Szerző: Asztalos Olivér

2017. március 24. 15:40

Megérkezett az Angular 4

Szinte menetrendszerűen érkezett az Angular 4, elsősorban kisebb és gyorsabb alkalmazásokat hoz, ami mellett még néhány apró, de hasznos módosítást eszközöltek a fejlesztők.

Befutott az Angular 4.0.0, a népszerű keretrendszer új nevezéktanának második tagja, amely több (kisebb) módosítást hozott. A verzióinfláció a novemberben bejelentett új jelölési módszernek köszönhető, ami semver (szemantikus verziózás) alapján kereszteli el az újabbnál újabb verziókat. A most bejelentett kiadás elsősorban kisebb és gyorsabb alkalmazásokat hoz, ami mellett még néhány apró, de hasznos módosítást is eszközöltek a fejlesztők.

Az AOT (Ahead-of-Time) fordítóval generált kódok mérete akár 60 százalékkal is kisebb lehet, hála a View Engine körüli fejlesztéseknek. Ez kliensoldalon kisebb letöltést és gyorsabb indulást jelent majd. A megtakarítás mértéke a sablonok komplexitásától függ, minél bonyolultabbak, annál nagyobb lehet a megtakarítás. Ugyancsak egy fogyókúra részeként került ki a magból az animációs csomag, így az mostantól nem ül ott feleslegesen animációktól mentes kódokban. Az eddigi visszajelzések több száz kilobájtról szólnak, a készítők pedig azt ígérik, hogy a következő verziók további előrelépéseket hoznak majd ezen a téren.

Frissült a Universal, ami a szerveren futtatható Angulart takarja. A Universal egy közösségi projektként indult, amit a sikeren felbuzdulva felkarolt az Angular csapata, a most megjelent verzió pedig az adoptáció utáni első fecske. E mellett javult a TypeScript kompatibilitás, a legújabb Angular már a 2.1-es és 2.2-es verziót is támogatja, ami az ngc sebességének feltornászása mellett a típusellenőrzésen javít. A fejlesztők a finomítottak az ngIf és ngFor utasítások használatán, illetve az azokhoz kapcsolódó szintaxison, aminek részleteiről, illetve a többi módosításról blogbejegyzésben beszélnek a készítők.

Még idén befut az ötödik

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Bár az ötödik verzióról egyelőre nincs hír, de az várhatóan valamikor ősszel megérkezik majd. Az Angular 3-mal ugyanis felgyorsult a keretrendszer fejlődése, a második verziónál tapasztalt, roppant időigényes teljes újraírás után a fejlesztők immár az új funkciókra és képességekre helyezik a hangsúlyt. Az új termékterv állítólag félévente új főverziót ír elő, vagyis évente kétszer emelkedik majd az Angular verziószáma.

Ennek kezeléséhez semver számozásra váltott a keretrendszer, vagyis háromtagú verziószámot kap a szoftver. Eszerint a főverzió a jelentős, nem kompatibilis változások esetén nő - az Angular 1 és Angular 2 ennek jó példája, a két keretrendszer egyáltalán nem kompatibilis. A középső szám az alverziót jelenti, ez akkor nő eggyel, ha visszafelé kompatibilis (de superset) új funkciók kerülnek a szoftverbe. Az utolsó szám a "patch version", ez akkor emelkedik, ha hibajavítást kap az Angular.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.