Szerző: Gálffy Csaba

2016. február 15. 18:00

Ellen-Google-t fejleszt a Wikipedia

Izgalmas új kezdeményezés szivárgott ki a Wikipédiát is működtető Wikimedia Foundationtől. A civil szervezet keresőn dolgozik, amely a nyilvános információkat hozná felszínre. A keresőt kerek-perec a Google ellenében fogalmazták meg, kérdés, van-e esélye egy ilyen kezdeményezés sikerének.

Új keresési rendszer kidolgozását kezdte meg a Wikimedia Foundation, a Wikipédiát is üzemeltető civil szervezet - tudta meg a Register. A projekt (egyelőre) a Knowledge Engine névre hallgat, és az első lépéseknél tart, használható termék, online szolgáltatás csak évek múlva lesz belőle. Ettől függetlenül érdekes látni, hogy a Wikimedia itt egy fontos piaci rést észlelt, amelyet érdemes akár több millió dolláros ráfordítással is betölteni.

Tény-, tudás- és igazságkereső

A fejlesztési adomány szövege szerint a Knowledge Engine célja a magas minőségű nyilvános információk felszínre emeléséhez szükséges modell elkészítése, amely a nem kereskedelmi információk internetes kereséséhez és használatához törhet utat. A leírás szerint a projekt négy fokozatból áll majd, az első, a probléma feltérképezésével foglalkozó periódushoz adott a Knight Foundation 250 ezer dolláros adományt. A teljes projekt finanszírozási igénye azonban ennél jóval több, várhatóan 2,5 millió dollár lesz.

A történetet az bonyolítja, hogy Jimmy Wales Wikipedia-alapító a napokban következetesen tagadta a Knowledge Engine projekt létezését, majd néhány nappal később elismerte azt, és az adományozó levél szövegét is nyilvánosságra hozta. A szerződés tartalmazza például a tételes (előzetes) költségtervet is. Eszerint 8 üzemeltető és fejlesztő, két adatelemző és négy csapatvezető részvételével, összesen 2,45 milllió dollárba kerülne a "Search Engine by Wikipedia" projekt a 2015-2016-os periódusban. Ez azonban messze nem a teljes költségvetés, a tervek szerint a projekt négy szakasza egyenként 18 hónapot ölelne fel (ebből az első szakasz vége felé járunk), így további 4-5 évnyi kutatás-fejlesztési költség tetézné ezt az összeget.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A részletes leírás szerint a Knowledge Engine az átláthatósággal és a nyitott, nyilvános működéssel támadná a Google-t és más kereskedelmi keresőmotorokat. A Wikimedia meglátása szerint a zárt szoftverekkel, titkos algoritmusokkal dolgozó, átláthatatlan keresők konszolidálják az internetes információhoz való hozzáférési csatornákat, ami aggasztó tendencia. Ezzel szemben a Knowledge Engine átláthatóan, minőség alapján rangsorolná az információt, tájékoztatna annak eredetéről, szabad hozzáférést adna a metaadatokhoz, védené a felhasználók magánszféráját, reklámmentes lenne és közösségi alapon működne.

Legyőzni a Google-t

A felsorolásból egyértelmű, hogy a Knowledge Engine egy anti-Google lenne, amely pontosan azoknak az elveknek az ellentétét ültetné át a gyakorlatba, amelyekre a Google a saját keresőjét építette. Ennél is jobban mutatja a célokat, hogy a feltérképezési fázis két célzott kulcskérdésre is választ keres. Az első: "A Wikipediához fordulnának a felhasználók, ha nem enciklopédiát, hanem nyitott keresési csatornát keresnének?" A második ennél is fontosabb: "A Wikimedia Foundation el tudná érni, hogy a mobilszolgáltatók és a telefongyártók a Wikipediát ágyazzák be [a telefonokon], és ha igen, milyen gyorsan tudná ezt megtenni?"

Izgalmas kérdés, hogy van-e ma lehetősége bármilyen kezdeményezésnek kikezdeni a Google keresőpiaci dominanciáját. A cég toronymagasan vezet az Egyesült Államokban, Európában pedig gyakorlatilag monopóliummal rendelkezik, de a világ többi táján is nagyon erősnek számít (Kínát és néhány zártabb piacot kivéve).  Ha a Wikimedia létre is hozza a "keresőpiac Linuxát", amely hirdetésmentesen és átlátható algoritmusokkal dolgozik, a Google akár csak megközelítésére vajmi kevés lehetősége van jelen állás szerint.

 

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról