Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Július 19-én SYSADMINDAY: egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket!

Mindenhol fognak futni az Android-appok

Gálffy Csaba, 2015. április 07. 10:40
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Mindenki számára elérhető a Chrome új képessége, az androidos alkalmazások futtatása, de a funkció egyelőre csak fejlesztőknek ajánlott. Az ARC Welder nagy ígéret, de még kezdetleges és elképesztően nyers, a fejlesztés elég lassan halad.

A Chrome legyen a következő generációs futtatóplatform PC-n - foglalhatjuk össze a Google nagyívű böngészős stratégiáját. A cég ennek rendeli alá számos technológia fejlesztését, ebbe tartozik az a projekt is, amely a böngészőt készíti fel androidos alkalmazások futtatására. A kezdeményezés most lépett szintet, a bejelentett ARC Welder segédalkalmazással ki is próbálható a PC-s Android.

Az ARC az App Runtime for Chrome rövidítése, feladata pedig egy teljes androidos futtatókörnyezetet kínálni minden olyan platformon, ahol a böngésző is fut. Ennek megfelelően az ARC rendelkezésre áll Windows mellett Linux, OS X és Chrome OS alatt is. Fontos megjegyezni, hogy az ARC nem emulátor, hanem maga az Android javás futtatókörnyezete, vagyis ugyanúgy natívan fut (már amennyire a Java esetében beszélhetünk natív futásról), mint telefonokon vagy tableteken. Ezt egyébként a Chrome Native Client (NaCl) technológiája teszi lehetővé, amellyel a böngésző képes nem csak webes, de natív (bináris) kódot is futtatni.

Mit tud most, és mi hiányzik?

Az ARC Welder a Chrome alkalmazásboltjából tölthető le, és ilyen formában bárki kipróbálhatja - igazán azonban fejlesztőknek lehet érdekes ez az eszköz. Maga a szoftver ugyanis teljesen fapados: a felhasználónak kézzel kell letöltenie (valahonnan) az alkalmazás APK formátumú csomagját, ezt az ARC Welder importálja és újracsomagolja a böngésző által futtatható formába.

A környezetet az AIDA64 androidos verziójával vizsgálva azt találtuk, hogy az alkalmazásokat nem a modernebb Android Runtime (ART) Java VM, hanem a Dalvik 1.6.0 futtatja, az API level 19 mellett, ez az Android 4.4 KitKatnek felel meg. Nem csak a felhasználói felület, a futtatókörnyezet maga is roppant kezdetleges, rengeteg androidos API hiányzik, így ha a tesztalkalmazás ilyeneket használ, akkor biztosan nem fog futni. Így hiányoznak alapvető szenzorok, a futtatókörnyezet egyelőre az androidos alkalmazásoknak ehhez nem ad hozzáférést. Ennél sokkal fontosabb, hogy egyelőre a WebView (alkalmazásokon belül megnyíló weblapok) is hiányozik, ez például a Twitter-klienst azonnal két vállra fektette.

Az ARC Welderrel azonban egy fontos hiányosságot már pótolt a Google, a Play Services, és az ahhoz kapcsolódó API-k már elérhetőek, így az ezeket használó alkalmazások nem hasalnak el azonnal. Ennek megfelelően használható a Google+-os beléptetés, a névjegyzékhez való hozzáférés, a Maps, a Location és természetesen az Ads. Ezeket azonban egyelőre csak fejlesztők tudják kipróbálni, az ARC-os Play Services használatához egyedi még implementációra van szükség.

Twitter app - fut, amíg linkre nem kattintunk.

A Google még a tavaly júniusi fejlesztői konferenciáján jelentette be, hogy kísérleti jelleggel elérhetővé tesz néhány androidos alkalmazást Chrome OS alatt is. Akkor csupán maroknyi app kapta meg az erősen kísérleti lehetőséget, a két rendszer összefonódásáról azóta pedig nagyon keveset árult el a vállalat. Ezért fontos az ARC Welder bejelentése, úgy tűnik a fejlesztés a vártnál sokkal lassabban halad, az eltelt 9 hónapban alig sikerült előrelépni.

Mobilalkalmazások az asztalon - az új front?

Az azonnal látható, hogy miért fontos a Google-nak a Chrome/Chrome OS és az Android konvergenciája. Ma már minden szereplő számára egyértelmű, hogy kizárólag mobilos és kizárólag webes stratégiával nem lehet győzni, egy hibrid, web+natív megközelítéssel viszont nagyon messzire lehet jutni. Hogy miért lehet bárkinek szüksége androidos appokra a számítógépen? Mert rengeteg olyan szolgáltatás indul, amelynek webes kimenete nincs, mobilos viszont van. Tipikus példa az Instagram, a Viber vagy a Skype, amelyek böngészőből nem érhetőek el, így Chrome OS alól nem használhatóak. Az androidos appok révén azonban ez a probléma egy csapásra megoldható, ilyen alkalmazásokkal a Chrome OS is teljes értékű rendszerré válhatna. Nem véletlen, hogy a fejlesztőknek szánt Chromebook Pixel első és második kiadása is érintőkijelzővel rendelkezik.

Ha valahonnan ismerős az ilyen univerzális alkalmazások koncepciója, az nem véletlen: a Microsoft pontosan ebből a kottából játszik, ráadásul hasonló megfontolásból. Míg a Google az iskolákon kívül nem túl népszerű Chrome OS használhatóságát szeretné megnövelni, a Microsoft esetében a haldokló Windows Phone projekt szorul rá az infúzióra. A logika ugyanaz: a platformok összekötésével a "kistesó" is beemelhető a sikeres ökoszisztémába és a két rendszer segíteni tudja egymást. A sikeres platform szerepét az első esetben az Android, a másodikban pedig a PC-s Windows tudja ellátni.

A Microsoft a legfontosabb sarokköveket mára lerakta az ökoszisztéma-egyesítéshez. Van egységes alkalmazásbolt, az API-k szintjén pedig szinte tökéletes az átjárás - ráadásul ez már egy ideje így van. Ehhez képest a Google látványosan lemaradt, alkalmazásboltról szó sincs, ráadásul a futtatókörnyezet API-kompatibilitása is aggasztóan elavult. Ha tavaly nyár óta tényleg csak ennyit fejlődött a Google projektje, akkor egyelőre nem érdemes sok reményt fűzni ahhoz, hogy ez felhasználóbarát verzióban is megjelenik.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
A IT-üzemeltetők világnapján egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket az Ankertbe.