Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Ősszel is lesz HWSW free! Alkalmazott AI meetup és agilis fejlesztői meetup a módszertanok dzsungeléből, szeptember 24-25-én.

Jövőre stabilizálódhat a memóriapiac

Asztalos Olivér, 2016. június 24. 12:00
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Hamarosan véget érhet a memóriák lassan két éve tartó árzuhanása. Az idei harmadik negyedévben növekedésnek indulhat a kereslet, jövőre pedig stabilizálódhatnak az árak.

hirdetés

Jövőre stabilizálódhatnak a memóriaárak, áll a tajvani DRAMeXchange memóriatőzsde legújabb előrejelzésében. A gyártók szemszögéből optimista prognózist elsősorban az okostelefonok piacának egyes változásaira alapozzák az elemzők, a DRAMeXchange növekvő megrendelésekre számít.

A chipek iránti igény az idei harmadik negyedévben kezdhet növekedni. A memóriatőzsde szerint ekkor a kínai okostelefongyártók emelni fogják a gyártási volument, ezzel párhuzamosan pedig a PC-s eladások is növekedni fognak. Ugyancsak erre az időre tehető az új iPhone-ok bemutatkozása, melyek 2 helyett várhatóan 3 gigabájt memóriával érkeznek majd.

A DRAMeXchange szerint az idei évben 23,1 százalékkal nő a leszállított lapkák darabszáma, 2017-re viszont már csak 20 százalékos emelkedést jósolnak az elemzők. A gyártók ennek ellenére óvatosak, nagyobb mértékű kapacitásbővítésről egyelőre nincs hír. Az árzuhanás előtt nem volt ritka az évi 30-50 százalékos kapacitásbővítés sem, de egy ilyen mértékű emelés csak még lejjebb nyomná az árakat, így érthető, hogy a gyártók most nem terveznek hasonlót.

Mindezek fényében valószínű, hogy már a közeljövőben megáll a jelenleg 19 hónapja tartó árzuhanás, tehát a mostani szint alá már nem megy a chipek ára. A csökkenés már így is tetemes, 2014 szeptembere óta mintegy harmadára zuhant egyes modulok ára.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
A HWSW októberben induló gyakorlatorientált, 10 alkalmas, 30 órás online képzéseire most early bird kedvezménnyel lehet regisztrálni!