Szerző: Gálffy Csaba

2017. július 11. 19:56

Kis cégekhez is lecsorog a komplett Microsoft-előfizetés

Valószínűleg senki nem lepődött meg, amikor a héten zajló Inspire partnerkonferenciáján a Microsoft bejelentette új licencelési megoldását, az immár kis cégek számára is elérhető "Microsoft-előfizetést".

Hamarosan a kisebb cégek számára is megérkezik a "Microsoft-előfizetés", amely egyben kínálja a Windows és az Office licencet - jelentette be a Microsoft. Az egyszerűen csak Microsoft 365 névre keresztelt csomag megtartotta a nagyvállalati ügyfeleknek már egy ideje elérhető SPE-előfizetés különlegességét, így a partnerek egyedi árazás mellett akár viszonteladóként is forgalmazhatják.

Előbb a nagyoknak, majd a kicsiknek

Szinte pontosan egy éve jelentette be a Microsoft, hogy a Windows 10-et is kínálja majd előfizetéses rendszerben, havidíjas alapon. A Windows Secure Productive Enterprise csomagok igazi Windows-as-a-Service megoldást kínálnak, a pakkba a Windows 10 licence mellett az Office 365 előfizetés, bizonyos felhős szolgáltatások (OneDrive, Yammer, stb) került be, csomagtól függően rengeteg kiegészítő szolgáltatással - víruskergetőtől Azure Active Directory-ig. Azonban az SPE csomagok egészen eddig csak a nagyvállalati előfizetők számára voltak elérhetőek, a kis cégek nem fizethettek elő.

Az idei Inspire konferenciára nagyon hasonló bejelentést időzített a Microsoft: megjelenik hamarosan a Microsoft 365 előfizetéses csomag, immár a nagyvállalati korlátozás nélkül. Az előfizetés alapvetően két konstrukcióban érhető el, Enteprise és Business néven. A Microsoft 365 Enteprise-ban az Office 365 és a Windows 10 Enteprise verziója érhető el (nyilván), plusz az EMS (Enterprise Mobility+Security) szolgáltatás is jár hozzá. Ez E3 és E5 kiadásokban jön majd, a két csomag pedig gyakorlatilag direktben váltja a tavalyi SPE előfizetéseket, így csak újrabrandelésről van szó.

A Business csomag az Office 365 Business Premium előfizetést takarja majd és upgrade jogot a Windows 10-hez - maximum 300 fős szervezeteknek. Ehhez is jár a központi felügyeleti szolgáltatás (EMS), a Windows Defender vállalati kiadása viszont nem.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Utóbbi csomag augusztus 2-vel lesz kipróbálható, a hivatalos rajt valamikor később lesz. Az Enterprise kiadáshoz nagyvállalati szoftverszerződéseken (Enterprise Agreement) és Microsoft CSP partnereken keresztül lehet majd hozzáférni - ez tehát ugyanaz a konstrukció, mint az SPE-k esetében volt. A Business verzió azonban nem tartalmaz licencelési korlátozásokat, ezt bármekkora szervezet megvásárolhatja a CSP-ken keresztül vagy közvetlenül a Microsofttól is.

A Microsoft 365 tehát immár minden céges ügyfél számára lehetővé teszi, hogy a cég szoftvereit felhasználás alapján vegye igénybe: fizetni felhasználónként és havonta kell, így mindig csak annyi költséget jelent, amennyit a szervezet éppen fel is használ. Az új Microsoft 365 Business ára 20 dollár lesz felhasználónként és havonta.

Tetszés szerint újracsomagolható

A Microsoft 365 az informatikai szolgáltatásokat nyújtó cégeknek ad elsősorban értékes terméket. Az ilyen, elsősorban üzemeltetéssel foglalkozó cégek ugyanis immár a szoftverek árát is beleépíthetik a saját portfóliójukba és például kkv-k számára kínálhatnak teljeskörű üzemeltetést, beleértve a szoftverlicenceket is. Ezt a Microsoft licenckonstrukciója lehetővé tette az SPE esetében is, tehát minden bizonnyal az új csomagok esetében is elérhető lesz. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az üzemeltető cégtől lehet majd venni 10 főre informatikai szolgáltatást karbantartással, üzemeltetéssel, nyomtató feltöltéssel és nem mellesleg Windows licenccel, teljes Office csomaggal, havidíjas formátumban.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról