:

Szerző: Hlács Ferenc

2016. szeptember 16. 11:30

Az Urban Engines csapatával bővül a Google Maps

A városi dugók megszüntetését célzó, közlekedésoptimalizáló startupot vásárolt a Google. Az Urban Engines csapat hamarosan a keresőóriás térképének fejlesztőihez csatlakozik.

Felvásárlással acélozza meg térképét a Google, a vállalat ezúttal a városi közlekedést optimalizálná, amihez az Urban Enginest kebelezi be. A cég eddig főként különböző városok önkormányzataival dolgozott együtt, hogy a települések forgalmát, illetve a helyi közlekedési lehetőségeket hatékonyabbá tegye - mindezt big data elemzésre alapozva.

A keresőóriás által frissen akvirált cég kifejezetten fiatal, azt 2014-ben alapították, az azóta eltelt két évben pedig a csapat "több milliárd utat" elemzett, hogy a tapasztalatok alapján a gyorsabbá tegye a mindennapi közlekedést - ez a jártasság pedig rövidesen a Google Maps legénységéhez vándorol.

A cég fő terméke egyébként Warp névre hallgat, a megoldás a városokban begyűjtött forgalmi információk, valamint különböző kihelyezett fix, illetve a tömegközlekedési eszközökön lévő szenzorok adatai alapján képes modellezni akár több millió ingázó mozgását. A szimulációkból a rendszerrel később megállapítható, hol vannak a kritikus forgalmi gócpontok az adott településen és hogy lehet a lehető legjobban tehermentesíteni azokat úgy, hogy közben ne késsen el a fél város a munkából. Ahogy a cég a felvásárlást bejelentő blogposztjában fogalmaz: "akárcsak a SimCityben".

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az Urban Engines szolgáltatásait az elmúlt két évben világszerte számos város igénybe vette, Amerikában, Ázsiában, Európában, Afrikában de még a Közel-Keleten is. Aránylag rövid működése alatt a cég egy sor komoly partnerre is szert tett, többek között a japán Softbankkal és a Toyotával is együttműködést folytatott.

A startup és a Google egyébként eddig sem állt messze egymástól, azokat több szál is összekötötte: a cég alapítói között több korábbi Google-mérnök is akad, a keresőóriás ráadásul már a kezdetektől közelről figyeli a cég munkáját, olyannyira, hogy két éve a vállalat korai befektetői között Eric Schmidt, illetve a keresőóriás egyik első befektetője, Ram Shriram is ott volt, olyan további nagy nevek mellett mint az Andreessen Horowitz vagy az SV Angel. Azt egyik vállalat sem közölte, az Urban Engines pontosan mekkora összegért cserél gazdát.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 07:57

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.