Szerző: Asztalos Olivér

2017. október 4. 16:49

Bárhová szállítana a legújabb drónos kézbesítő

A DelivAirrel címtől független szállítást céloz a cambridge-i fejlesztő, amely elsősorban speciális esetekben lehetne hasznos.

Címtől független drónos szállítást fejleszt a Cambridge Consultants, a megoldással szinte bárhová eljuttathatóak lennének a csomagok. A fejlesztés az okostelefon képességeire épít, az a GPS mellett a LED-es villanót használja a megfelelő navigációhoz. A készítők elsősorban speciális esetekhez tervezik a szállítási módot, amelyek takarhatnak közúti meghibásodást, balesetet, vagy természeti katasztrófát. A Cambridge Consultants szerint ugyanis megoldásukkal gyorsan és egyszerűen el lehet juttatni kisebb csomagokat, amely bizonyos esetekben akár életmentő is lehet.

A DelivAir névre keresztelt rendszer részben a manapság már mindenki zsebében ott lapuló okostelefon helymeghatározása alapján lövi be vásárló pozícióját, amelyet a szállítás során bizonyos időközönként frissít, tehát nem szükséges a kiszállítás megkezdésétől egy helyben várakozni. Amennyiben a drón már a célpont látómezejébe ér, az alkalmazás a telefonba épített LED-es villanón keresztül kommunikációba kezd, a rendszer ily módon azonosítja be a megrendelőt. A drón ezt követően leereszkedik, a vásárló pedig leakaszthatja a megrendelt csomagot, ezzel pedig lezárul a tranzakció, a légi futár visszatér a bázisra.

A kötetlenség létjogosultságát több példával magyarázza a Cambridge Consultants. Egy egyszerűbb, hogy valaki lakott területtől messze lerobban, amelynek oka személyautó vagy akár kerékpár esetében is lehet egyszerű defekt. Ebben az eseteben a drón gyorsan kiszállíthatja a javításhoz szükséges különféle eszközöket, így nem kell külön (drágább) segítségre várni. Ennél égetőbb lehet, ha például sürgősen valamilyen gyógyszerre (pl. allergia, vagy kígyómarás ellen), vagy netán defibrillátorra lenne szükség egy betegnél. Ezekben az esetekben életet menthet a lehető leggyorsabb kiszállítás.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Pontosan egyelőre nem tudni, hogy élesben mikor indulhat el a DelivAir, a készítők egyelőre az Egyesült Királyság viszonylag szigorú szabályzásával küzdenek, amely szerint lakott terület felett és emberhez 50 méternél közelebb nem repülhet drón.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról