Szerző: Voith Hunor

2016. május 11. 12:48

0-day sérülékenységet is javít a májusi patch-kedd

Az aktívan kihasznált hiba mellett a Flash-ről is újabb 0-day derült ki, melynek javítása holnap várható.

A szokásosnál több izgalom jutott a májusi patch-keddre, miután két, aktívan kihasznált 0-day sérülékenységre is fény derült: egyre a Windowsban, egyre pedig a Flash Playerben. A Microsoft az előbbit – melyet a Symantec szerint támadók egy ideje már aktívan kihasználnak – a tegnap kiadott szokásos havi biztonsági frissítésekkel javította, utóbbira viszont az Adobe csak holnapra ígért megoldást.

A Microsoft biztonsági bulletinjei közül tehát a két legfontosabb az MS16-051 és az MS16-053, melyek a JScript és VBScript motorokat érintő CVE-2016-0189-es sérülékenységet javítják. Előbbi az Internet Explorer 9, 10 és 11-es verzióit foltozza be, utóbbi pedig az Internet Explorer 7 és a böngésző korábbi verzióiban javítja ki a hibát.

A Symantec vizsgálata szerint a sérülékenységet eddig csak dél-koreai, célzott támadásokban használták ki. A biztonsági szakemberek egyelőre nem ismerik az így terjesztett malware működését, csak terjedési mechanizmusát térképezték fel. Ez a szokásosnak tűnik: a támadók rosszindulatú JavaScripttel egy álcázott (obfuszkált) VBScript állományt juttattak az áldozatok gépére.

A fenti kettőn felül a Microsoft még további hat kritikus besorolású (MS16-051, -054, -055, -056, -057, -064) bulletint adott ki, ezek az Edge böngészőben, az Office-ban, az Office Servicesben, a Web Appsben és a Windows különböző verzióiban javítanak távoli kódfuttatásra kihasználható sérülékenységeket.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Az MS15-064-es csomag azért érdekes, mert az Internet Explorerben és az Edge-ben integrált Adobe Flash Playerhez kiadott biztonsági javításokat tartalmaz. A vonatkozó Adobe Security Bulletin szám az APSA16-02, ez azonban még csak a 0-dayt, a CVE-2017-4117-et listázza. A Microsoft viszont közel kéttucat másik hibát sorol fel az MS15-064-ben, és innen pont a 117-es végződésű hiányzik.

Hogy mi az eltérés oka, arra egyelőre nincs egyértelmű válasz, mindenesetre furcsa, hogy az Adobe bejegyzésében ezek nincsenek feltüntetve. A CVE adatbázisban ezek mindegyike reserved státuszú sérülékenység – mivel a Microsoft a Flash javításokat saját hatáskörben és csatornáin terjeszti, valószínű, hogy a patch-keddre való tekintettel ezeket már megkapta validálásra a cég, a 0-day javítását viszont az Adobe nem tudta az utolsó pillanatban megoldani, így az egy holnapi rendkívüli frissítéssel kerül ki a felhasználókhoz. Az is várható, hogy az Adobe vonatkozó biztonsági bulletin bejegyzése is bővülni fog a Microsoftnál már felsorolt további sérülékenységekkel. Az Adobe 0-day a Flash lejátszó 21.0.0.226-os és korábbi verzióit érinti.

A biztonsági javításokkal egy időben menetrendszerűen érkezett a legújabb Windows 10 kumulatív frissítés is (KB3156421). Az operációs rendszer buildjét 10586.318-ra emelő csomag a fentebb említett biztonsági foltok mellett néhány funkcionális javítást is tartalmaz, a részletes lista itt olvasható.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról