Szerző: Hlács Ferenc

2016. május 3. 10:30

Láthatatlan ujjlenyomat-olvasót mutatott be az LG

Az előlapi üveg mögé rejtené az ujjlenyomat-olvasókat az LG a következő generációs okostelefonokban. A technológiával kiiktathatók a home gombok és a vízálló eszközök gyártását is megkönnyíti.

Az ujjlenyomat-olvasók ma már kötelező elemnek számítanak a csúcstelefonokban, sőt a szenzorok beépítése már a középkategóriás termékekben sem példátlan. Az érzékelők előnyeit valószínűleg senkinek nem kell bemutatni: egy érintéssel biztonságosan feloldható velük az adott készülék, különböző online szolgáltatások bejelentkezése is nagyságrendekkel kényelmesebbé tehető, sőt egyre több fizetési megoldás is támogatja azokat.

A szenzorok hasznosságához nem fér kétség, azok ideális pozícióját illetően ugyanakkor mind a gyártók, mind pedig a felhasználók körében megoszlanak a vélemények. A legnagyobbak, azaz az Apple és a Samsung egyaránt az előlapon, a fizikai home gombba rejtve helyezik el az érzékelőt, míg mások, például Huawei vagy az LG a hátlapra teszik azt, de láthattunk már az oldalsó bekapcsológombra pozicionált szenzort is. Persze mindkét elhelyezésnek megvannak a maga előnyei és hátrányai: a hátlapi megoldásnál lényegében elég kézbe venni a telefont a feloldáshoz, cserébe viszont az asztalra tett eszközt mindenképp fel kell emelni onnan, ha hozzá akarunk férni a szenzorhoz. Az előlapi érzékelő a telefont asztalon hagyva is használható, ugyanakkor kézben tartva eggyel kevésbé kényelmes.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Mindezeken túl az esztétikai szempontok sem elhanyagolhatók, ebben a tekintetben egyéni ízlés kérdése, hogy ki melyik megoldást preferálja - az LG ugyanakkor végleg lezárhatja utóbbi vitákat, a cég LG Innotek leányvállalata ugyanis egy okostelefonokba szánt, "láthatatlan" ujjlenyomat-olvasót jelentett be. Egy előlapi szenzorról van szó, amelyet a vállalat az alsó perem üvege mögé rejt, közvetlenül a kijelző alatt. Az érzékelő egy az üveglap hátoldalába vésett, 0,3 milliméteres mélyedésben helyezkedik el, kívülről egyáltalán nem látható - annyira nem, hogy a gyártó a technológiával szemező cégeknek azt javasolja, valamilyen módon jelezzék annak pozícióját a felhasználók számára.

A vállalat szenzora nem csak a kényszeredett home gombokat tüntetheti el az eszközökről - lásd HTC 10 - de a plusz illesztési rések kiiktatásával a telefonok vízállóságán is sokat javíthat. Bár az LG Innotek előlapi modulon demózta megoldását, látszólag nincs akadálya, hogy azt az üveg vagy részben üveg hátlappal szerelt készülékek hátoldalán is implementálják a gyártók - ebben az esetben persze valamilyen tapintható textúrával sem árt jelölni az érzékelő helyét.

A láthatatlan ujjlenyomat-olvasókkal a cég nem sokat teketóriázik, már több gyártópartnerrel is tárgyal azok kapcsán, tervei szerint pedig még idén megkezdené a modulok kereskedelmét.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról