Szerző: HIRDETÉS

2017. december 04. 10:46:00

Feltárni a feltáratlant

Egyre költségesebb probléma az adatfelhalmozás a nagyobb szervezetekben, a "mentsünk mindent, van hely bőven" hozzáállás egyre drágábban tartható fenn. De hol érdemes kezdeni a nadrágszíj összehúzását, egyáltalán hol keletkezik túl sok nem fontos adat? Na ez a kérdés, amire egyelőre nincsenek jó válaszok. A Veritas most lépett, és egy jól áttekinthető, letisztult grafikus felületen keresztül, az Information Map nevű termékkel teljeskörű betekintést nyújt a felhalmozott adatvagyonba.

Mi hajtja?

Az architektúra három fő elemből áll össze. Az első lépés a metaadatok összegyűjtése, ezt az on-premise futó egység végzi, amely változatos adatforrásokból tudja kinyerni a szükséges információkat, ezeket pedig biztonságos csatornán rendszeres időközönként átadja a Veritas felhős platformjának feldolgozásra. A metaadatokat a Veritas Cloud Platform fogadja és tárolja el biztonságosan, automatikusan skálázódó infrastruktúrán - amelyet ráadásul nem is a vásárlónak kell menedzselnie. A feldolgozott metaadatok megjelenítését pedig végül a Veritas Information Map végzi

A Veritas Information Map lényege pontosan a vizualizáció, hogy a döntéshozók számára átláthatóvá és megérthetővé tegye a felhalmozott strukturálatlan adatvagyont. A cég álláspontja szerint csak így, a megfelelő információk birtokában lehet értelmes döntéseket hozni a tárolási (és például mentési) stratégiáról, ehhez kíván támpontot nyújtani az Information Map.

A webes felület képes áttekinthető, magas szintű lépet nyújtani az adatokról, különlegessége azonban, hogy erről a szintről gyakorlatilag korlátlan mélységbe le lehet fúrni - akár az egyes fájlok szintjére is. A metaadatok pedig bonthatóak rengeteg paraméter szerint - egyes fiókirodák vagy adatközpontok, akár egyes fájlszerverek is vizsgálhatóak. Az igazi hozzáadott érték viszont a metaadatok gazdag tárháza: a fájl típusa, kora, utolsó elérése és módosítása, mérete szerint is tud osztályozni. Ráadásul a rendszer összeköthető a helyi Active Directory-val is, így a fájlok tulajdonosaira vonatkozóan még további információ nyerhető ki: egyáltalán a cégnél dolgozik-e még, stb.

map

A Veritas Information Map igyekszik a nem-kritikus adatokat okosan osztályozni, így van "árva" (orphan), "avult" (stale) és nem-üzleti (non-business) kategória is. A megoldás ezekhez a kategóriákhoz pedig nem csak foglalt kapacitást, hanem (paraméterezhető módon) éves költséget is tud számolni, így pontosan kvantifikálható, hogy például a nem-üzleti adatok (letöltött filmek például) mennyibe kerülnek a cégnek.

A meghozott döntések (például törlésre ítélt fájlok listája) ki is exportálhatóak (testreszabható formátumba), így scripttel vagy más alkalmazással könnyedén végrehajthatóak.

Biztonságos

A felhős szolgáltatásokkal kapcsolatban rögtön az első kérdés a biztonság és védelem, ebben a Veritas az iparági legjobb gyakorlatot alkalmazza. A fizikai és infrastrukturális biztonságról az alapinfrastruktúrát nyújtó AWS gondoskodik, amely a legszigorúbb szabványoknak és normáknak is megfelel a hozzáférés-kontroll tekintetében. A Veritas által használt Virtual Private Cloud, a beállított tűzfalak és a rendszeres biztonsági ellenőrzések pedig az alkalmazás védelméről gondoskodnak, az adatok pedig (természetesen) mind tárolás közben, mind a hálózaton titkosítva vannak. A rendszer egyébként fejlett jogosultság-kezeléssel is rendelkezik, a metaadatokba való betekintés szigorúan szabályozható szerepkörökhöz kötött, így tényleg csak az illetékes szakemberekre korlátozható.

[A Veritas megbízásából készített anyag]

a címlapról