböző elemeket, és az alapvető színes kockákhoz speciális elemek is kapcsolódhatnak. Például szenzorokat építünk be a markológépekbe, amelyek használati adatokat küldenek vissza, és ez alapján könnyebben lehet őket fejleszteni. Ugyanez a helyzet az összekapcsolt szállítóeszközökkel, amelyek például fagyit szállítanak. Eddig csak azt tudták a logisztikusok, hogy mikor kell elindítani az árut és mikor kell megérkeznie, de az áru állapotáról szállítás közben korábban nem volt információ, pedig a fagyinál ez fontos tényező." - magyarázta kérdésünkre Georg Kube, az ipari gépekkel és alkatrészekkel foglalkozó SAP üzletág igazgatója.

Kategorizálási lehetőségek

Kétféleképp közelíthető meg az IoT témaköre az igazgató szerint. Ha technológiai szempontból vizsgáljuk a kérdést, akkor az SAP nem rendelkezik saját szenzorokkal vagy kommunikációs réteggel a nagy mennyiségű adattal bíró alkalmazások számára, viszont van a megoldások között adatinjektálási és adatanalitikai réteg. Például a PLAT.ONE platformot 2016-ban vásárolta fel a vállalat, amely a frontend webfejlesztők prototípus készítési munkáját támogatja azzal, hogy a JSON interfészen keresztül üzleti és IoT adatok egyaránt beolvashatóak, majd elemezhetőek - írja a NetworkWorld.

Ezenkívül a kérdés vizsgálható iparágak vagyis használat szerint is. Az ipari gépek szenzorai által begyűjtött információ feldolgozása az utólagos használathoz tartozik, de egy boltban a kártyainformációk alapján már lehet tudni a vásárlóról, hogy mit vett előzőleg, "így már például az autóhoz illő táskát is tudunk ajánlani" - tett hozzá Kube. Az SAP tehát inkább a kereskedelmi felhasználást tartja jelentősnek, ahol a kártyaadatokon kívül azt is tudják mérni, hogy ki lépett be, hány percet tartózkodott ott vagy mit vett már a boltban, tehát az egész vásárlási folyamatra nagyobb rálátása van a cégnek - ebben az elemzésben más vállalatok is látnak fantáziát, az online és offline adatok összekötését célozza meg például hirdetési szempontból a Google Attribution.

1:14

Trenitalia runs smart trains with SAP HANA

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Doloribus consectetur eaque tempore natus obcaecati ratione ipsum.

Még több videó

Számos más példát is lehet találni az SAP IoT-kezdeményezéseire, mint például a több tízezer szerelvénnyel rendelkező olasz állami vasút, a Trenitalia ellátása szenzorokkal, majd az ebből származó adattömeg valós idejű elemzése SAP HANA technológiával. A cég közleménye szerint így válik lehetővé "a megelőző karbantartás", azaz az előtt tudják javítani az adott darabot, hogy az zavart okozna a szolgáltatásban és a menetrendben - vasúttársaság becslése szerint ez évente 100 millió euró megtakarítást jelent. Továbbá a Lukoillal együttműködésben az SAP az orosz olajbányászok egészségét is folyamatosan nyomon követi és valós időben elemzi, Hamburg kikötőjében pedig a logisztikusok a hajón és teherautón érkező konténerek pontos érkezését, majd indulását követik valós időben a rendszeren keresztül.

Attól függ, ki a vásárló

Az üzleti modell attól függ, hogy az SAP éppen melyik ügyfélnek adja el a megoldást, de tulajdonképpen IoT-as-a-service modellben működik a rendszer - mondta el kérdésünkre Georg Kube. Például a Tennant tisztítógépgyártó nem monetizálja tovább a szolgáltatását az ügyfelei felé, de a kompresszorok gyártásával és a sűrített levegős rendszerek előállításával foglalkozó Kaeser "compressed air as a service" módon tovább kínálja a vásárlóinak. A rendszer kapcsolódik a kompresszorokhoz, és így méri az adatokat, de azt is előre meg tudja becsülni, hogy mennyi levegőre van szükség. A Siemens szintén szolgáltatásként használja az SAP rendszerét a saját MindSphere IoT platformjához, a Hitachi szeptemberben bejelentett Lumada IoT platformjával hasonló együttműködés, de például a GE-vel is partnerségben áll a cég IoT rendszere.

SAP_IoT_szenzorgazdasag

Machine learning és Scrum alapozó képzések indulnak! (x) A HWSW októberben induló gyakorlatorientált, 10 alkalmas, 30 órás online képzéseire most early bird kedvezménnyel lehet regisztrálni!

A későbbiekben a Leonardo platformon belül az IoT modulja más megoldásokhoz is egyszerűbben kapcsolódhat az S/4 HANA platformon keresztül, melyeknek mindegyike a felhőben fut. "Az IoT csak akkor érdekes, ha valamilyen kontextusa van" - tette hozzá Kube. Például a gépek működésének monitorozása olyan bonyolult, hogy a mintázatokat szabad szemmel nem lehet felismerni, ezért kézenfekvő a kapcsolat a gépi tanulási modullal. A Leonardónak pedig a Data Insight azaz eleme, amely elemzi a már létező adatokat, és hogy milyen további adatokra lehet szükség.

Az eszközök közötti összekapcsolódás már megoldott az SAP ipari gépekkel foglalkozó igazgatója szerint, úgyhogy a következő feladat az IoT kapcsán, hogy a tevékenységekben aktívabban is részt vegyen vagyis "ha érzékel egy pirosan villogó jelet, akkor mit tegyen". Erre a gépi tanulás és a prediktív tanulás jó megoldás lehet az SAP szerint, úgyhogy a Leonardo IoT fejlesztései vélhetően ebbe az irányba tartanak majd.

a címlapról