Szerző: Gálffy Csaba

2017. február 20. 17:00

Elkészült a 4.10-es Linux kernel

Nem merült ki a változások sora a 4.9-es monstrum-kiadás után, a 4.10-es kernel is rengeteg módosítást és támogatott hardvert hozott.

Hivatalos kiadást kapott a Linux kernel legfrissebb, 4.10-es kiadása - jelentette be szokás szerint a levelezőlistán Linus Torvalds. "A hatalmas 4.9-es kiadás után azt vártam, hogy a 4.10-es szerényebb lesz, de végül meglehetősen átlagosra sikerült a modern kernelekhez mérve." - mondja Torvalds. Az új verzió mintegy 13 ezer commitot kapott - mától pedig a 4.11-hez gyűlik az anyag.

A fő fejlesztés a jobb GPU-virtualizáció az Intel grafikus egységek számára KVM környezetben. A Haswell generációs processzorokig visszanyúló megoldás lehetővé teszi a "mediated pass-through" funkciót, amely a sima pass-through-val ellentétben képes a GPU összes funkcióját egyszerre az összes virtuális gép számára is kínálni, az erőforrásokat saját hatáskörben kiosztani, mindezt közel natív sebesség mellett. A megoldás annyira transzparens, hogy a vendég rendszerek használhatják a GPU-hoz tartozó szabványos grafikus meghajtót, a hypervisor pedig gondoskodik a működésről.

Régi terv, hogy az Androidnál használt kernel-változatból egyre több elem kerüljön vissza a mainline fejlesztésbe. Ennek megfelelően most is több ARM-os SoC (rendszerlapka) hardvertámogatása jelent meg, köztük több Nexus telefon (sajnos a Pixel nem), illetve az Allwinner A64, az Armada 3700 és a Renesas olcsó autós fejlesztői platformja, az R-Car Starter Kit Pro.

Internetre kötött közművek: elsőre jó ötletnek tűnt (x)

Gyere el Ipar 4.0-val és annak IT-biztonsági aspektusaival foglalkozó foglalkozó meetupunkra.

Internetre kötött közművek: elsőre jó ötletnek tűnt (x) Gyere el Ipar 4.0-val és annak IT-biztonsági aspektusaival foglalkozó foglalkozó meetupunkra.

Szakembereknek két új eszköz érkezett, az egyik a perf c2c, amellyel ellenőrizhető, hogy a kódfuttatás során hogyan viselkedik a modern processzorok gyorsítótár-hierarchiája (Intel processzorokon). Többszálú végrehajtás esetében, ahol a szálak azonos adatokon dolgoznak, a cache működésének feltérképezése és elemzése kritikus, ebben segít az eszköz. A másik új tool a "perf sched timehist", amely a CPU időzítőjének eseményeibe nyújt betekintést.

Ahogy szokásos, a kernel rengeteg hardverspecifikus támogatás kapott, köztük végre megjelent a 4.9-cel már megígért Intel Turbo Boost Max 3 támogatása is - ez az Intel legújabb órajelmenedzsment-megoldása, az új, Broadwell-alapú Xeonokon ezért várhatóan jobban teljesít majd az új kernel, érdemes minél hamarabb frissíteni a telepített Linuxon. Szintén Xeonokhoz kapcsolódik egyébként, hogy immár támogatott az Intel Resource Director Technology, amellyel a legmagasabb szintű gyorsítótár felhasználása követhető.

A változások teljes(ebb) listája itt érhető el.

A nyári leállás után, október 5-én és 7-én az Amazon felhőszolgáltatása és a microservicek témája köré épülő meetupokkal indul újra a HWSW free! meetup-sorozat.

a címlapról

Hirdetés

AWS és microservice meetupokkal kezdjük az őszt!

2021. szeptember 20. 08:05

A nyári leállás után, október 5-én és 7-én az Amazon felhőszolgáltatása és a microservicek témája köré épülő meetupokkal indul újra a HWSW free! meetup-sorozat.