Szerző: Hlács Ferenc

2015. október 15. 15:19

Rádiós karabéllyal vadászhatnak drónokra a hatóságok

Drónvadász karabélyról rántotta le a leplet a Battelle Innovations. A vállalat egy puskavázra szerelt rádiózavaróval vágná el a kapcsolatot a drón és operátora között, amelynek hatására a távirányítós repülő automatikusan leereszkedik. A hatóságoknak szánt eszköz jövőre lesz kapható.

HIRDETÉS

A hobbisták körében egyre kedveltebb, sok esetben kamerával felszerelt távirányítású drónok világszerte egyre komolyabb problémát jelentenek a hatóságok számára: a kisméretű többrotoros repülők használata lakott terület fölött balesetveszélyes, többször előfordult, hogy az eszközök operátorai a bíróság előtt végezték, miután a lezuhanó drón sérülést okozott vagy épp  a légitársaságok által használt légtérbe hatolt be. Los Angeles a napokban egy törvényt is elfogadott, amely alapján a túl magasan vagy az emberekhez túl közel röptetett, illetve a repülőterekhez közel, engedély nélkül használt drónok tulajdonosait pénzbírságra, sőt akár hat hónap börtönbüntetésre is ítélhetik.

A hatóságoknak persze nincs könnyű dolga, ha el akarják kapni a magasban repkedő gépeket: azokra az esetek túlnyomó részében értelemszerűen nem nyithatnak tüzet, hiszen a lezuhanó eszközök komoly károkat okozhatnak. Erre a problémára ígér megoldást a Battelle Innovations vállalat, DroneDefender névre keresztelt rádiós karabélyával: a drónvadász készülék voltaképpen egy fegyver vázára szerelt rádiózavaró berendezés, amely 400 méteres hatósugárral rendelkezik.

Egészségbiztosítási program, külföldbiztos kódolás, átlátható drótváz (x)

A MediHelp költséghatékonyan, egyszerűen nyújt nemzetközi egészségbiztosítást.

Egészségbiztosítási program, külföldbiztos kódolás, átlátható drótváz (x) A MediHelp költséghatékonyan, egyszerűen nyújt nemzetközi egészségbiztosítást.

Az eszköz képes teljesen kiiktatni a megcélzott drón és a kezelő közötti rádiós kommunikációt. A legtöbb kereskedelmi forgalomban kapható távirányítós drón ilyenkor úgy viselkedik, mint ha kiért volna a kontroller hatásköréből és lassan automatikusan leereszkedik a földre, netán megkísérli a visszatérést az indulás helyére. Miután a zavaró berendezés a teljes kommunikációt kivégzi, potenciálisan a robbanószerkezetek vagy egyéb távolról vezérelhető funkciók működését is meggátolhatja a kis repülőkön. A DroneDefender nagyjából négy és fél kilót nyom, így könnyen hordozható, továbbá egy feltöltéssel mintegy öt órán keresztül üzemel.

A Battelle Innovations 2016-ban tervezi megkezdeni az eszköz árusítását, amellyel elsősorban kormányzati szerveket vesz majd célba - már csak azért is, mert a készülék a magánszemélyek számára nem használható frekvenciákat használ. A konzumer piacon az eszköz ennek megfelelően nem is lesz elérhető.

A "fegyver" jó megoldásnak bizonyulhat a tiltott területre merészkedő hobbisták ellen, ugyanakkor ha valakinek komolyabb kártékony szándékai vannak egy-egy drónnal, és elektronikai jártassággal is rendelkezik, könnyen beállíthat más automatizált funkciókat (akár egy saját építésű repülőn) a rádiós kapcsolat megszakadása esetére.

Sokan szembesülnek a cloudos számlájuk elhízásával. Mint ahogyan a test számára is lehetséges egy jó étrend kialakítása a súlyfelesleg elkerülése érdekében, úgy egy kis tervezéssel a felhő költségei optimalizálhatók. Többek között ilyen témákkal foglalkozik a december 9-i HWSW meetup.

a címlapról

Hirdetés

FinOps: a fájdalommentes diéta titka a felhőben

2021. december 8. 07:57

Sokan szembesülnek a cloudos számlájuk elhízásával. Mint ahogyan a test számára is lehetséges egy jó étrend kialakítása a súlyfelesleg elkerülése érdekében, úgy egy kis tervezéssel a felhő költségei optimalizálhatók. Többek között ilyen témákkal foglalkozik a december 9-i HWSW meetup.