Szerző: Hlács Ferenc

2016. április 21. 16:11

Csökkenő bevétel, de növekvő profit a Qualcommnál

Jócskán az egy évvel korábbi eredmények alatt teljesített a Qualcomm mind bevétel, mind az eladott darabszám tekintetében, profitját azonban növelni tudta a cég. A Samsunggal ápolt partnerség valószínűleg már sosem lesz a a régi, a Snapdragon 820 viszont még kihúzhatja a céget a tavaly indult lejtmenetből.

Nem sikerült fordítania a tavalyi csökkenésen a Qualcommnak, a vállalat napokban közzétett negyedéves jelentésben ismét visszaeső bevételekről számolt be. A Snapdragon 810 fiaskója  még idén is érződik, az eladások annak dacára nem javultak, hogy a Snapdragon 820 chip már sokkal jobban sikerült mint elődje, azt egyes régiókban a Samsung is visszaengedte csúcsmodelljeibe.

A vállalat 2016-os második üzleti negyedévben 5,6 milliárd dollár bevételt könyvelt el, ez mintegy 19 százalékkal kevesebb, mint az egy évvel ezelőtt jelentett, 6,9 milliárdos érték. Ezzel együtt a profit nőni tudott, 11 százalékos gyarapodás után 1,2 milliárd dollárnál állt meg. Persze nem csoda, hogy a 820-as lapkától várt lendület egyelőre várat magára, a chippel felszerelt csúcskészülékek ugyanis csak nemrég váltak elérhetővé, illetve több modell még nem is került piacra.

A Qualcomm vezérigazgatója Steve Mollenkopf a visszaeső bevételek dacára elégedett a vállalat eredményeivel, mondván a cég a chipsetes és licencüzletágat tekintve is jobban teljesített a vártnál. Utóbbi a Kínában kötött új licencmegállapodásoknak köszönhető, a vállalat továbbá az idén január 1-től március 31-ig tartó időszakban végre az LG-vel folyatott szabadalmi vitájának végére is pontot tett, amelyben a koreai cég azért támadta a gyártót, hogy túl sokat kér szabadalmaiért - a Wall Street Journal szerint az LG végül visszakozott és a későbbiekben is hozzáfér majd a megegyezésben szerepló Qualcomm-technológiákhoz.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Noha egy évvel ezelőtt a saját chipek eladásai megtolták a cég szekerét (ahogy az előző negyedévben is), az elmúlt üzleti időszakban itt is 19 százalékos visszaesésről számolt be a vállalat, a 2015-ben rögzített 233 milliós darabszám 186 millióra karcsúsodott az idei második negyedévre.

A következő, Q3-as időszakra a cég a 5,2-6 milliárd dolláros bevételre számít, ez ha a vállalat optimistább becslései bizonyulnak helyesnek, növekedést hozhat és felülmúlhatja a 2015 Q3-as 5,8 milliárdos összeget. Az MSM eladások előrejelzéseinél mindenesetre rezeg a léc, a cég 175-195 milliós darabszám közé lövi be a következő negyedévet, ami bár jobb mint a most jelentett érték, még mindig jelentősen elmarad a tavalyi harmadik negyedben produkált, 225 milliós darabszámtól.

A vállalat még mindig érzi a throttling problémáiról elhíresült Snapdragon 810 által okozott károkat, ugyanakkor bizakodó, ha a végre saját fejlesztésű magokat használó, ígéretes 820-as modell az idei csúcstelefonokban jól teljesít, az csiszolhat valamit a gyártó csorbult hírnevén. Nem javít ugyanakkor a cég helyzetén, hogy a melegedő 810-eket tavaly saját chipjeire leváltó Samsung mára kifejezetten belejött a chipgyártásba, 2015-ben egyértelműen a koreai cég Exynos 7420-as lapkája vitte a pálmát, illetve az idei 8890 chipre sem lehet panasz. Bár a cég visszaengedte telefonjaiba a Qualcommot, idén már a korábbiaknál jóval nagyobb arányban szolgálja ki a piacokat Exynos processzorral szerelt variánsokkal - valószínűsíthető, hogy ez az arány a későbbiekben sem a Qualcomm előnyére mozdul majd el.

a címlapról