Szerző: Asztalos Olivér

2016. december 28. 10:00

Leépíti mobilos részlegeit az Asus és a Gigabyte

Átalakít a két nagy tajvani cég, az Asus és a Gigabyte. Előbbi a tabletes, utóbbi pedig az okostelefonos részleget kurtítja meg.

Az Asus és a Gigabyte is komolyan visszább vesz a tableteket, illetve okostelefonokat takaró mobilos részleg "fogyasztásából" - állítja rendszerint megbízható hazai forrásokkal rendelkező tajvani Digitimes. A lépést mindkét vállalat esetben piaci változások indokolják, a közelmúltban ugyanis visszaesett a termékek iránt korábban tapasztalt kimagaslóan nagy kereslet.

Az Asus esetében ez elsősorban a tabletes fejlesztések megnyirbálását jelenti, amin a vállalat már az év első fele óta dolgozik. A Digitimes szerint a táblagépek már csak veszteséget jelentenek az Asus számára, amely cég jobbnak látja leépíteni, illetve átszervezni az ezzel foglalkozó részleget. A jelenség nem meglepő, több hónapja látszik, hogy a tabletes hype-nak vége, az IDC augusztusi kimutatása szerint egy év alatt 12,3 százalékkal csökkent a táblagépek iránti kereslet.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

A tabletes tevékenység fokozatos visszaskálázásával felszabadult munkaerőt több részleg között próbálja elosztani az Asus. Első helyen a ZenFone-nal bábáskodó okostelefonos részleg áll, ezt követően pedig a cég VR/AR fejlesztésekkel foglalkozó részleg következik, a hírek szerint az Asus jövőre dobhatja piacra saját szemüvegeit, melyek közül az AR-re, azaz a kiterjesztett valóságra épülő termék kaphatja az első helyet, ez már 2017 első felében piacra kerülhet.

A Gigabyte-nál az okostelefonos részleget érintheti az átalakítás, amit egy külön cég, a Gigabyte Communications viszi. A vállalat GSmart márkanév alatt viszonylag régóta próbálkozik készülékekkel, melyek jobbára visszafogott sikernek örvendenek. A hírek szerint ezért a Gigabyte leállítja a kutatási és fejlesztési tevékenységeket, illetve az értékesítést is felfüggeszti, csupán a még garanciával rendelkező készülékekhez szükséges terméktámogatást tartja fent amíg szükséges. A változtatással felszabadult alkalmazottaknak első körben házon belül próbál új pozíciót találni a Gigabyte.

a címlapról