HWSW

Közel lehet a Play Store megjelenése a Chrome OS-en

A Google régóta dolgozik azon, hogy a Play Store hatalmas appkínálatát és elérését Chrome OS operációs rendszerén és böngészőjében is elérhetővé tegye. Úgy tűnik, a lépésre már nem kell sokat várni.

A Google már két évvel ezelőtti fejlesztői konferenciáján bejelentette, hogy kísérleti jelleggel elérhetővé tesz néhány androidos alkalmazást a Chrome OS-en is. Azt követően sokáig nagy volt a csend a fejlesztés körül, majd tavaly áprilisban megjelent az ARC Welder [1] (App Runtime for Chrome), amely egy teljes androidos futtatókörnyezetet kínál a Google böngészője alatt – így a Windows mellett az OS X, a Linux és természetesen a Chrome OS is támogatott.

Az ARC akkor még erősen fejlesztés alatti állapotot tükrözött, a motor és az Android API-szint támogatás is elmaradt az aktuálistól, hiányzott a WebView és sok API meghívásának lehetősége is. A hírek szerint a Google szép csendben azóta is folyamatosan dolgozott az androidos appok PC-re költöztetésén, most pedig néhány felbukkant és kibányászott információmorzsa alapján úgy tűnik, az idei I/O konferencián nagyot durranthat a vállalat. Azt viszont érdemes megjegyezni, hogy a cég tavaly ősszel cáfolta [2], hogy a beolvasztaná a Chrome OS-t az Androidba.

Univerzális appok Google-módra

Az Ars Technica [3]fedezte fel, hogy a Redditen [4] Chromebook-használók a Chrome OS fejlesztői kiadásának beállításai között megtalálták az androidos appok futtatását engedélyező kapcsolót – igaz, az csak egy pillanatra villan fel, majd el is tűnik a panelről. Egy felhasználó további utalást is talált a közelgő bejelentésre, a Chrome OS forráskódjában az opt-in párbeszédablak leírását, ami a Play Store több mint egymilliós kínálatát domborítja ki.

xEzek alapján akár már idén nyáron berúghatja a Google a Chrome igazi platformmá alakítását, és egyúttal talán a böngésző kiegészítőit jelenleg terjesztő Web Store-t is fokozatosan beolvasztja a Play Store-ba. Hogy miért lenne nagy lépés ez? Mert ezzel egyrészt egy csapásra kibővülne az elsősorban oktatási szektorban népszerű Chromebookok jelenleg kissé korlátozott használhatósága, másrészt a Chrome OS után ez bizonyára átkerülne a Chrome-ba is, ezzel hatalmas pofont adva a hagyományos windowsos ökoszisztémának.

Egyértelmű utalások a Chrome OS forráskódjában. Forrás: XDA [6]

Az Android következő, egyelőre "N" kódnevű főverziója tartalmaz is egy olyan újdonságot, ami jelentősen elősegítené az okostelefonos és tabletes appok PC-s használatát. A mobil operációs rendszer lehetőséget nyújt majd az alkalmazásablakok szabad átméretezésére és mozgatására, és várhatóan ezt a leginkább phableteken és tableteken hasznos funkciót a Google az ARC-ba is átemeli.

A sikerhez persze elengedhetetlen az androidos API-készlet közel teljes támogatása a PC-s futtatókörnyezetben is. Ha viszont a Google jól rakja össze a már most is látható építőelemeket, megvalósíthatja a Microsoft UWP-s víziójának alapját, a mobileszközök és PC-k kvázi közös platformra terelését. Ahogy az okostelefon-piacon kiütéses vereséget szenvedő Microsoft a szolgáltatás-mint-platform elvet követve alkalmazásaival és szolgáltatásaival mára mégis komoly tényezővé vált a mobileszközökön, úgy nőhet a Microsoft/Windows fejére a Google is a Play Store-ral és az androidos appokkal.

A cikkben hivatkozott linkek:
[1] https://www.hwsw.hu/hirek/53792/google-android-okoszisztema-chrome-nacl.html
[2] https://www.hwsw.hu/hirek/54700/chrome-os-android-google-notebook-pc.html
[3] http://arstechnica.com/gadgets/2016/04/it-looks-like-the-google-play-store-is-headed-to-chrome-os/
[4] https://www.reddit.com/r/chromeos/comments/4g97bm/did_i_find_a_hidden_upcoming_feature/
[5] http://www.xda-developers.com/could-chrome-os-soon-get-full-google-play-store-support/
A cikk adatai:
//www.hwsw.hu/hirek/55513/google-chromeos-android-arc-play-store.html
Író: Voith Hunor (voith.hunor@hwsw.hu)
Dátum: 2016. április 25. 11:00
Rovat: digitális otthon