:

Szerző: Hlács Ferenc

2016. november 21. 15:10

Teljes online diszkréciót ígér a kőegyszerű Firefox Focus

A Mozilla új, minimalista iOS-es böngészője, a Firefox Focus a hirdetéseket és az online követést is alapértelmezetten blokkolja.

Minimalista böngészővel rukkolt elő a Mozilla, amely az egyszerű használat mellett a privát szféra védelmét helyezi a középpontba - de csak iOS-en. A napokban bejelentett, ingyenesen letölthető böngésző Firefox Focus névre hallgat, és azokat a felhasználókat célozza, akik elrejtenék tevékenységüket a különböző online szolgáltatások elől, vagy épp azoknak, akik a kiterjedt funkcionalitással rendelkező mobilos böngészők helyett végletekig leegyszerűsített, gyors böngészőt keresnek.

A fentieknek megfelelően a Firefox Focus alapértelmezetten blokkol egy sor webes trackert, külön manuális beállítás nélkül, illetve az URL sáv jobb oldalán egy dedikált gombot is kap, amelyre rábökve az aktuális munkamenetet teljes egészében törölhető, cookie-kkal, jelszavakkal, előzményekkel együtt. A cég szerint a nyomtalan böngészés mellett a felhasználók számottevő teljesítménynövekedést is tapasztalhatnak a trackerekkel alaposabban megszórt weboldalakon, amelyeket a felhasználói viselkedést követő komponensek hagyományos böngészőkben alaposan lelassíthatnak.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A kiterjedt blokkolás ugyanakkor akár teljesen szabotálhatja is egyes oldalak működését - ez a lehetőség a Mozilla figyelmét sem kerülte el, a Firefox Focusból ezért lehetőség van igény szerint az aktuális weblapot egyenesen a mezei Firefoxban, vagy akár Safariban is megnyitni. Az app tartalomblokkoló képességei ráadásul nem korlátozódnak a minimalista böngésző felületére, azok igény a Safarira is kiterjeszthetők, a beállítások között a megfelelő integrációs opciót bekapcsolva.

De a Mozilla az egyszerűséggel sem viccel, faék egyszerűségű böngésző még külön tabokat sem kap. Ezzel együtt maradnak még beállítási lehetőségek a motorháztető alatt, többek között a weboldalak egyedi webes betűtípusai is kikapcsolhatók az alkalmazásban. A Firefox Focus ingyenesen elérhető az App Store-ból, Android platformra azonban nem érkezett meg. A Mozilla az Engadgetnek elmondta, ha az app iOS-en jól teljesít, az androidos verziót is kiadja belőle.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 09:21

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.