Szerző: Hlács Ferenc

2016. június 28. 11:43

Nyílt hardverplatformmal nevelne programozókat a Google

A Project Bloksszal egészen fiatal kortól elsajátítható a programozói gondolkodásmód.

Nyílt hardverplatformmal segítené a programozásoktatást a Google: a kifejezetten a gyerekeket célzó Projekt Bloks névre hallgató kezdeményezés a kódot fizikai "építőkockákká" alakítva, elsősorban a programozáshoz szükséges gondolkodásmód, illetve problémamegoldó képességek elsajátításában segíthet, már egészen fiatal kortól. Az egymáshoz csatlakoztatható, különböző funkciójú hardverblokkok a programozásban is használt alapvető utasításoknak felelnek meg, azokat az érdeklődő harmadik felek szabadon alakíthatják, fejleszthetik saját szájízük szerint - a Google csak a referenciaplatformot adja, a tényleges piaci rajt már a partnereken múlik.

A keresőóriás által elképzelt rendszer három fő építőelemből, "korongokból" (Pucks), Base Boardokból és Brain Boardokból áll. Az első kategóriában egy sor, alapvető funkciókat biztosító modult találunk, ezek lehetnek ki-, bekapcsolásra szolgáló, valamilyen irányú elmozdulást célzó vagy akár zenelejátszó egységek. A korongok utasításait a Base Boardok olvassák le egy kapacitív szenzor segítségével, míg a hálózati kapcsolatról (Wi-Fi vagy Bluetooth), valamint az energiaellátásról a Brain Boardok gondoskodnak - utóbbiak egyébként a Raspberry Pi Zeróra épülnek. Utóbbi egység akár más eszközök, játékok vezérlését is lehetővé teszi.

02:50
 

Developing on Project Bloks

Még több videó

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A koncepció több helyről is ismerős lehet, hasonló, a kód alapelemeit fizikai játékokba átültető megoldás volt például a Kickstarteren 2013-ban elrajtolt Primo is, amely idén Cubetto néven bukkant fel ismét a közösségi finanszírozó oldalon. A játék a legfiatalabbakat célozza, akinek már az írástudás elsajátítása előtt megtanítaná a programozás alapvető logikáját, egy kerekeken guruló robot vezérlésén keresztül, amelynek egy táblán különböző színes elemeket elhelyezve adhatók utasítások, a Comenius Logo teknősét idézve.

De nem sokban különbözik a dologtól a szebb napokat is látott magyar Codie sem, amelynél egy lánctalpas robotot a hozzá tartozó okostelefonos alkalmazásban összeállított utasításblokkokkal vezérelhetünk - az elképzelés nagyon hasonlít a Bloksra, csak épp nem fizikai építőelemekkel dolgozik, a kódot alkotó egyes modulokat a telefonok, tabletek kijelzőjén tologathatjuk.

Egy hasonló oktatóplatform kifejlesztése ugyanakkor nem gyerekjáték, a területen szerencsét próbáló csapatoknak lényegében a nulláról kell felépíteniük egy saját programnyelvet (még ha viszonylag egyszerűt is), illetve a hozzá tartozó hardveres ökoszisztémát is ki kell dolgozniuk. A Google Projekt Bloks kezdeményezésével levenné a rendkívül idő- és erőforrásigényes mérnöki munka jelentős részét a cégek válláról, nyitott rendszeréhez ráadásul bárki hozzáteheti saját megoldásait. A Google az érdeklődő kutatók, fejlesztők és az oktatásban dolgozók jelentkezését is várja a projektben való részvételhez.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról