Szerző: Hlács Ferenc

2017. szeptember 7. 12:24

Visszahozza a hanyattegeret a Logitech

Rétegpiac került a Logitech célkeresztjébe, a vállalat MX Ergo néven hanyattegérrel állt elő.

Már-már kihaltnak vélt koncepciót porol le a Logitech, a vállalat csaknem hét év után először áll elő a hazánkban "hanyattegérként" is emlegetett trackball egérrel. Noha messze nem látni minden irodában hasonló eszközt, a termékkategóriához máig párosul egy nem túl nagy, de annál lelkesebb rajongótábor, amelyet a vállalat új, MX Ergo névre keresztelt egerével ismét növekedésnek indítana.

A gyártótól annak idején többféle kialakításban is láthattunk trackball egereket, a kétkezes, középen elhelyezkedő mutatógolyóval felszerelt modellektől, az inkább a jobbkezeseknek kedvező, hüvelykujjhoz pozicionált golyóval operáló megoldásokig. Az MX Ergo ez utóbbi felépítést támasztja fel: az eszköz külsőre lényegében úgy néz ki, mint ha egy hagyományos egér bal oldalára csaptak volna rá egy golyót. Formatervében egyébként a termék igazodik az MX Master szériától megismert ipari dizájnhoz.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam?

Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam? Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

A vezeték nélküli eszköznél a gyártó, a készülék nevének megfelelően törekedett a minél ergonomikusabb kialakításra, az mágneses talapzatot kapott, amelyen egészen 20 fokig állítható az egér dőlésszöge. A hanyattegér a Logitech-től megszokott módon egy sor extra funkcióval is kiegészül, a golyó fölött például egy gombbal változtatható a kurzor sebessége, illetve az eszköz a cég Flow technológiáját is támogatja, így egyszerre több számítógéphez is párosítható, amelyek között akár szövegek, fájlok másolására is lehetőség van vele. Mindezek mellett a személyre szabható gyorsbillentyűk, illetve a vízszintes görgetésre is alkalmas görgő sem maradt le az eszközről.

Az egérrel a vállalat továbbra sem nyergelt át USB-C-re, azt egy mezei microUSB aljzaton keresztül tölthetjük - szerencsére erre nincs túl gyakran szükség, a gyártó szerint a készülék egy feltöltéssel 4 hónapig használható, vészhelyzet esetén pedig egy perc töltés egy teljes munkanapnyi szuflát biztosít az eszköznek.

Az MX Ergo érdekes kezdeményezés a Logitech részéről, kíváncsiak leszünk, hogy a vállalat tud-e ismét akkora szeletet kanyarítani magának a hanyattegerek vékony piacából, hogy a modell megéljen egy esetleges következő generációt, vagy akár többet is. Jelenleg a hasonló termékek kapcsán leginkább a Kensington juthat eszünkbe, amelynek portfóliójában máig elérhető többféle hanyattegér is, a professzionális felhasználóknak, dizájnereknek szánt modellektől az egyszerűbb eszközökig. A Logitech az MX Ergóval az árazást tekintve inkább lő a professzionális szintre, az ugyanis egy árban van a Kensington csúcsmodelljeivel - ez hazánkban bruttó 35 ezer forintot jelent.

a címlapról