Szerző: Voith Hunor

2015. november 25. 16:30

Széteshet a Dell-EMC üzlet?

Ahogy várható volt, a VMware komoly vitaforrás lett, a cég részvényei a bejelentés óta hatalmasat zuhantak.

Számítani lehetett rá, hogy az EMC felvásárlásával a Dell a VMware-darázsfészekbe nyúl, és a tárológyártó valamint a virtualizációs cég nagybefektetői alaposan megnehezíthetik az üzlet nyélbe ütését - legalábbis az eredeti feltételek mellett.

Az EMC sajátos, úgynevezett federációs vállalatcsoporti szervezetének koronaékszereként is emlegetett VMware az októberi megállapodás értelmében továbbra is maradna nyilvános tőzsdei cég, az EMC jelenlegi részvényeseinek viszont követőrészvényekkel kellene beérniük. Ez a törzsrészvényhez képest nagyon korlátozott jogokat biztosít - szavazati jogot például nem, ahogy a cég eszközei feletti közvetlen tulajdonjogot sem, az a Dellt illetné meg. A VMware-ben az EMC-nek 81 százalékos tulajdonrésze van, a megállapodás értelmében az EMC részvényesei 24,05 dollárt, valamint EMC-részvényenként 0,111 VMware-követőrészvényt kapnának a Delltől.

A megoldás a Dell szempontjából több szempontból is előnyös, azok kombinációja nélkül a két éve tőzsdéről kivonult cég - a jelenlegi információk alapján - gyakorlatilag nem is tudná megvalósítani a felvásárlást. Az 50 milliárd dollár hitel és az emellett eltörpülő 4 milliárd saját forrás egyszerűen nem volt elég a teljes federáció felvásárlásához a VMware ajánlattételkor jegyzett értékével számolva. A Dellnek mintegy 13 milliárd dollár hiányzott a zsebéből - ezt tervezte pótolni a majdan kibocsátandó követőrészvényekkel.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mivel a VMware beolvasztása a Dellbe egyelőre fel sem merül reális opcióként (a cég értékének jelentős részét pont szervergyártói függetlensége adja), az új tulajdonos az akvizíció lebonyolítása után akár el is adhatná vagy le is választhatná a virtualizációs céget. Ekkor azonban az amerikai adótörvények alapján az üzlet értékének harmadát (aktuális értéktől függően 6-8 milliárd dollárt) fizethetné be az államkasszába, amit értelemszerűen - az államon kívül persze - senki nem akar.

Az EMC ugyan adómentesen is leválaszthatta volna a VMware-t, de azt a vállalat vezetése a virtualizációs cég kulcsfontosságú szerepe miatt az erős befektetői nyomás ellenére sem akarta végrehajtani. Inkább saját maga eladása mellett döntött, így viszont a VMware-t is magával rántotta, aminek egyedül a Dell örülhet, már ha képes lesz eredeti finanszírozási tervét véghez vinni. A követőrészvényekkel pedig az a baj, hogy bár a Dell szerint ugyanannyit fognak érni, mint a törzsrészvények, valójában erre a megnyirbált részvényesi jogok miatt elenyésző az esély.

Tovább is van, mondjam még?

A helyzetet tovább bonyolítja az EMC által tavasszal 1,2 milliárd dollárért felvásárolt Virtustream. A terjeszkedés miatt az IaaS és SaaS szolgáltatásokat nyújtó cég a jövő évet várhatóan 250-300 millió dolláros üzemi veszteséggel fogja zárni, melynek fele a korábbi tervnek megfelelően a VMware-nél csapódott volna le. Az EMC és a VMware ugyanis röviddel a Dellel való üzlet bejelentése után közölte, 50-50 százalékos tulajdonmegosztású vegyesvállalatba szervezi a Virtustreamet, a pénzügyi eredmények pedig a VMware könyveit gazdagítanák vagy terhelnék.

A hír olaj volt a tűzre, a bejelentés hatására a VMware amúgy is gyengülésnek induló részvényei szabadesésbe kezdtek, értékük ötödét veszítve el. A cég nagyobb érdekeltjei érthető módon kiakadtak, és a Re/code értesülései szerint gyakorlatilag ultimátumot adtak az EMC és a Dell vezetésének, hogy ha nem hoznak meg bizonyos lépéseket, nem fogják megszavazni az amúgy is ingatag lábakon álló akvizíciót. A követelések között szerepel egy 3 milliárd dolláros VMware részvény-visszavásárlási program, a Virtustream-tervektől való elállás és a VMware követőrészvényekhez kapcsolódó jogok kiterjesztése.

A Reuters hírügynökség úgy tudja, az EMC kész meghátrálni és az új terveket hivatalosan december elején fogja bejelenteni. A hírre a VMware részvényei ugyan néhány százalékot emelkedtek a zárás utáni órákban, de a nyitást követően az általános hangulat továbbra is negatív maradt.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról