Szerző: Gálffy Csaba

2016. december 19. 09:30

Nem jött be a saját felhő a Ciscónak

Az infrastruktúraszolgáltatás nehéz - látta be több más szereplő után a Cisco is. A cég az Intercloud kezdeményezés publikus felhőjét március 31-gyel lekapcsolja.

Bezárja március 31-gyel saját nyilvános felhőjét a Cisco - derült ki a múlt hét elején egy kiszivárgott felsővezetői levélből, ennek tartalmát pedig azóta a cég hivatalosan is megerősítette. "A felhős piac jelentősen átalakult az elmúlt két évben, és a vásárlóink azt kérik a Ciscótól, hogy segítsen kialakítani felhős stratégiájukat, amely elősegíti majd a digitális transzformációjukat" - mondja a cég Computer Weekly-nek eljuttatott közleménye.

A Cisco 2014-ben jutott el oda, hogy bejelentette felhős kezdeményezését - márciusban még csak annyit tudott mondani, hogy indul felhős megoldás, az év szeptemberére pedig az Intercloud koncepciója is megszületett. Ez nagy vonalakban egy, saját publikus felhőt és a vállalatok saját on-premise rendszereit ötvöző hibrid megoldás volt, OpenStack alapokon. A cég akkor igyekezett erőt demonstrálni és bejelentette, hogy a következő két évben (tehát mostanáig) 1 milliárd dollárt szán a saját adatközpontok hálózatának kiépítésére.

A cég már korábban bejelentette, hogy az Intercloud koncepció másik eleme, az Intercloud Fabric értékesítése 2017 áprilisában megszűnik, igaz, a szoftverplatform 2020-ig támogatott marad. Helyette a cég inkább az ACI és a CloudCenter felé tereli a klienseket, ez szintén hibrid felhős megoldás, azonban virtuális gépek és -hálózatok helyett alkalmazásközpontú logikát valósít meg, így nem is váltja ki azt közvetlenül.

Hídnak lenni - ott az érték a Cisco szerint.

Az információk szerint az Intercloud-előfizető cégek nem maradnak hoppon, számítási feladataikat a határidő előtt más platformokra migrálja át a Cisco, így elvben zökkenőmentes lesz az átállás.

Publikus felhő: nem könnyű házi feladat

Egyelőre nagyon kevés szereplő tudta megvetni a lábát a globális publikus felhős piacon. Az Amazon-Google-Microsoft hármas mellett az IBM és az Oracle számít komolyan vehető szereplőnek, míg a HPE (és immár a Cisco) teljesen feladta ilyen irányú törekvéseit. A legfőbb problémát az jelenti, hogy a terület elképesztően tőkeigényes, világszerte adatközpontok tucatjait kell felépíteni és működtetni - miközben árban mélyen a vezető szereplők alá kellene menni.

AWS Generatív AI: apró tanmesék az ötletes felhasználásra (x)

A generatív AI gyorsan turbózza fel a vállalati folyamatokat, az elburjánzó dokumetumoktól egészen a repetitív fejlesztői feladatok kigyomlálásáig.

AWS Generatív AI: apró tanmesék az ötletes felhasználásra (x) A generatív AI gyorsan turbózza fel a vállalati folyamatokat, az elburjánzó dokumetumoktól egészen a repetitív fejlesztői feladatok kigyomlálásáig.

Ráadásul ez az üzlet önmagában nem is túl jövedelmező. Az Oracle például az IaaS kapcsán hosszabb távon 20 százalékos üzemi eredményhányaddal számol, a nagy profitot pedig a (lazán kapcsolódó) SaaS és PaaS oldalon akasztja le, amelyet az infrastruktúra csak kiegészít. A Microsoft esetében más logika érvényesül, a cég felismerte, hogy a következő generációs platformokat már a felhős infrastruktúra jelenti, így ha továbbra is platformszállító akar maradni, akkor kőkeményen bele kell állnia a versenybe - ezt is teszi az Azure segítségével.

A Cisco azonban az elmúlt években sem talált ütős érvet a saját IaaS mellett. A cég a hálózati eszközök mellett ma már egyre inkább a teljes vállalati infrastruktúrát (és alkalmazásokat) működtető-vezérlő szoftverek irányába fordul, ez pedig platform agnosztikus, vagyis ugyanúgy képes működni más szolgáltatók privát és publikus felhőivel is. A "nyers vassal" ellentétben pedig itt jóval kisebb a versengés, a már említett Microsoft mellett viszonylag kevesen célozzák ezt a piacot.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról