:

Szerző: Voith Hunor

2015. október 13. 14:15

Nehézfiú lett a Dell

Az EMC felvásárlása nagy hullámokat fog vetni, az új Dell a legnagyobbak ligájában játszhat. Az egykori PC-gyártó fél évtized alatt éles irányváltást hajtott végre, az EMC integrálása után a világ legnagyobb privát, vállalati IT-beszállítója lesz.

Az elkövetkező hetekben, hónapokban bizonyára a Dell-EMC gigaüzlet lesz az egyik, ha nem A fő téma az IT szektorban. Az egyesülés ugyanis alaposan felborítja a jelenlegi status quót a nagyvállalati technológiák területén, de az egyes piacokra gyakorolt hatások megnyilvánulására  hónapokat, de inkább éveket kell várni. Az ügy komolyságát mi sem példázza jobban, hogy a megállapodás bejelentését követően a hónap végén ketté váló HP vezérigazgatója, Meg Whitman levélben fejtette ki a vállalat alkalmazottainak a szerinte várható változásokat és lehetőségeket.

Whitman szerint éppen az ellenkező stratégia a helyes, és a HP két önálló cégre bontásával ezt az utat járja, csak két évvel a versenytársak előtt járva. A HP vezetője nem veszélyt, inkább lehetőséget lát a Dell és az EMC egyesülésében, külön kiemelve, hogy a lépés „káoszt okoz majd az [értékesítési] csatornában”, a két cég integrációja pedig évekre leköti majd a nagyra hízott Dell figyelmét. A levelet azonban mindezek ellenére nehéz nem azonnali önvédelmi reakcióként értelmezni, hiszen az újdonsült Hewlett Packard Enterprise nagyon komoly ellenfelet kapott, melynek van egy óriási előnye: nem tőzsdei cég. Az átalakításokat így a HP-nál akár sokkal hatékonyabban is levezényelheti, a befektetői nyomástól mentesen – ami, mint azt a HP, az EMC és az IBM példájából is látszik, valós hátráltató tényező tud lenni kritikus időszakokban.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az akvizíció pénzügyi vonatkozásairól tegnapi cikkünkben már foglalkoztunk, így azokra most nem térünk ki újra. Azt viszont érdemes kicsit részletesebben is megnézni, a két, önmagában is a világ egyik legnagyobb IT-beszállítójának összeolvadása egyes üzletágakra, termékekre milyen jelentőséggel bírhat. Egy biztosan kijelenthető: a Dell a lehető leghatározottabban üzent mindenkinek, hogy jövőjét nagyvállalati megoldásszállítóként képzeli el.

VMware

A VMware-t Michael Dell tegnap, a bejelentést követő konferenciahíváson a tranzakció koronaékszerének nevezte – nem hiába. Az egyesülés után is nyilvános részvénytársaságként tovább üzemelő, a Dell-EMC 81 százalékos tulajdonába kerülő cég a virtualizációs piac legfontosabb szereplője. Az EMC federáció részeként az elmúlt években hatalmas iramban hízott egy évi hatmilliárd dollár forgalmú vállalattá – sikerét viszont elsősorban nem anyavállalatának köszönhette. Illetve részben mégis, ha azt nézzük, hogy az EMC a federációs vállalatcsoporti szerveződés miatt csak laza kontrollt tartott szupersztárja felett, így lehetővé tette annak bővülését.

A VMware-nek nagyfokú szabadsága tette lehetővé, hogy szoros partneri viszonyt alakítson ki olyan kulcsszereplőkkel, mint a Cisco, a Lenovo vagy a HP. „Vasban” (szervergyártóként) az EMC nem jelentett konkurenciát, a VMware fejlesztése, támogatása és portfólióintegrációja tekintetében így nem volt reális a részrehajlás veszélye. A Dell viszont a szerverpiac második legnagyobb szereplője, továbbá a vállalat akvizíciós tevékenységét visszanézve teljes és gyors integrációra törekszik, így nem tiszta, hogy a VMware ezeket a partneri megállapodásokat hogyan kezeli a jövőben.

A Dell, az EMC és a VMware vezetői ezért tegnap hangsúlyozták is, hogy ezen a stratégián nem kívánnak változtatni, sőt, a Dell nem csak a VMware virtualizációs megoldásait fogja kínálni ügyfeleinek. A VMware befektetőit ezek a nyilatkozatok nem nyugtatták meg, a cég részvényei közel tíz százalékot zuhantak a bejelentés után. Az első rendszerintegrátori vélemények sem túl pozitívak, a korábbi Dell-akvizíciókból kiindulva egyelőre kevesen bíznak abban, hogy a VMware hosszú távon meg fogja őrizni korábbi státuszát, és elkezdenek majd megszaporodni a Dell-specifikus vagy EMC-specifikus képességek.

Tárolók

A VMware megszerzése mellett itt léphet nagyot előre a Dell. A cég ugyan rendelkezik tárológyártó üzletággal, de az általa lefedett piac mérete és pedigréje jócskán elmarad az EMC-étől. Itt a költséghatékonyság jegyében lehet majd számítani konszolidációra, termékvonalak egyesítésére vagy kivezetésére, főleg VNX-Compellent/EqualLogic vonalon.

A flash-alapú tárolók piacának a Dell bizonyára kiemelt figyelmet fog szentelni, az első elemzői vélemények szerint valószínű, hogy itt az EMC kínálata (XtremIO) kerül majd a középpontba, a Dell Complellentek pedig költséghatékony alternatívaként maradhatnak a portfólióban. Az igazán nagy fogás a VMAX, amely azon felül, hogy igazi eredményhányad-szörny, ajtót nyithat a Dellnek olyan ügyfelekhez is, ahol eddig „másodrangú” vállalati beszállítóként eddig kevésbé jött számításba. A felvásárlással ráadásul a Dell rögtön több szoftveresen meghatározott tárolómegoldáshoz is hozzájut, melyeket jelenleg házon kívülről szerez be, partneri megállapodások révén.

Felhő- és adatszolgáltatások

Az EMC idén tavasszal vásárolta fel 1,2 milliárd dollárért a Virtustreamet, amely elsősorban üzleti kritikus alkalmazások futtatását kínálja felhőből magas megbízhatóság és rendelkezésre állás mellett. Ezt kivéve azonban sem a Dell, sem az EMC portfóliójában nincs semmi, ami versenyre kelne az Amazon, a Microsoft, a Google vagy az IBM nyilvános felhős platformjaival, és nem is látszik egyelőre, hogy a kombinált vállalatnak milyen stratégiai céljai vannak ezen a területen.

Érdekes lesz látni, hogy a cég vajon hogyan fogja menedzselni ezt az üzletágat a területen igazán nagyok ellenében. A szerverek, hálózati eszközök, tárolók, plusz a VMware virtualizációs megoldásai és a Pivotal alkalmazás-platformja elvben összeállhatna egy ütős nyilvános felhővé, azonban a versenytársak évtizedes előnyét innen a Dell-EMC nagyon nehezen tudná pótolni. Így sokkal járhatóbb útnak tűnik, hogy a cég (legalábbis rövid távon) marad a felhő-szolgáltatók hardverbeszállítója, saját IaaS-t vagy PaaS-t nem fog kínálni egyelőre.

PC-k, szerverek, konvergens infrastruktúra

A PC- és szerverpiacon nem várható változás, hiszen ezeken a területeken az EMC-nek nincsenek érdekeltségei. A Dell a szerverpiacon a második, a PC-piacon a harmadik legnagyobb szereplő, ráadásul az előbbi tekintetében kvázi fej-fej mellett van a HP-val. Amire érdemes figyelni, az a konvergens infrastruktúrapiac, itt ugyanis az EMC-VMware-Cisco vegyesvállalata, a VCE nagyon erős pozícióval rendelkezik – ebben azonban a szervereket és a hálózatot a Cisco adta, a Dell pedig várhatóan szeretné ebbe immár saját hardvereit betolni.

A nagy kérdés itt a Cisco további szerepe, az EMC-vel korábban pont a VCE miatt összebalhézó vállalat szerverek és hálózati eszközök tekintetében is a Dell versenytársa, a VMware fentebb ismertetett helyzete pedig szintén kérdésessé teszi a további sikeres együttműködést. A Dell és az EMC mindenesetre tegnap kiállt a partneri viszony fenntartása mellett – de tekintve azt, hogy a Cisco már csak kevéssé (mintegy 10 százaléknyi tulajdonrész erejéig) érdekelt a VCE-ben, várható, hogy szerepét előbb-utóbb a Dell saját termékei fogják átvenni. Az EMC egyébként már korábban elkezdte a távolodást a Ciscótól.

Biztonság

A Dell az elmúlt fél évtizedben jelentős erőforrásokat mozgósított (SonicWall, SecureWorks, Force10 Networks) azért, hogy szerverei és hálózati eszközei mellé biztonsági megoldásokat is nyújtson. A portfólióba most bekerül az IT-biztonsági piac egyik legismertebb szereplője, az RSA is, a Dell így lényegében az IT-biztonság teljes spektrumában képes lesz alternatívákat kínálni. Persze itt is kérdéses, hogy ez hogyan áll össze egységes termékpalettává, a HP példáján látszik, hogy nem mindig sikerül ezeket a biztonsági megoldásokat tökéletesen beilleszteni az értékesítési folyamatba

Merre vezet a Dell-EMC?

Jelenleg minden, a nagyvállalati informatikával foglalkozó elemző azon töri az agyát, hogy az összeolvadásnak milyen értelme van azon a faék egyszerűségű logikán túl, hogy a nagyobb jobb. A kombinált vállalat nem lesz erősebb a gyorsan növekvő piacokon, mint a flash-alapú tárolás vagy a nyilvános felhő, miközben a Dell hátán koloncként hordott PC-gyártása mellé felveszi második púpként az EMC hagyományos tárolóit is. A Dellnek valóban hatalmas szüksége van az adatközponti infrastruktúra-portfólió kiegészítésére (ezt adják a tárolók és a virtualizációs szoftverek), hosszabb távon azonban ezek a területek is gyorsan kommoditizálódni látszanak.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 00:16

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.