Szerző: Hlács Ferenc

2016. március 25. 15:43

Otthon is elkészíthető az Amazon személyi asszisztense

Útmutatót tett közzé az Amazon, amellyel egy hétvégi projekt keretei között bárki megépítheti saját, a cég Alexa szoftverére épülő virtuális asszisztensét. A barkácsolt Echo az eredeti készülék árának töredékéért állítható össze.

HIRDETÉS

Jóval az eredeti ár alatt elérhetővé teszi Echo otthoni asszisztensét az Amazon, legalábbis azoknak akik nem riadnak vissza némi hétvégi barkácsolástól. A vállalat GitHubon tett közzé részletes leírást, amelynek alapján az érdeklődők egy Rasperry Pi és néhány kiegészítő segítségével saját, közel teljes értékű Echo-klónt építhetnek.

Az Echót a vállalat tavaly előtt novemberben jelentette be, lényegében egy henger alakú vezeték nélküli hangszóróról van szó, amely az Amazon virtuális asszisztensének, az Alexának is otthont ad. A készülék a vásárlás mellett zenelejátszást, híreket, időjárásadatokat, Wikipédia-bejegyzéseket olvas fel, listát állít össze a teendőkről és ébresztőt is beállít, mindezt természetesen hangparancsra. A gyári Echo ára ugyanakkor 180 dollár környékén mozog, ez pedig valószínűleg több annál, mint amit a legtöbben rászánnának az otthoni virtuális segéd koncepciójával való ismerkedésre.

Az Amazon frissen kiadott útmutatójával ugyanakkor az egész projekt kihozható nagyjából 60 dollárból: a barkácsolt Echóhoz egy Raspberry Pi 2 Model B eszközre, egy microUSB tápkábelre, és Ethernet vezetékre, microSD kártyára és egy USB 2.0-s mikrofonra van szükség, valamint a kezdeti beállításokhoz egy billentyűzet-egér páros, illetve egy HDMI csatlakozóval szerelt kijelző is jól jöhet, az SSH alternatívájaként. Opcionálisan egy USB-s Wi-Fi adapterrel is felszerelhető az eszköz, a kábelek eltüntetése végett. Végül, de nem utolsó sorban, egy hangszóró is jól jön majd, ebből érdemes saját erősítéssel és tápellátással rendelkező modellt választani, például egy mezei PC-hangszórópárost vagy egy akkus hordozható hangszórót, egyedül a Raspberry Pi képességeire hagyatkozva ugyanis Alexa meglehetősen halk szavú lesz.

A gyártó a vonatkozó GitHub oldalon gyakorlatilag kézen fogva vezet végig az eszköz beállításán, egészen a Raspbian rendszer telepítésétől kezdve. A cég egyébként a NOOBS eszköztárral előre felszerelt SD kártya vásárlását ajánlja, az operációs rendszer egyszerű telepítése végett, ha azonban valaki inkább egy otthon elfekvő memóriakártyát vetne be, a Raspberry Pi weboldalán részletes útmutatást talál a NOOBS-hoz. A vállalat lépésről lépésre leírja, hogy a Raspbian telepítése után milyen szoftverekre van szükség, ezek hogyan és honnan telepíthetők, illetve a szükséges Amazon szolgáltatások bekapcsolását és konfigurálását is részletesen taglalja.

A leírás alapján egy közel teljes értékű, Echo állítható össze, annyi különbséggel, hogy a barkácsolt eszköz az eredeti verzióval ellentétben nem fülel folyamatosan, ahhoz le kell kattintani az Alexa Voice Service "Start Listening" gombját - ehhez pedig nem árt, ha egy kijelző is csatlakozik az eszközhöz. A tapasztaltabb barkácsolók ugyanakkor egy dedikált gombot is készíthetnek, a hangfelvétel bekapcsolására.

a címlapról