Szerző: Gálffy Csaba

2016. szeptember 8. 10:30

Slack-versenytársat épít a Microsoft

Valószínűleg Skype Teams néven érkezik a Microsoft istállójából a Slack-kihívó. Az alapfunkciók meglesznek, a pezsgő ökoszisztéma kialakítása komolyabb kihívás lehet.

Minden jel arra mutat, hogy a Microsoft nem hagyja szó nélkül a Slack sikerét és saját istállóból indít közvetlen versenytársat. Erre utal legalábbis egy (azóta törölt) állásajánlat a Microsoft oldalán, illetve az mspoweruser.com által megszerzett belső információk. A szivárgások alapján kirajzolódik, hogy a Microsoft Skype-alapokon épít céges csapatoknak csevegőplatformot, kimondottan is a Slack ellenében.

A Skype Teams felületén az együtt dolgozó csapatok tematikus csatornákat hozhatnak majd létre, de lehetőségük lesz direkt privát üzeneteket is küldeni egymásnak. A Slackhez képest fontos újdonság lehet, hogy lesz válaszadási lehetőség, ilyenkor pedig a beszélgetésben egy új thread (szál) nyílik - hasonlóan például a HUP fórummotorjához vagy a Disqushoz.

Szintén megkülönböztető lehet, hogy a Skype-funkciók (videós és hangos hívás, csoportos hívás) is elérhetőek lesznek, illetve az Outlook- és Exchange-integrációval lehet majd megbeszéléseket is szervezni a beszélgetős felületről. Várhatóan a Skype Teams egyébként szorosan integrálódik a Microsoft változatos szolgáltatásaival és az Office csomaggal, így a fájlmegosztás mögött OneDrive-funkciók lehetnek, a botok működéséért pedig a Microsoft Bot Framework felelhet.

Forrás: mspoweruser.com

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A kiszivárgott tervek szerint a Skype Teams követi a Microsoft multiplatform stratégiáját, felülete elérhető lesz böngészőből és windowsos natív alkalmazásból is, mobilon pedig Android, iOS és Windows Phone/Windows 10 Mobile is támogatott lesz. A rajtról egyelőre nincs információ, de elképzelhető, hogy béta formában hamarosan elérhetővé válik tesztelők számára.

Üzenetküldés, csapatoknak

A pletykák szerint egyébként a Microsoft idén már fontolgatta a Slack felvásárlását, állítólag 8 milliárd dolláros értékelés mellett, az ötletet azonban végül Bill Gates és Satya Nadella elvetette, és helyette egy Skype-alapú alternatíva koncepciója győzött. A Microsoft nyilván képes egy ilyen üzenetküldő platform kifejlesztésére, az már érdekesebb kérdés, hogy fel tudja-e kelteni a figyelmet iránta a hagyományos ügyfélbázison belül.

A Slack és versenytársainak koncepciója gyakorlatilag az internettel egyidős, az eredeti IRC szerverek közel azonos funkciókat kínáltak (beleértve az automatizált botok használatát is). A megközelítés reneszánszát több különböző tényező együtt hozta el: egyrészt a mobilos platformok beköszönése, másrészt a különböző online szolgáltatások és belső rendszerek összefogásának igénye. Egy-egy csapat ugyanis ma már egész eszköztárat használ, a Trellótól a Google Calendarig, a változatos devops-eszközökig vagy épp szerkesztőségi botokig rengeteg szoftvert kell folyamatosan használni.

A Slack (és versenytársai) pont ebben hoztak újat a piacon, a nyílt API-k és a megfelelő konnektorok használatával a csapatkommunikáció mellé a rendszer be tudja húzni az eszközök üzeneteit is és egy termékeny egésszé gyúrni azt, egyetlen, minden platformról (natív, böngészős, mobilos) használható felületté. Ezt a szintet kell tehát majd megugrania a Skype Teams-nek is, érdekes kérdés, hogy az (újra) fejlesztői platformmá váló Skype ekkora érdeklődést vált ki a fejlesztőkben és sikerül-e ökoszisztémát kiépíteni a kezdeményezés körül.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról