Szerző: Hlács Ferenc

2016. április 21. 16:11

Csökkenő bevétel, de növekvő profit a Qualcommnál

Jócskán az egy évvel korábbi eredmények alatt teljesített a Qualcomm mind bevétel, mind az eladott darabszám tekintetében, profitját azonban növelni tudta a cég. A Samsunggal ápolt partnerség valószínűleg már sosem lesz a a régi, a Snapdragon 820 viszont még kihúzhatja a céget a tavaly indult lejtmenetből.

Nem sikerült fordítania a tavalyi csökkenésen a Qualcommnak, a vállalat napokban közzétett negyedéves jelentésben ismét visszaeső bevételekről számolt be. A Snapdragon 810 fiaskója  még idén is érződik, az eladások annak dacára nem javultak, hogy a Snapdragon 820 chip már sokkal jobban sikerült mint elődje, azt egyes régiókban a Samsung is visszaengedte csúcsmodelljeibe.

A vállalat 2016-os második üzleti negyedévben 5,6 milliárd dollár bevételt könyvelt el, ez mintegy 19 százalékkal kevesebb, mint az egy évvel ezelőtt jelentett, 6,9 milliárdos érték. Ezzel együtt a profit nőni tudott, 11 százalékos gyarapodás után 1,2 milliárd dollárnál állt meg. Persze nem csoda, hogy a 820-as lapkától várt lendület egyelőre várat magára, a chippel felszerelt csúcskészülékek ugyanis csak nemrég váltak elérhetővé, illetve több modell még nem is került piacra.

A Qualcomm vezérigazgatója Steve Mollenkopf a visszaeső bevételek dacára elégedett a vállalat eredményeivel, mondván a cég a chipsetes és licencüzletágat tekintve is jobban teljesített a vártnál. Utóbbi a Kínában kötött új licencmegállapodásoknak köszönhető, a vállalat továbbá az idén január 1-től március 31-ig tartó időszakban végre az LG-vel folyatott szabadalmi vitájának végére is pontot tett, amelyben a koreai cég azért támadta a gyártót, hogy túl sokat kér szabadalmaiért - a Wall Street Journal szerint az LG végül visszakozott és a későbbiekben is hozzáfér majd a megegyezésben szerepló Qualcomm-technológiákhoz.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Noha egy évvel ezelőtt a saját chipek eladásai megtolták a cég szekerét (ahogy az előző negyedévben is), az elmúlt üzleti időszakban itt is 19 százalékos visszaesésről számolt be a vállalat, a 2015-ben rögzített 233 milliós darabszám 186 millióra karcsúsodott az idei második negyedévre.

A következő, Q3-as időszakra a cég a 5,2-6 milliárd dolláros bevételre számít, ez ha a vállalat optimistább becslései bizonyulnak helyesnek, növekedést hozhat és felülmúlhatja a 2015 Q3-as 5,8 milliárdos összeget. Az MSM eladások előrejelzéseinél mindenesetre rezeg a léc, a cég 175-195 milliós darabszám közé lövi be a következő negyedévet, ami bár jobb mint a most jelentett érték, még mindig jelentősen elmarad a tavalyi harmadik negyedben produkált, 225 milliós darabszámtól.

A vállalat még mindig érzi a throttling problémáiról elhíresült Snapdragon 810 által okozott károkat, ugyanakkor bizakodó, ha a végre saját fejlesztésű magokat használó, ígéretes 820-as modell az idei csúcstelefonokban jól teljesít, az csiszolhat valamit a gyártó csorbult hírnevén. Nem javít ugyanakkor a cég helyzetén, hogy a melegedő 810-eket tavaly saját chipjeire leváltó Samsung mára kifejezetten belejött a chipgyártásba, 2015-ben egyértelműen a koreai cég Exynos 7420-as lapkája vitte a pálmát, illetve az idei 8890 chipre sem lehet panasz. Bár a cég visszaengedte telefonjaiba a Qualcommot, idén már a korábbiaknál jóval nagyobb arányban szolgálja ki a piacokat Exynos processzorral szerelt variánsokkal - valószínűsíthető, hogy ez az arány a későbbiekben sem a Qualcomm előnyére mozdul majd el.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról