Szerző: Voith Hunor

2016. július 8. 17:01

Új nagyvállalati licenckonstrukciót vezet be a Microsoft

A Secure Productive Enterprise az Enterprise Cloud Suite-ot váltja le és bővíti ki.

Másfél évvel bevezetése után máris utódja érkezik az Enterprise Cloud Suite (ECS) vállalati licenckonstrukciónak – jelentette be a Microsoft egy blogbejegyzésben. Az ECS 2014 őszén azért számított jelentős változásnak a Microsoft licencelési stratégiájában, mert a frissítési garancia keretében ekkortól nyílt lehetőség a cégek előtt eszköz helyett felhasználó alapon licencelni a Windowst.

Az Office 365 miatt az Office-nál is változott a szemlélet, a korábbi egy gép, egy licenc megközelítés helyett a felhasználók már legfeljebb 5 eszközre telepíthették (és telepíthetik) fel a számukra licencelt Office-csomagot. Az ECS-be még az Enterprise Mobility Suite (EMS) került bele, így összességében egy olyan konstrukció állt elő, mely egyrészt végre alkalmazkodott az egyre jellemzőbb "egy felhasználó - több eszköz" helyzethez, másrészt egy nagyvállalati alkalmazott igényeit túlnyomó többségében egyben lefedte.

Secure Productive Enterprise

A Microsoft most ezt a licencelési konstrukciót cseréli le az egészen furcsa nevű Secure Productive Enterprise-zal (látszik, hogy a nagy szoftverházak úgy általában kezdenek kifutni a használható szókombinációkból). Az új csomag rögtön két változatban is elérhető lesz, az Office 365-től már ismerős E3-ban és E5-ben.

Az E3-ban Windows 10 Enterprise E3, Office 365 E3 és Enterprise Mobility + Security lesz. Microsoft-termékekben tájékozott olvasóinknak biztos feltűnnek az új elnevezések, és ennél nincs is többről szó ebben az esetben: a Windows 10 Enterprise E3 a jelenlegi nagyvállalati változatnak felel meg, az Enterprise Mobility + Security (elődjéhez hasonlóan szintén EMS rövidítésű) pedig az Enterprise Mobility Suite átnevezése, változatlan tartalom mellett.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az E5 már kicsit érdekesebb. Ebben a Windows 10 Enterprise E5 változata lesz elérhető, ami egyetlen, ám fontos plusz funkciót kínál az E3-hoz képest: az idén tavasszal bevezetett Windows Defender Advanced Threat Protectiont (WDATP), ami egy kliensoldali védekezésre kihegyezett előfizetős biztonsági szolgáltatás. A csomagba az Office 365-ből is a nagyobb, E5 előfizetés kerül, és az új EMS-ből is megjelenik egy E5 változat, ami a jelenlegi EMS-nél több funkciót fog kínálni.

Mikortól?

Mivel az SPE E3 csomag lényegében a mostani ECS átnevezése, az átállás várhatóan elég gyorsan, várhatóan még a nyáron megtörténik. Ami az SPE E5-öt illeti, a Microsoft az év második felére ígéri a megjelenését – valószínűleg az utolsó negyedévben, mert a cég az EMS E5-nél is azt az időszakot jelölte meg, ami pedig az SPE E5 része is lesz. Az árazásról egyelőre semmit nem árult el a Microsoft.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról