Szerző: Voith Hunor

2015. október 22. 13:20

Dobozos hibrid felhő a Delltől és a Microsofttól

A Hybrid Cloud System a tavaly bemutatott Cloud Platform System Premium "kistestvére", amit a Dell nagyon rugalmas finanszírozási feltételek mellett dob piacra.

A Dell és a Microsoft pont egy éve mutatta be az Azure Cloud Platform System Premiumot (CPS). A két vállalat szoros együttműködésében tervezett, teljesen előre integrált és konfigurált, gyakorlatilag kulcsrakész privátfelhő-célgépe (appliance) a nagyvállalatok igényeihez igazodva készült. Ezt tükrözte (és tükrözi a mai napig) a dollárban hét számjegyű árazása is, ami erősen behatárolta a lehetséges vásárlói kört, pedig a CPS által kínált előnyöket a vékonyabb pénztárcájú cégek is igénylik.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A Dell World konferencián Michael Dell és Satya Nadella által bemutatott "kistestvér" ezen cégek igényeinek figyelembe vételével készült. Érdekes mozzanat, hogy a két vezérigazgató a bejelentést mindössze egy nappal azt követően tette meg, hogy a várhatóan jövő év elejére Dell tulajdonba kerülő EMC a VMware-rel közösen egy új, felhőszolgáltatói üzletág létrehozását jelentette be. Dell azonban már az akvizíció bejelentésekor egyértelművé tette, hogy nem kívánja sutba vágni jól működő partneri viszonyait és a jövőben nem pusztán házon belüli technológiákra fog építeni (ezzel elsősorban a VMware portfóliójára célozva).

A hibrid felhőé a jövő

Aligha meglepő módon egy felmérés során a Dell is arra jutott, hogy a megkérdezett cégek túlnyomó többsége nem akarja teljes mértékben a felhőbe átmozgatni informatikai infrastruktúráját, hanem a hibrid (privát plusz publikus) felhőt tartja hosszú távon ideális megoldásnak. A Hybrid Cloud System (HCS) for Microsoft a gyártó szerint az iparág első teljesen integrált, moduláris hibrid felhő megoldása, amit a kicsomagolástól számítva akár három órán belül üzembe lehet állítani, és akár már havi 9 ezer dollártól is elérhető.

A Dell a C6300-as házba igény szerint 1-4 PowerEdge C6320 szervert épít, Intel Xeon E5-2600 v3 processzorokkal és szerverenként 128 vagy 256 gigabájt operatív tárral. A tároló szerepét a Dell Power Vault MD 1400 tölti be, mely HDD-ket és SSD-ket is tud fogadni, a maximálisan elérhető kapacitás 128 terabájt. A tároló vezérlését két PowerEdge R730 végzi (a Microsoft Storage Spaces tárolóvirtualizációs megoldásával), a hálózati részről pedig két Dell Networking S4048-ON (Open Network) switch gondoskodik. A gyártó szerint a HCS node-onként legfeljebb 100, összesen pedig 400 virtuális gépig skálázható, az alapban szállított Hyper-V pedig igény szerint le is cserélhető, ha a vevő más hypervisort szeretne használni.

A szoftverkörítés a Dell és a Microsoft kínálatából áll össze. A "vas" menedzselését különböző Dell alkalmazásokon keresztül (iDRAC 7, OpenManage Essentials, Server Management Suite) lehet elvégezni, míg a privát felhő szoftveres alapját a Microsoft Cloud Platform System Standard csomagja (Windows Azure Pack, Windows Server 2012 R2, System Center 2012 R2) adják. Az Azure Pack természetesen frissíthető lesz az utódnak szánt Azure Stackre. A Microsoft ezek mellett felhős oldalról néhány Azure szolgáltatással (Back-up, Site Recovery, Operational Insights) egészíti ki a csomagot, ha pedig a vevő az Azure-ön kívül más cég felhőszolgáltatásait is használja, a Dell Cloud Manager segítségével egységes felületről tudja az összeset menedzselni.

Mint említettük, miközben a CPS-ért nagyon mélyen zsebbe kell nyúlni, a HCS mellé viszont a Dell rugalmas finanszírozási konstrukciókat kínál. Havi 9 ezer dollártól lehetőség van féléves tesztelésre, amit lejártakor igény szerint további hat hónappal meg lehet hosszabbítani- de persze az eszköz megvételére, visszaadására is lehetőség van, és a gyártó egyéb alternatívákat (például használatalapú fizetés) is kínál.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról