Szerző: Asztalos Olivér

2016. június 24. 12:00

Jövőre stabilizálódhat a memóriapiac

Hamarosan véget érhet a memóriák lassan két éve tartó árzuhanása. Az idei harmadik negyedévben növekedésnek indulhat a kereslet, jövőre pedig stabilizálódhatnak az árak.

Jövőre stabilizálódhatnak a memóriaárak, áll a tajvani DRAMeXchange memóriatőzsde legújabb előrejelzésében. A gyártók szemszögéből optimista prognózist elsősorban az okostelefonok piacának egyes változásaira alapozzák az elemzők, a DRAMeXchange növekvő megrendelésekre számít.

A chipek iránti igény az idei harmadik negyedévben kezdhet növekedni. A memóriatőzsde szerint ekkor a kínai okostelefongyártók emelni fogják a gyártási volument, ezzel párhuzamosan pedig a PC-s eladások is növekedni fognak. Ugyancsak erre az időre tehető az új iPhone-ok bemutatkozása, melyek 2 helyett várhatóan 3 gigabájt memóriával érkeznek majd.

A DRAMeXchange szerint az idei évben 23,1 százalékkal nő a leszállított lapkák darabszáma, 2017-re viszont már csak 20 százalékos emelkedést jósolnak az elemzők. A gyártók ennek ellenére óvatosak, nagyobb mértékű kapacitásbővítésről egyelőre nincs hír. Az árzuhanás előtt nem volt ritka az évi 30-50 százalékos kapacitásbővítés sem, de egy ilyen mértékű emelés csak még lejjebb nyomná az árakat, így érthető, hogy a gyártók most nem terveznek hasonlót.

Promptolsz-e már padawan?

Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Promptolsz-e már padawan? Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Mindezek fényében valószínű, hogy már a közeljövőben megáll a jelenleg 19 hónapja tartó árzuhanás, tehát a mostani szint alá már nem megy a chipek ára. A csökkenés már így is tetemes, 2014 szeptembere óta mintegy harmadára zuhant egyes modulok ára.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

MÁLNÁS

6

Tőzsdére megy a Raspberry Pi

2024. május 16. 14:00

Az elmúlt évek meghatározó áramköri lapkáit készítő technológiai cég papírjaival is lehet majd kereskedni a brit tőzsdén.