Szerző: Habók Lilla

2016. november 3. 10:30

Hamarosan indul a Microsoft Teams

Kiderült, hogy milyen üzenetküldő platformot indít harcba a Microsoft a Slack ellen. A Microsoft Teams az Office 365 Vállalati és Nagyvállalati csomagjaiban ingyenesen jelenik meg, támogatja a csoportos és a privát chatet, a dokumentum szerkesztést és más integrációkat multiplatform környezetben.

Bejelentette a Microsoft Teams szolgáltatást a redmondi vállalat, amellyel a Slack számára igyekszik konkurenciát állítani. Az új üzenetküldő platform funkcióit a korábban kiszivárgott információkból részben már megismerhette a közönség, de a hírek akkor még a Skype Teams-ről szóltak, miközben az új szolgáltatás lényegében független a Skype-tól. A Microsoft Teams az Office 365 vállalati csomagjaiba épül be egy plusz elemként, a Slackhez teljesen hasonló tulajdonságokkal.

A Microsoft új üzenetküldős megoldása négy ígéret köré csoportosul, amelynek része a chatüzenetek küldése, csapatmunkát támogató eszközök, csoportonkénti testreszabhatóság és biztonság - mindez multiplatform környezetben. A Teamsen keresztül különböző tematikus csatornákon beszélgethetnek az együtt dolgozók vagy küldhetnek egymásnak privát üzeneteket. Az üzeneteknek lehet címük, beilleszthetőek képek, fájlok, gifek, emojik, indíthatóak csoporton belüli szavazások, és ki lehet emelni a fontos bejegyzéseket. Eltérés a Slackhez képest válaszadási lehetőség, melynek alkalmazásakor a beszélgetésben egy új szál nyílik, például a Disqushoz hasonlóan.

Szöveges üzenetek mellett hanghívással vagy videochaten is lehet kommunikálni a Microsoft Teamsen keresztül, illetve az Office 365-ben található dokumentumok közvetlen szerkesztésére is van lehetőség. Más integrációk is részei a rendszernek, melyeket a "tabokkal" lehet kezelni - a csoportok testre szabhatják maguknak a csatornáikat aszerint, hogy melyek a projektben leggyakrabban használt dokumentumok vagy alkalmazások. Ilyen tab hozható létre a OneNote, a SharePoint, a Power BI vagy a Planner, és hamarosan harmadik féltől származó szolgáltatások, például a Zendesk és az Asana számára. Utóbbiaknak bővítését a cég a termékek fejlesztőitől is reméli, ezért elindította a Microsoft Teams Developer Preview platformot, amely megnyitja a lehetőséget az integrációhoz.

Ahogy mostanában szokásos, a chatbotok sem maradhattak ki a fejlesztések közül. A T-Bot segítséget nyújt a szolgáltatás használatában, a Who-Bot pedig korábbi chat beszélgetések és emailek alapján elérhetőségekkel együtt listázza, hogy valószínűleg ki tud válaszolni egy megadott kérdésre a csapatból. Botok fejlesztésére is lehetőség fog nyílni külső fejlesztőknek, a Microsoft Bot Frameworkkel (C# SDK, Node.js SDK vagy Microsoft Bot Connector API segítségével) készült változatok elérhetővé tehetőek lesznek majd a Microsoft Teams számára is.

Az ígéret része, hogy a csapatok üzenetei a Microsoft felhőjén belül biztonságban vannak, az adatok titkosítást és a személyek többfaktoros azonosítást kapnak. A rendszer pedig megfelel a különböző adatvédelmi szabványoknak és megállapodásoknak (úgy mint HIPAA BAA, ISO 27001, ISO 27018, SSAE 16 SOC 1 és 2).

Az új Microsoftos üzenetküldő összességben azt teszi lehetővé, hogy sok tartalmat egy helyen közzétegyünk - a terméket már kipróbáló TechCrunch szerint. Mindezt olyan formában, amely már jól ismert a konkurencia megoldásaiból a bal oldalt csatornákat felsorakoztató elrendezéssel. A Teams viszont magán hordozza a Microsoft komolyságát, a beharangozott gifeket és memeket csak a "vicces képeknek" dedikált menüpontból lehet előhúzni, amivel talán pont az üzenetküldők szerethetősége tűnik el, és a szokásos, komoly vállalati megoldás marad.

Erős konkurencia

Nem véletlen a folyamatos összehasonlítás a Slackkel, a független cég szintén a céges kommunikáció reformját ígéri. A Slack a legutóbbi adatok szerint 4 millió napi aktív felhasználóval rendelkezik, akik közül 1,25 millióan fizetnek a szoftverért. Az alkalmazás alapvető funkciói ugyanis ingyenesek, de a többre vágyó felhasználóknak 6,67 vagy 12,50 dollárt kell fizetniük havonta a plusz funkciókért, például az üzenetek archívumában való keresésért.

Nemrég szállt be ebbe a versenybe a Facebook is kihívóként a Workplace appal, amelyet a havi aktív felhasználók számától és a cég méretétől függően 1-3 dolláros áron kínál fejenként. A céges Facebook tavaly januárban indult tesztüzemben és idén októberben nyitotta meg a rendszert más regisztrálóknak is, de még nem tudni milyen sikerrel.

A konkurensekkel szemben maga az Office 365 jóval több, jelenleg 85 millió regisztráltat tudhat magáénak, és közülük az összes Vállalati és Nagyvállalati csomag felhasználónak plusz költségek nélkül hozzáadja a Microsoft Teams szolgáltatást. Maga az elérhetőség viszont nem jelent garanciát a használatára, főleg azok miatt, akik már elkezdték a Slacket vagy a Workplace-t használni a munkahelyen. A bevezetésben külön problémát jelent, hogy a Teamsnek egyáltalán nincs ingyenesen kipróbálható, tesztelhető verziója, jelen állás szerint kizárólag az Office 365 előfizetéssel rendelkező cégek férhetnek hozzá az előzeteshez is.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Ezzel együtt a Teams betöltheti a szerepét a Microsoft platformstratégiájában. A cég feltett szándéka ugyanis, hogy az Office legyen és maradjon az egyetlen releváns vállalati platform, kommunikációhoz és dokumentumkezeléshez egyaránt. Eddig viszont a cégnek nem volt a Slack ellen csatába küldhető megoldása, ami azzal fenyegetett, hogy a teljes egyeduralmat egy külső szereplő töri meg. A Teams puszta létezése eltünteti ezt a problémát, a partnereknek immár a Microsoft fel tudja mutatni: van saját csevegőplatformunk, ráadásul ingyenesen használható, felesleges a Slackkel vesződnötök.

Korábban erre irányult a Yammer felvásárlása, majd beolvasztása az Office 365 szolgáltatásai közé, de a Microsoft Teams más hátszéllel talán sikeresebb lesz a csomagon belül. A kipróbálható előzetes verzió az új funkciókról 181 országban, 18 nyelven érhető el, a teljes verzióra 2017 első negyedévében lehet számítani az Office 365 vállalati felhasználóinak.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról