Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Tényleg nem lesz Európában netsemlegesség

Gálffy Csaba, 2015. október 27. 15:33
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Megszavazta az Európai Parlament azt a nyári egyezményt, amely az EU csúcsszervei között jött létre, ezzel gyakorlatilag hivatalossá vált, hogy 2017 júniusától (korlátozott körülmények között) megszűnik a roamingdíj. De ezért nagy árat fizetnek a felhasználók, a hálózatsemlegességről kell majd lemondani.

hirdetés

Elfogadta az Európai Parlament a Telecoms Single Market néven emlegetett szabályozást. Ennek szövege már korábban kialakult az uniós csúcsszervek közötti egyeztetés során, a Parlament most levette az asztalról a módosító indítványokat, így nincs akadálya, hogy a szöveg immár szabályozássá váljék. A szabályozást korábban már részletesen bemutattuk, alapvetően két fontos újdonságot hoz: a korábban egyeztetett 2017 június 15-i időponttól fogva bizonyos körülmények között eltörli a roamingdíjat és gyakorlatilag felmentést ad a hálózatsemlegesség alól a szolgáltatók számára.

Cinikus hozzáállás

Az Európai Bizottság által kiadott dokumentumok (a sajtóközlemény és a gyakran intézett kérdések listája) finoman szólva ferdítenek (gyakorlatilag cinikusan hazudnak) a kérdésben. A kiadott szövegek szerint az elfogadott szabályozás tiltja az online tartalom, alkalmazások és szolgáltatások blokkolását vagy fékezését. Ezzel ellentétben a szabályok egyértelműen szabad kezet adnak a szolgáltatóknak mind a "specializált szolgáltatások", mind a forgalomszabályozás kapcsán. A szöveggel kapcsolatban talán Barbara van Schewick által megfogalmazott fajsúlyos kritikát érdemes elolvasni. Ez azt is kiemeli, hogy a szabályozás meg sem említi a zero-rating kérdését, vagyis az olyan szolgáltatásokat, amelyeket a hírközlési szolgáltatók kiemelnek az adatforgalmi limitek alól. Ezek hatásáról az internetes ökoszisztémára korábban már többször írtunk, érdemes visszalapozni.

Andrus Ansip, a digitális piacért felelős biztos és Günther Oettinger, a digitális gazdaságért felelős biztos. Az új szabályozás két arca.

Pozitív hír, hogy az elfogadott laza szabályok értelmezésével a BEREC, a nemzeti hírközlési hatóságokat összefogó testület (Body of European Regulators of Electronic Communications) foglalkozik majd, a rengeteg homályos kifejezés definíciója erre a szervezetre hárul majd. Ebben segíthet, hogy a szabályozás szövege helyes irányelveket fektet le (a kiskapuk mellett), így ha a BEREC ezt követi, akkor van némi esélye egy sikeres értelmezésnek is.

A negatív hír, hogy a nemzeti hatóságok és nemzeti parlamentek ennél szigorúbb szabályozást nem fogadhatnak el, a holland és a szlovén szigorú hálózatsemlegességi törvényt az új szabályok felül is írják. Ez fontos elem, Magyarország korábban egyértelműen a hálózatsemlegesség mellett állt, a magyar kormány az Európai Tanácson belül (Hollandiával és Szlovéniával karöltve) az árdiszkrimináció ellen foglalt állást, Deutsch Tamás pedig támogatásáról biztosította korábban a kulcsfontosságú módosító indítványokat.

"Elszalasztott lehetőség"

Elszalasztott lehetőségként hivatkozik a most elfogadott szabályozásra Marietje Schaake, az európai liberálisok (ALDE) szakpolitikusa. Schaake szerint a szöveg nem eléggé szigorú a hálózatsemlegesség definíciójában, a kérdést megnyugtatóan rendezni hivatott módosító indítványát pedig az Európai Parlament nem fogadta el.

A szabályozás ellen komoly front alakult ki, Tim Berners-Lee-től az EFF-ig és a Riporterek Határok Nélkülig, az európai digitális jogvédő szervezetek (Initiative Netzfreiheit, EDRi, La Quadrature du Net, Digitale Gesellshaft, Bits of Freedom), az európai startupokat tömörítő Allied for Start-Ups és számtalan más személyiség, szervezet valamint kezdeményezés kérte a hálózatsemlegesség szigorúbb definícióját, az eredmény szerint hiába.

Roamingdíj: nem lesz*

Az Uniós szervek kemény csatája volt a roamingdíj eltörlése. Ezt ma a felhasználók akkor fizetik, ha saját országukat elhagyva szeretnék használni saját mobilelőfizetésüket. Ennek 2017 júniusától vége szakad, a szolgáltatók nem kérhetnek többé pénzt azért, ha az előfizető más uniós országban használja majd a telefonját. Arról sajnos szó sincs, hogy a határidő után bármely uniós szolgáltatóval köthetnénk szerződést és azt szabadon használhatnánk bármely országban - a szabályozás szerint "fair use" korlátok lesznek a roamingon. Ezekről még tárgyalás folyik, jelenlegi állás szerint mind a napi ingyenes használaton, mind az évente roamingolással töltött időre vonatkozóan lesznek majd korlátok, így értelemszerűen az egységes hírközlési piac létrehozásáról sincs szó.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.