Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Ősszel is lesz HWSW free! Alkalmazott AI meetup és agilis fejlesztői meetup a módszertanok dzsungeléből, szeptember 24-25-én.

Ultrahanggal váltanák le a közelségérzékelőt

Asztalos Olivér, 2016. január 22. 11:30
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Nagyfrekvenciás hanghullámokra alapozza hardveres közelségérzékelőket kiváltó technológiáját az Elliptic Labs. A technológia teljesen szoftveres alapokon nyugszik, a már meglévő hangszórót és mikrofont használja ki.

A közelségérzékelő szenzort váltaná ki a Elliptic Labs legújabb fejlesztése. A norvég startup a manapság széles körben alkalmazott hardveres megoldást egy szoftveres technológiával helyettesítené. Mindez az okokstelefonok kijelző feletti hangszóróján alapszik, vagyis extra hardver beépítésére egyáltalán nincs szükség - több hely marad így az akkunak (vagy vékonyabb lehet a telefon).

A megoldás tehát a telefon beépített hangszóróját használja, ebből bocsát ki az emberi fül számára nem érzékelhető ultrahangot a 23-35 kHz-es tartományban. A visszaverődő hangot a telefon mikrofonján keresztül érzékeli, a jel feldolgozását pedig szoftver végzi. Amennyiben a hullámforma jelentősen megváltozott (torzult) az eredeti hanghoz képest, úgy a rendszer lekapcsolja a kijelzőt. Ez jellemzően abban az esetben fordulhat elő, ha a hangforrása elé valamilyen nagyobb felület kerül, például a fülünk vagy az arcunk.

A megoldás legnagyobb előnye a helytakarékosság, ily módon elhagyható lenne a 2x2 milliméteres szenzor, illetve a készülékek hangszórója mellett eggyel kevesebb apró lyukat kellene vágniuk a gyártóknak, aminek esztétikai szempontból lehet jelentősége. Kérdés ugyanakkor, hogy a szoftveres megoldás emeli-e a fogyasztást, mennyivel több erőforrást emészt fel a hanghullám elemzése, mint az apró és egyszerű szenzor működése.

A vállalat igazgatója szerint néhány gyártó már érdeklődik a technológia iránt, amennyiben pedig minden a tervek szerint megy, idén már felbukkanhatnak az első ultrahangos megoldást alkalmazó készülékek. Az Elliptic Labs-nak nem ez az első ultrahangra alapozó technológiája. A startup legutóbb a tavalyi Mobile World Congress-en demózott egy nagyfrekvenciás hanghullámokra alapozó gesztusérzékelőt, ami a fejlesztők reményei szerint idővel okostelefonokban és notebookokban is helyet kaphat.

A HWSW októberben induló gyakorlatorientált, 10 alkalmas, 30 órás online képzéseire most early bird kedvezménnyel lehet regisztrálni!