Szerző: Voith Hunor

2016. május 27. 12:10

Újra a Google áll nyerésre az Oracle-Google perben

Az esküdszék szerint az API-k újraimplementálása fair use-nak minősül. Az Oracle nem adja fel, és "számos" további lehetőséget lát a fellebbezésre.

Megint a Google szénája áll jobban a 2010-ben indult Google-Oracle pereskedésben, miután a legutóbbi tárgyaláson az esküdtszék egyhangúlag úgy döntött, a keresőóriás az úgynevezett fair use keretein belül implementálta újra az Androidba a Java egyes API-jait. Ezzel a Google és a szoftverfejlesztők szívéről is nagy kő eshetett le – a vállalatnak így (legalábbis a jelen döntés alapján) nem kell dollármilliárdos nagyságrendű kártérítést fizetnie, a fejlesztői közösség pedig a fair use (kissé képlékeny) határait betartva nem kap akkora korlátozást a nyakába, mint amekkorára a tavalyi döntés alapján eddig számítani lehetett.

A tízfős esküdtszéknek csak egyetlen kérdést kellett eldöntenie: hogy a hatályos bírósági döntés alapján előállt jogi környezetben (melyben az API-kat már védi a szerzői jog), vajon a Google a fair use-nak megfelelően használta fel újra a Java egyes részeit, vagy nem. Mivel a válasz igen lett, az ügy nem lép a következő fázisba, az esküdteknek egy újabb tárgyalási szakaszban nem kell megállapítaniuk a kártérítés mértékét – amit egy Oracle által felkért külsős szakértő nemrég 9,3 milliárd dollárra taksált.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam?

Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam? Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

A Google természetesen felettébb örül a döntésnek, és a helyszínen valamint közleményben is hangot adott ennek. A cég szerint ez a kimentel az Oracle-ön kívül lényegében mindenki másnak jó, így a Google mellett az "Android ökoszisztémának, a Java fejlesztői közösségnek és azoknak a szoftverfejlesztőknek, akik nyílt és ingyenes programozási nyelvekre támaszkodnak innovatív termékek létrehozásakor". Az Oracle viszont nem hagyja ennyiben az ügyet, és számos lehetőséget lát a fellebbezésre, köztük a szövetségi fellebbviteli bíróságot is, amely akár részleges új eljárást is eredményezhet. "11 500 sornyi kódot másoltak le. Ez vitathatatlan. Fogták a kódot, lemásolták és berakták az Androidba" – idéz az Ars Technica az Oracle ügyvédjének záróbeszédéből.

Védett, de újrafelhasználható

A Google ezt nem is tagadja, és a most véget ért tárgyaláson a tanúként beidézett egykori Sun-vezérigazgató, Jonathan Schwartz is azt mondta, szerinte a Google nem sértett szerzői jogot, bár az Androidot "kényelmetlen" terméknek nevezte. Az ügyben eljáró bíró egyébként üdvözölte az esküdtszék döntését – mint ismert, William Alsup már az első, 2012-es tárgyaláson is a Google javára döntött azzal, hogy az API-kat nem minősítette szerzői jog által védett szellemi terméknek. Ezt bírálta felül a Legfelsőbb Bíróság, és így jutottunk el most a köztes állapotig: az API-kat ugyan védi a szerzői jog, de a mostani, precedensértékű ítélet alapján a fair use keretein belül a fejlesztők újraimplementálhatják azokat.

a címlapról