Szerző: Asztalos Olivér

2016. november 29. 11:08

Az Applied Micro a konszolidáció következő áldozata

Akvirálja a Macom az Applied Micrót. A vásárló elsősorban a hálózatos fejlesztések miatt vette célba a céget, ami egyben az ARM-os X-Gene szerverprocesszorok végét is jelentheti.

Nem áll meg a félvezetőipari konszolidáció, a viszonylag régóta tartó folyamat következő főszereplője az Applied Micro lehet, akit egy kevésbé ismert vállalat, a Macom kebelezhet be. A vevőt elsősorban az adatközpontos hálózati termékek, tehát az X-Wave termékcsalád megszerzése motiválja. Mindez azt is jelentheti, hogy a ARM szerverprocesszorokat magában foglaló X-Gene sorozat napjai meg lehetnek számlálva, a deficites üzletágra várhatóan nem tart majd igényt az új tulajdonos.

Az akvizíció összértéke 770 millió dollárra rúghat majd, a pénteki zárásnál nagyjából 15 százalékkal magasabb, részvényenként 8,36 dolláros árat készpénzzel, illetve saját részvénnyel finanszírozza a Macom, 3,25 dollár plusz 0,1089 részvény formájában. Amennyiben minden a tervek szerint halad, úgy a tranzakció jövő év szeptemberében zárulhat le.

Az 1950-ben alapított Macom rádiós, műholdas, illetve optikai hálózati eszközök fejlesztésében és gyártásában érdekelt. A felvásárlással elsősorban utóbbi portfólióját erősítené a cég, aki így szert tehetne a PAM4 fejlesztésre, mellyel költséghatékony 100 és 400 gigabites adatközpontos Ethernet kapcsolatok kiépítését célozza az Applied Micro. Utóbbi cég fejlesztését a közelmúltban ipari szabványnak ajánlotta a különféle hálózati szabványok (is) leíró amerikai IEEE.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Az adatközpontok rohamos növekedésével egyre jobban előtérbe kerülnek a fejlettebb és gyorsabb hálózati technológiák, ebben jelenleg óriási növekedési potenciál van, nagyrészt ezzel magyarázható a Macom lépése, aki ezzel egycsapásra komoly szereplővé léphet elő a piacon, a már meglévő porfólióval pedig komplett hálózati megoldásokat kínálhat ügyfeleinek.

Az üzletet az Applied Micro computing üzletága érezheti meg leginkább, az ARM-os szerverprocesszorokat jelentő X-Gene termékcsalád jövője ezzel kérdésessé válhat. A cég bő két éve azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy elsőként szállított az ARM utasításkészlet-architektúráját alkalmazó szerverchipeket. Ezek kerültek be a HP Moonshotba is, de a processzorokra épülő kiszolgálót gyártott a Gigabyte is. A fejlesztéseket mindmáig nem sikerült üzletileg sikeressé tenni, a legutóbbi pénzügyi évet tekintve mindössze 1,7 millió dollár bevételt hozott az X-Gene, 55 milliós veszteség mellett.

Nem áll meg a konszolidáció

Az újabb gigászi méretű akvizícióval újabb magasságokba emelkedik a tavaly év elején indult félvezetőipari konszolidáció. A gyártók ügyfelei a lehető legkevesebb beszállítóval szeretnének együttműködni, amihez a gyártóknak bővülniük kell, a portfóliót és a kapacitást egyaránt szükséges növelni. Mindez a leggyorsabban a szektorban a saját fejlesztések hagyományosan nagy kockázati értéke mellett a legkisebb kockázattal akvizíciók útján érhető el. Erre az elmúlt bő másfél évben több példát is láttunk: például az Avago a Broadcomot, az NXP a Freescale-t, míg az Intel az Alterát, a Microsemi pedig a PMC-Sierrát vásárolta fel, legutóbb pedig a Qualcomm az NXP-t, potom 47 milliárd dollárért. Ezzel az akvizíciók összértéke már átlépte a 200 milliárd dollárt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról