Szerző: Gálffy Csaba

2016. szeptember 16. 12:43

Elkészült az Angular 2

Stabil már az Angular 2 - döntött a keretrendszert fejlesztő csapat, és útjára engedte a várva-várt webes fejlesztői platformot.

Nagyon fontos mérföldkőhöz érkezett az Angular 2 fejlesztése, a fejlesztést végző csapat bejelentette, hogy a webes fejlesztői platform és keretrendszer immár stabil kiadáshoz érkezett. Ez rengeteg szervezet számára, amely fontolgatja az új Angular bevezetését végre zöld utat nyithat a bevetésre. A lépéssel 6 év után kap utódot a nagyon sikeres Angular 1 - igaz, úgy, hogy a két platform nem kompatibilis.

"Mit jelent a végleges kiadás? A stabilitást felhasználási körök széles skáláján teszteltük." - mondja a fejlesztők bejegyzése. Egyrészt a szoftver már alkalmas az éles bevetésre, tehát komoly projektekre is bevethető már, olyan hibák már nincsenek, amelyek ezt a használatot akadályoznák. A stabilitás másik értelmezése pedig az API-ra vonatkozik - a most elérhető Angular 2 verzióra már érdemes elkezdeni fejleszteni, a framework nem fog olyan változásokat kapni, amelyek az API-k működését megváltoztatnák. Így a kompatibilitással nem lesz gond.

Az út kezdete

Az Angular 2 hivatalos kiadásával a fejlesztés (természetesen) nem áll le. A következő időszakban is érkeznek majd hibajavítások és funkcionális fejlesztések is - ahogy az egy élő projekttől el is várható. Rövid távon kisebb hibajavítások érkeznek most a szoftverhez, olyan problémákhoz, amelyek egyébként a stabilitást nem befolyásolják. Ezen felül a dokumentáció, példakódok és egyéb fejlesztői segédanyagok készülnek még.

Az Angular 2 architektúrája

Ami még igényel munkát a fejlesztők szerint, az az animációk területe, az Angular Material 2 implementációja, a (jelenleg) kísérleti stádiumban lévő WebWorker, illetve az Angular Universal. Szintén kap még törődést a keretrendszer sebessége, illetve az oldallal együtt betöltődő kód mérete is zsugorodik még.

A változások pontos kijelzéséhez az Angular 2 végre semver számozásra vált, vagyis háromtagú verziószámot kap a szoftver. Eszerint a főverzió a jelentős, visszafelé nem kompatibilis változások esetén nő - az Angular 1 és Angular 2 ennek jó példája, a két keretrendszer egyáltalán nem kompatibilis. A középső szám az alverziót jelenti, ez akkor nő eggyel, ha visszafelé kompatibilis új funkciók kerülnek a szoftverbe. Az utolsó szám a "patch version", ez akkor emelkedik, ha hibajavítást kap az Angular. Az egyelőre nem világos, hogy az egyes verziók pontosan milyen támogatási ciklust élveznek majd - erről kevés információ érhető el a projekt oldalán.

Mit hoz a második kiadás?

Az Angular 2 fejlesztése már hosszú ideje folyik, így nem véletlen, hogy már több hosszabb lélegzetű cikkben foglalkoztunk a platformmal. Az egyik első, általános meglepetést okozó bejelentés tavaly márciusi, amikor az Angular mögött álló Google bejelentette, hogy a 2-es verzió már a Microsoft-féle TypeScript nyelven íródik. Ez egy stratégiai összefogást jelzett a két cég között, amiből mind az Angular, mind a TypeScript rengeteget profitált az elmúlt egy évben. A döntés egyben rövidre zárta a Google saját JavaScript-alternatívájának, a Dartnak a karrierjét is, amely így a web általános nyelve helyett néhány résfeladat ellátására specializálódott.

Alaposabban 2015 decemberében írtunk az akkor béta állapotú Angular 2-ről, miután a Google már elkezdett éles rendszereket portolni az elvben félkész platformra. Az új platform fókuszában a sebesség áll, a legtöbb tervezési döntést a fejlesztők a mobileszközök alacsonyabb hardveres kapacitásához igazodva hozták meg.

Egyről a kettőre

Az Angular 1-ben írt webes alkalmazások fejlesztőinek jó tudni, hogy a keretrendszerhez a készítők nem szabtak fix EOL (end-of-life) határidőt, így nem tudni, hogy mikor áll le a fejlesztés és támogatás. Egyelőre egy nyilvános álláspontot találtunk, a fejlesztők szerint akkor szűnik meg majd a támogatás, ha a webes alkalmazások túlnyomó része már Angular 2-re migrált. Ennek egy mérőszáma az Angular 1 és Angular 2 weboldala közötti forgalom különbsége lesz.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az Angular 1-ről 2-re migrálás emiatt fontos kérdés - a kompatibilitási problémák miatt nincs is erre fájdalommentes megoldás. Nyilván az egyszerű módszer a webes alkalmazás teljes újraírása Angular 2-ben, ez azonban azt jelentené, hogy az élesben futó alkalmazás fejlesztésére így kevesebb (vagy semennyi) erőforrás marad. Emiatt jó hír, hogy a webes alkalmazást modulonként is lehet portolni, mivel a platform lehetővé teszi a két Angular-verzió párhuzamos használatát.

Friss webappok készítésénél már fontos döntés, hogy az a Facebook-féle React vagy a Google (és immár Microsoft) hátszelű Angular 2-ben készüljön. A két platform előnyeiről és hátrányairól itt közöltünk részletekbe menő összevetést, a konklúzió pedig (nyilván) az, hogy más-más környezetben más platform ideális, de az Angular 2 erős versenyző minden területen.

Az Angular 2 a projekt weboldalán érhető el.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról