Szerző: Habók Lilla

2016. augusztus 22. 14:13

Tizenéveseket célzó Snapchat-konkurenst indít a Facebook

Videós életrajzkészítő mobilalkalmazást vet be a Facebook a tinédzserek elérésére. A tizenéves célközönségét elveszítő vállalatnak egyre sürgősebben módot kell találnia a közösségi erő megtartására, ehhez most egy 19 éves fejlesztőt hívott segítségül.

Videós mobilappot indít a Facebook Lifestage néven - kifejezetten tinédzsereknek. A megszokott alkalmazásokkal ellentétben, ahol a fejlesztők inkább a minimum életkort szabják meg, a Lifestage-nél az életkor maximuma a kőbe vésett. Az iOS-re készült alkalmazás 21 éveseknek és náluk fiatalabbaknak szól, az ennél idősebbek csak a saját profiljukat láthatják a regisztráció után. A Lifestage-t főleg az iskolásoknak szánják, hogy jobban megismerhessék osztálytársaikat - valahogy így gondolkodott annak idején Mark Zuckerberg is a Facebookról, csak épp egyetemi környezetben. Az alkalmazás a felhasználó iskolatársait, illetve a közelében élőket automatikusan felajánlja ismerősökként, miután az adott diák a regisztráció során megadta, melyik intézményben tanul.

A projektötlet egy 19 éves termékmenedzser, Michael Sayman nevéhez kötődik, aki második osztályos volt a Facebook elindulásakor, 2004-ben. Sayman 13 évesen kezdett el programozást tanulni, miután pedig közzétette 4Snaps nevű, fotórejtvény-appját, Zuckerberg is felfigyelt rá. A fiatal fejlesztő a Facebook stábjában a közösségi oldal kezdeteit és az azóta eltelt időszakot vizsgálta, hogy kigondoljon egy a mai fiatalok számára működőképes alkalmazást, amely 2016-ban is megállja a helyét - a Facebookkal ellentétben.

A Lifestage appal a tinédzserek saját életrajzot készíthetnek, kizárólag videókból: az alkalmazás különböző témakörökben kérdéseket tesz fel (mit kedvel az adott felhasználó, ki a legjobb barátja vagy épp hogyan vág szomorú arcot), ezek közül minél többre érkezik videós válasz, annál magasabb szintet ér el a "játékos" és annál több új kérdést tesz fel neki az alkalmazás. A kiemeléseket emojikkal oldják meg a fejlesztők, például napszemüveges figurát kap az a felhasználó, aki nemrég frissítette a profilját.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Sayman saját bevallása szerint nem akart még egy üzenetküldő appot fejleszteni, mert már így is rengeteg van belőlük, ezért a Lifestage felületén nem lehet közvetlenül üzeneteket váltani egymással. Helyette az app felsorolja a felhasználó különböző elérhetőségeit, köztük például Snapchatet is, amelynek valamilyen szinten a Lifestage a vetélytársa is a fiatalok eléréséért folytatott harcban. Ahogy a fiatal projektmenedzser fogalmaz a Snapchetről: "Egy igazán nagyszerű versenytársként gondolok rá. Egy nagyon jó termék, amelyből sokat lehet tanulni."

A Facebook korábban nem aratott sikert az önálló alkalmazásokkal, mára a Poke, a Slingshot, a Paper és a Notify is lehúzta a rolót. Eddig a Lifestage appra sem érkeztek túl pozitív visszajelzések, a felhasználók kritizálják a bonyolult használatot, a helymeghatározás pontosságát és olyan is van, aki egyszerűen nem akar ennyi adatot megadni magáról. De kritikák ide vagy oda, a videós mobilappok térhódítása, ahogy az Instagramnál és a Google Duonál is megírtuk, feltartóztathatatlan - a fiatal fejlesztők bevonása pedig kifejezetten ígéretes irányvonal, ha egy cég az ugyancsak fiatal közönséget akarja elérni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról