Szerző: Gálffy Csaba

2016. november 11. 16:12

Máris jön az Angular 3

A frászt hozta az Angular-fejlesztőkre a bejelentés, hogy már a csőben a keretrendszer legújabb, 3-as főverziója. Szerencsére most nincs szó újabb teljes újraírásról, csupán a semver helyes alkalmazását láthatjuk élőben.

Várhatóan márciusra készül el az Angular 2 keretrendszer első komolyabb frissítése, amely az új nevezéktannak megfelelően már főverziót is vált, így Angular 3-ként jelenik meg. Az új főverzió ellenére a változások listája viszonylag rövid lesz, olyan teljes újraírásról, mint ami az Angular 1 és Angular 2 között történt, szó sincs.

Az Angular 3 fókuszában a fejlettebb fejlesztői eszközök és a kisebb méretű generált kód áll majd - mondta az InfoWorldnek Rob Wormald, az Angular core team tagja, a Google fejlesztői kapcsolattartásért felelős munkatársa. Az új eszközök között jön egy új sablon-fordító (template compiler), amely a sablon hibáit a fejlesztői környezetben ki tudja jelezni. Szintén az új fordító hozadéka lesz az átlagosan mintegy 25 százalékkal kisebb generált kód - ami a kliensoldalon kisebb letöltést és gyorsabb indulást jelent majd.

Az Angular 3-mal egyébként felgyorsul majd a keretrendszer fejlődése is. A roppant időigényes teljes újraírás után a fejlesztők immár az új funkciókra és képességekre helyezik majd a hangsúlyt, így a következő időszakban özönlenek majd az újdonságok. Wormald szerint az új termékterv félévente új főverziót ír elő, vagyis évente kétszer emelkedik majd az Angular verziószáma (tehát ne tetováltassuk magunkra az Angular 2-t).

(forrás)

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A verzióinflációt egyébként az Angular 2-vel bevezetett semver (szemantikus verziózás) indokolja. A változások pontos kijelzéséhez az Angular 2 ugyanis semver számozásra váltott, vagyis háromtagú verziószámot kap a szoftver. Eszerint a főverzió a jelentős, nem kompatibilis változások esetén nő - az Angular 1 és Angular 2 ennek jó példája, a két keretrendszer egyáltalán nem kompatibilis. A középső szám az alverziót jelenti, ez akkor nő eggyel, ha visszafelé kompatibilis (de superset) új funkciók kerülnek a szoftverbe. Az utolsó szám a "patch version", ez akkor emelkedik, ha hibajavítást kap az Angular. Mivel a csapat félévente tervez majd jelentős, "API-törő" változást a keretrendszerben, ezzel a főverziót is emeli majd a csapat.

Jó hír, hogy a tervek szerint a 3.0.0-mal nem kerül ki semmi a keretrendszerből (nem lesz deprecated funkció), de számottevő API-változás lesz azért, így a projekteket többé-kevésbé át kell majd dolgozni. A változásokról várhatóan jóval a stabil kiadás előtt tudósít majd a fejlesztőcsapat, a kivezetett funkciók pedig a bejelentés követően még legalább két főverziót megélnek majd (deprecated státuszban, de működni fognak).

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról